Jan Stevens wint WESM 2021

Jan Stevens uit Schinveld
West Europees Super Marathon Kampioen en
Ereplaats Podium der Grootmeesters ZLU vluchten.
.


West Europees Super Marathon Kampioen.
Jan had bij de start van het fondprogramma van dit jaar eigenlijk niet zo veel ambitie en overwoog om het wat rustiger aan te gaan doen. Doch toen het begin er was kriebelde het toch weer overal en besloot hij toch een voorzichtige start te maken. Op het ZLU-programma werd het de wedvlucht Pau, wat uiteindelijk Mont de Marsan werd. Op een hokafdeling waar zes weduwnaars onderdak hadden, had hij er eigenlijk drie gereserveerd voor Barcelona. Doch het zou voor hem te omslachtig gaan worden en hij besloot om ze alle zes maar op Pau ZLU in te manden. En meteen was het een schot in de roos. Alle 6 prijkten ze op de nationale uitslag. Dit leverde hem op die vlucht het Grootmeesterschap bij het Spoor der Kampioenen op. Hij behaalde de volgende serie prijzen in de nationale uitslag 22-25- 49-110-130-458 en dit tegen 4.614 ingetekende duiven. Deze uitslag was goed voor 886,1 punten in het Grootmeesterschap en dit was het hoogste puntenaantal welke door de diverse grootmeesters op de overige ZLU vluchten werd behaald. Uiteindelijk leverde dit aantal punten hem dan ook de ereplaats op bij het “Podium bij de Grootmeesters ZLU vluchten". Toen hij deze titel behaalde bleef hij vol goede moed doorgaan en uiteindelijk zou hem dit geen windeieren leggen.

De ZLU vervliegt jaarlijks een hele serie kampioenschappen waaronder het West Europees Super Marathon (W.E.S.M.) kampioenschap en dit wordt vervlogen over de wedvluchten Pau, Barcelona en Perpignan. Op deze vluchten tellen de punten behaald in de internationale uitslag met de eerste of tweede getekende van de lijst. Al vele jaren zijn de 86-jarige fond virtuoos Laurent Schrijnemaekers uit Maastricht en Jan bevriend en krijgt Jan van hem vaak de nodige tips en aanbevelingen. Van Laurent ontving Jan begin oktober een mailtje waarin deze vroeg of Jan de resultaten, welke hij had behaald op voornoemde ZLU vluchten, al door had gegeven aan de ZLU. Laurent had voor Jan e.e.a. al zitten uitpluizen. Jan zou wel eens in aanmerking kunnen komen voor een ereplaats in het WESM Kampioenschap. En Laurent had het goed gezien. Jan Stevens uit het Limburgse dorp Schinveld werd inderdaad WESM-kampioen. Als tweede eindigde de bekende combinatie Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Zoals U verder zult lezen dragen zij ook een steentje bij aan het behaalde succes van Jan. Op Internationaal Pau (Mont de Marsan) stond de tweede-ingetekende duif van Jan op de 127ste plaats tegen 14.435 duiven. Op Barcelona was zijn eerste van de lijst goed voor de 272ste plaats Intern. tegen 16.485 duiven en last but not least op Perpignan pakte hij zijn eerst-getekende duif op de 507de plaats Intern. en dit tegen 13.274 duiven. En de hiermee behaalde punten waren goed voor het prestigieuze West Europese Super Marathon kampioenschap. Bij het bezoek (einde oktober) voor het maken van deze reportage was Jan nog niet op de hoogte van het behalen van dit kampioenschap. Het zou een week later bekend worden gemaakt via het “Periodiek" van de ZLU. De verrassing zou des te groter zijn.

.


.
De hokken van Jan Stevens bovenop zijn woonbedrijf.
.
Dieren zijn een hobby van Jan
Schinveld, in het dialect Sjilvend, is een landelijk gelegen dorp in de gemeente Beekdaelen in de provincie Limburg. Het dorp ligt tegen de Duitse grens in de streek Heuvelland, regio Parkstad. In de Brunsummerstraat in Schinveld bevindt zich de zaak Complete Wooninrichting Stevens. In deze meubelzaak en in de woning stoffeerderij heeft Jan samen met zijn echtgenote Jeanny ca. 50 jaar hun boterham verdiend. De zaak heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn zoon Laurens en is de vijfde generatie die de meubelzaak nu runt. Toch blijft Jan zijn zoon bij allerlei klussen in de zaak helpen of bij het uitbrengen van meubels terwijl Jeanny dan in de winkel aanwezig is. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een woning waarvan het erf achter het huis grenst aan de meubelzaak. Zo kan hij via zijn tuin naar de meubelzaak en duivenhokken toe. In zijn jeