ZLU Grootmeester Top 10

De herfst staat voor de deur, helaas geen huldigingen, helaas geen gezellig samenzijn, helaas geen …, maar gelukkig wel lekker thuis voor de ZLU site !!In Het Spoor der Kampioenen werd ook dit jaar weer veel aandacht besteed aan de ZLU vluchten, met dank hiervoor aan Gerrit Knol. Onze Limburgs reporters, de ZLU verslaggevers Marcel Görtzen en Ad van Gils hebben van de winnaars een prachtige reportage gemaakt incl. aangeleverde foto‘s. De uitslagen van deze competitie zijn berekend door Frans Huynen, huis-uitrekenaar ZLU, met dank namens de ZLU spelers voor hun geleverde werkzaamhedenZLU Grootmeesters Top 10. 
ZLU Grootmeester Pau 2020:
Mike Peereboom,
Amstelveen.


 
Een geweldige uitslag is door Mike Peereboom uit Amstelveen op Pau neergezet. Hij korfde acht nestduiven (vier hele koppels) en scoort nationaal de prijzen 48, 66, 96, 140, 253, 390 en 433 tegen 4255 duiven. Deze duiven werden van 7.50 tot en met 9.17 uur geklokt en daarna staat nationaal het concours nog twee uur open. Wat lijkt de duivensport toch makkelijk als je duiven zo afkomen! De achtste duif kwam ‘s avonds om 20 uur aan en hij is de vader van de eerste duif en dat is een duivin die vorig jaar al de 90e Perpignan vloog. De koppels vertrokken op jongen van zo‘n 4 dagen en deze werden onder de jaarlingen verlegd en de eerste duivin schoot razendsnel binnen en ging gelijk heel vast op haar nest met jong zitten. Vorig jaar had Mike Peereboom 4 duiven op Pau mee en 3 duiven werden toen in 9 minuten geklokt en wonnen prijzen 1 op 10. Mike woont sinds 2014 weer bij de zaak en dat is Juwelier Peereboom aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. Op dat ouderlijke erf begon hij als kleine jongen met de duivensport. Op het vorige woonadres begon hij in 2005 de grote fond te spelen en dat ging al snel heel goed. Met een duivin van 2006 had hij zelfs de beste Marseillevlieger van Nederland over drie jaar met o.a. de prijzen 4 en 12 nationaal! Zij werd gekweekt uit duiven van John Hardebol (Castricum). Voor de verhuizing werd de fondploeg overgedaan met de voorwaarden dat er later jonkies uit verkregen konden worden. Met die jongen werd de herstart gemaakt en daarnaast kwamen er jongen van het gezamenlijke kweekhok van Harry Kalter en Mark van den Berg uit IJsselmuiden. En wat voor een weekeinde kenden zij! Harry wint internationaal Pau en Mark wint NPO Bourges in de afd. 8. De zesde duif op deze Pau van 2015 komt zo nog rechtstreeks van hen. Mike Peereboom heeft een klein hokbestand. En dat bestaat uit 8 koppels jaarlingen en 10 koppels ouden.


 
De jaarlingen worden op de dagfond ingevlogen en de ouden doen de ZLU-vluchten. Op Agen ZLU zijn de andere 6 koppels en 12 ouden gekorfd. Een tweede vlucht voor de ouden wordt Perpignan of Narbonne als alles goed gaat. Kwekers heeft hij niet en voor het seizoen zijn geen jongen gekweekt. De vliegers mogen eerst overbroeden en werden door de onzekerheid daarna gescheiden en dat deed Mike voorheen niet. Met het oog op de eerste ZLU- vlucht worden ze herkoppeld. Tot zo‘n 14 dagen voor Pau hebben de duiven alleen ‘s morgens getraind en daarna gebeurde dat twee maal per dag. Mike (op de foto met vader Pim)woont naast een bakkerij die in de nachtelijke uren veel licht verspreid zodat de duivenhokken extra afgeschermd moeten worden. Na het seizoen worden er jongen gekweekt. De beide opa‘s van Mike waren ook duivenmelker evenals een oom. Juwelier Peereboom is een echt familiebedrijf dat in 1928 door zijn overgrootvader werd begonnen. De zaak bestaat dus al 92 jaar en Mike is de vierde generatie!

Ad van GilsGrootmeester Agen Jaarlingen :
Harie en Roger Wijnands
Maastricht.

 
Toen de uitslag van de grootmeester van de ZLU wedvlucht Agen voor jaarlingen in de mailbox zat, was het niet zo verwonderlijk dat deze aangevoerd zou worden door een hok uit Limburg. De alom bekende vader-zoon combinatie Harie en Roger Wijnands op de Ringhoeve in Maastricht haalde deze titel binnen met 11 prijzen 1:10 te winnen in de nationale uitslag van de jaarlingen. Met 17 jaarling weduwnaars mee zetten ze volgende uitslag neer 23-49-66-78-119-231-235-370- 393-469 en 481 en dit tegen 5.483 duiven. Een uitslag zoals we er de laatste decennia zo vele hebben gezien van Harie en Roger. Bij de oude duiven wonnen ze van de 22 ingemande weduwnaars 12 prijzen tegen 6.876 duiven. Ze begonnen hier met 69-102-235-254-373 etc. Dezelfde avond hadden ze er in totaal 23 van de 39 thuis. Helaas overleed vader Harie in juli 2019 op 93-jarige leeftijd en verloor de duivensport en vooral de marathon sport een icoon.


 
Gelukkig kon hij de nationale overwinning op Nationaal Agen ZLU oude duiven in 2018, behaald door “Mai-kel, nog beleven. Duivensport was zijn passie. Uit respect voor zijn vader is Roger dit jaar nog onder de naam van vader en zoon blijven doorspelen. Roger had voor dit seizoen een ploeg van 18 jaarling doffers ter beschikking welke boven op de oude stallen zijn gehuisvest. De voorbereiding van dit seizoen was eender als alle andere jaren. Gekoppeld werden de weduwnaars medio maart en brachten ze een koppel jongen groot. Eenmaal op weduwschap trainen ze samen met de oude duiven een á twee maal daags. Ze gaan van het begin af elke week de mand in en Roger ziet graag dat ze voldoende kilometers (ca. 2000) in de vleugels hebben alvorens ze hun fonddoop ondergaan. Bij thuiskomst vinden de doffers tot de volgende dag een volle bak voer met een mix van licht als zwaar voer. De dagen erna een lichte mengeling en een viertal dagen voor ze de mand ingaan volle bak met zwaarder voer en vult dit aan met een hand snoep, Tovo en pinda‘s. Om de drie weken een geelpil en 10 dagen voor de vlucht 3 dagen iets voor de luchtwegen. Een systeem welk al vele jaren wordt gebezigd en de kolonie optimaal laat presteren. Haast 45 jaar lang worden er op de Ringhoeve topprestaties geleverd en titels behaald op nationaal en internationaal niveau en genieten ze wereldbekendheid. Met het behalen van deze titel “Grootmeester" laten ze weer eens duidelijk zien dat de Wijnands kolonie nog niets aan waarde heeft ingeboet.

Roger liet nog weten dat er einde van het jaar een einde komt aan de Ringhoeve en hij onder zijn eigen naam een herstart zal gaan maken in Vroenhoven in België.
Gefeliciteerd.

Marcel GörtzenGrootmeester Agen Oud:
Comb. Crombach-Trompetter,
Kerkrade

 
De laatste twee jaar was me de naam Crombach-Trompetter uit Kerkrade in de fonduitslagen al eerder opgevallen. Maar wie gaat er achter die naam ‘schuil‘? Het blijken de 63-jarige Lei Crombach en zijn 19-jarige kleinzoon Joep Trompetter te zijn. Lei Crombach was jaren met zijn vader Piet onder de naam P. Crombach en zoon een gevreesde en sterke programmaspeler en toen Piet kwam te overlijden is de duivensport daar gestopt. In 2007 heeft Lei Crombach een herstart in de duivensport gemaakt en besloot hij de grote fond te gaan spelen. In de omgeving werden van verschillende liefhebbers duiven gehaald en kleinzoon Joep (19) had op jonge leeftijd ook al interesse voor de duiven van opa. Aanvankelijk hadden ze de duiven grotendeels voor de leukigheid zoals Joep vertelde maar de laatste drie jaar zijn ze het echt serieuzer gaan aanpakken. Op Agen oud korfden Lei en Joep 7 weduwnaars van 2018 en zes stuks werden van 20.02 uur tot en met 21.22 uur geklokt. Vorig jaar speelden ze deze ploeg als jaarlingen op de ochtendlossing Bressols (21-7) en toen hadden ze er 7 van de 10 in de prijzen en 5 van de 6 van deze Agen wonnen toen ook prijs. Nationaal winnen Lei en Joep nu de prijzen 274, 247, 291, 573, 672 en 786 en dat zijn allemaal prijzen in de eerste helft van de uitslag. Deze ploeg gaat dit jaar nog mee naar Perpignan. De duivenverblijven zijn op zolder van een grote loods op het einde van de (lange) tuin. In die schuur aan de tractoren en huifkarren waarmee wordt rondgereden door Zuid-Limburg .(huifkarderlei.com).
 
 
 
Opa en kleinzoon hebben 48 weduwnaars die in 6 ploegjes van 8 stuks zijn gehuisvest. Het vorige weekeinde hadden ze op St. Vincent 2 knappe prijsduiven waaronder de 7e prov. met 5 mee en op Bergerac met de jaarlingen hadden ze 1 van de 12 in de prijzen. Afgelopen weekeinde hadden ze er ook 16 stuks mee op Bordeaux en met voornamelijk jaarlingen scoren ze twee prijzen. Met duiven van Frans Rumpen, Pip Verhoeven, Thei Degens en Jo Bijsmans hebben ze succes in de kweek en daarvoor zitten er in Spekholzerheide 16 koppels. Lei Crombach is een echte dierenman want aan huis heeft verder ook nog kippen en hertjes. In de gemeente Kerkrade heeft hij verder nog 300 schapen lopen die telkens van graasgebied wisselen. Kleinzoon Joep woont in dezelfde straat een aantal huizen verder en is dus met een paar stappen bij de duiven op het erf van opa. Lei Crombach heeft 27 jaar lang café Willem Tell uitgebaat en in die tijd had ook de duivenclub ‘de Vliegende Hollander‘ daar haar lokaal. Ooit waren er in Kerkrade 11 duivenverenigingen en nu nog 1. Het fondvuurtje is intussen in Spekholzerheide knap gaan branden en zo‘n uitslag als op Agen oud doet elk duivensporthart natuurlijk sneller kloppen. Proficiat Lei en Joep.

Ad van Gils.Grootmeester Barcelona: 
Jacky Daenen, 
Maastricht


 
Het is een opgave van jewelste geweest om op Barcelona 2020 goed te pakken voor het grootmeesterschap. Na het rekenwerk van de computer bij Frans Huynen is Jacky Daenen uit Maastricht als de grootse winnaar uit de bus gekomen. Hij korfde 5 weduwnaars op Barcelona en wist met die ploeg aankomsten om 20.49 en 21.37 uur op zaterdag en 6.20 en 7.24 uur op zondag te realiseren. En dat is heel knap werk te noemen. Zijn vijfde duif was dinsdag nog niet thuis. Op de meldingslijst van de ZLU staan de eerste drie aan de plaatsen 158, 208 en 361 geklasseerd en die loopt tot 500 duiven.  In totaal zijn er 1119 prijsduiven nationaal. Vooraf  liep het bij Jacky Daenen niet bepaald allemaal op rolletjes. Op de dagfondvlucht Issoudun had hij al zijn 47  weduwnaars mee en van die vlucht kwam zijn ploeg vermagerd en vrij futloos terug. Jacky vond toen dat er in gegrepen moest worden en toog naar de dierenarts. Die adviseerde eerst een vitaminenkuur  en Jacky zag niet in dat ze daar snel van zouden opknappen. Later werd er gekuurd en er werd niets gevonden wat op wormen, coccidiose of het geel leek. Uiteindelijk werd aan ornithose gedacht en de twee dagen voor inkorving van Barcelona heeft Jacky de vijf doffer daartegen nog twee pilletjes per dag opgestoken. De week ervoor was de ploeg van Agen jaarlingen niet goed naar huis gekomen. Jacky (60) heeft de laatste jaren twee vaste duiven op Barcelona en wel twee nestbroers van 2014. Ze waren nu zijn 3e en 4e duif en hebben nu 3 van de 3 en 4 van de 4 keer raak op Barcelona  gevlogen. Vorig jaar was hij al beresterk op Barcelona met 4 mee en de prijzen 61, 101 en 226 tegen 4129 duiven. De twee nestbroers waren toen zijn 1e en 3e duif en de nieuweling die toen zijn 2e duif was is nu als eerste duif gekomen. Een weduwnaar van 2017 was nu zijn tweede duif en die was vorig jaar zijn eerste duif op Agen oud en won prijs 306 tegen 5214 duiven.


 
De twee nestbroers zijn op een bon verkregen van Jos Thoné in het Belgische As en toen die van Jacky vernam dat ze zo goed op Barcelona presteren  grapte hij dat Jacky ze wel mocht terugbrengen. Zijn tweede duif is van Overijsselse origine. Zijn moeder komt van Harold Zwiers uit Den Ham en zijn vader van Jan Morsink uit Marle.  De eerste duif  heeft een ouder die van Geert Schmitz uit Simpelveld komt en uit twee Schmitzduiven is ook de asduif op Marseille die Jacky Daenen heeft gekweekt. Deze doffer werd in 2018 1e internationale asduif Marseille over 4 jaar en nationaal was de 2e plaats voor deze klepper. Jacky begrijpt niet hoe dat kan?  Hij woont in de wijk Mariaberg op het ouderlijke erf met zijn moeder en jaren vloog hij in combinatie met vader Jean.  Hij speelt al geruime tijd puur de ZLU-vluchten en begon het seizoen met 18 ouden en 35 jaarlingen. De ouden zitten opmerkelijk genoeg ‘onder’ terwijl boven de jongen en een ploeg jaarlingen zitten. Op een steenworp afstand woont (nog) Roger Wijnands die met 3 mee om 20.12, 21.05 en 9.10 klokte en zijn prijspunten worden ook door 5 gedeeld en zo komt hij op 432 punten  gemiddeld uit en Jacky wint met 581 punten gemiddeld. W. Gommans en H. Borken korfden elk vier duiven en hadden elk drie vrij vroeg in de klok! Ook daarvoor petje af!

Ad van Gils


 
Grootmeester  Rieux-Minervois/Perpignan : 
Sander Dijkema,
Wemeldinge.


 
De jeugdige (22 jaar) Sander Dijkema uit het Zeeuwse dorpje Wemeldinge, gelegen aan de Oosterschelde en de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid- Beveland, deed op de loodzware Rieux-Minervois/Perpignan iedereen versteld staan door het grootmeesterschap voor zich op te eisen. Voor deze ZLU vlucht had hij 5 duiven ingemand, 3 doffers en 2 duivinnen. De eerste twee aankomsten zaten op een jong van ca. 14 dagen. De overige op een jong van ca. 4 dagen. Nationaal wint hij de prijzen 163-217-228-383 (meldlijst) en behaalde hiermee 489,7 pnt. Dit waren voor het grootmeesterschap voldoende punten om het goud te winnen. Tussen 13.52 uur en 14.17 uur pakte drie van de vijf inzetten met zijn twee bovenste van de lijst voorop. Als eerste zijn rode doffer “De Jan” die als jaarling de 265ste Nat. Agen jrl. vloog en dit jaar ook de 185ste Nat. Pau had gewonnen. (Joost Corré – Kappele x Joop Duinkerke - Wemeldinge). En een kwartiertje later zijn blauwe duivin “First One” welke als jaarling een 24ste Nat. Agen jrl. vloog en dit jaar 22ste Nat. Pau. Zij is een kruising Ad Fortuin - Strijen (Batenburg-van der Merwe) x Eric van Koeveringe - Wemeldinge. Beiden duiven zijn de beloftes voor de toekomst. Sander is sinds 5 jaar duivenliefhebber. Als 9-jarige wijdde hij zich aan het kweken van parkieten en bereikte in 8 jaar de Status van Topkweker. Daarna kreeg hij interesse in de duivensport en in 2015 ging hij hierin van start op de programma vluchten.


 
In 2018 besloot hij ook zijn kansen te wagen op de ZLU vluchten en een jaar later liet hij al zien dat zijn beslissing serieus genomen mag worden. In 2019 Agen ZLU jrl. 10 mee en 6 pr. (3.940 d) t.w. 24-121-265 etc. Dit jaar 5 mee naar Pau en prijzen 22 en 185 (4255 d) en nu op Rieux-Minervois/Perpinan het voornoemde resultaat met het grootmeesterschap. Een betere start kan men zich eigenlijk niet wensen. Gaat Zeeland er een nieuwe fondkampioen bij krijgen? Sander was even stil toen hij hoorde dat hij grootmeester op deze ZLU vlucht werd. Zoiets had hij nooit verwacht in zijn debuut op de Marathon. Sander startte dit seizoen met 5 kweekkoppeltjes, enkele duiven voor de programmavluchten welke hij eigenlijk houd om duiven te zien thuiskomen. Verder zitten er dan 7 koppels duiven waarmee hij op de ZLU vluchten mee vliegt. Hieruit kweekt hij ca. 35 jonge duiven welke gewoon met het programma van de jonge duiven meegaan. De fondduiven verdeelt hij dan over de ZLU vluchten welke zijn grote voorkeur genieten. Gezien hij pas de stap naar de grote fond waagde is het grootmeesterschap een grote motivator geworden voor de toekomst.
Sander gefeliciteerd.
 
Marcel Görtzen.Grootmeester ZLU  Narbonne : 
Jean-Marc en Mireille Jacquemain, 
Oupeye.


 
Met de internationale wedvlucht vanuit Narbonne sloot de ZLU het seizoen 2020. In een periode van 5 weken werd er door de organisatie veel werk verzet om te zorgen dat de marathon liefhebbers toch nog een mooi doch kort vliegseizoen zouden hebben. Het Grootmeesterschap op Narbonne werd behaald door het echtpaar Jean-Marc en Mireille Jacquemain uit het Belgische Oupeye.   Zij kregen er op de avond van de losdag in een tijdsbestek van iets meer dan een half uur, 5 duiven thuis. De zesde duif kwam de volgende ochtend om 6.41 uur thuis. Voor hen leek het wel een vluchtje vanaf de kerktoren. Zij  winnen 2-4-7-12-13 en 225 Nat. tegen 6.732 duiven en behaalden hiermee het Grootmeesterschap. Jean- Marc en Mireille hadden 10 duiven mee waarvan 7 duivinnen. Hun eerste aankomst was de jaarling duivin de “882” welke op ZLU Agen al een knappe 6de Nat. wist te winnen bij de jaarlingen (5.480 d.). Overigens wonnen zij toen bij de ouden (3 mee) tegen 6.844 oude duiven 11-32-66. En nu op Narbonne laten zij zich opnieuw van hun beste kant zien.


 
De duivinnen welke de 2de, 4de, 13de en 224ste Nat. zijn zusjes van elkaar, terwijl de 7de en de 12de Nat. ook zusjes zijn. Zowel de doffers als duivinnen vliegen op weduwschap, waarbij de partners thuisblijven. Zij zijn sinds 2017 lid van PV L’Hirondelle in Gronsveld (Nl) en voelen er zich goed thuis. Wat hun aanspreekt is het duidelijke positieve verschil in transport van de duiven t.o.v. België. Samen doen ze de hele dagelijkse verzorging rond de duiven. Jean-Marc is de manager op het weduwnaarshok en Mireille soigneert de duivinnen. Jean-Marc laat dan ook weten dat het succes op Narbonne de verdienste van haar is. Sinds een jaar focusseren zij zich enkel nog op de marathon vluchten van de Afdeling en ZLU. En het eerste jaar werd al beloond met het behalen van het 1ste Duifkampioenschap Meerdaagse Fond voor jaarlingen in de Afdeling. De zusjes welke zo succesvol zijn (2de, 4de, 13de. en 224ste Nat.) zijn afkomstig van Julien Nibus uit Mortier B (via Philippe Hogge) gekruist met een duif van Jan Corstjens uit Thorn en de 7de en 12de Nat. zijn afkomstig van Loed Senden x Jan Corstjens. Na Agen ZLU werden de duivinnen niet meer ingekorfd, ze werden één voor één gelost op 32 kilometer de dag voor de inkorving. Als voer kregen ze tot 4 dagen voor de inkorving zuivering, daarna de Matador mengeling. Voordat ze vertrekken, komen de koppels een uur bij elkaar en doen ze wat ze willen.
Jean-Marc en Mireille gefeliciteerd.

Marcel Görtzen


 

GENERAAL GROOTMEESTER 2020.
FRANK HAGE
WOERDEN 
Namens bestuur ZLU,
 
Hub Wetzelaer, Pr. ZLU vluchten.


 


    
 


 

 
 

 
 


Geplaatst op: 04-11-2020


« Vorige pagina
Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie over wat cookies zijn, welke cookies op onze website worden gebruikt en wat ze bijhouden is beschikbaar in het onderdeel cookies van ons privacy statement    Akkoord Niet akkoord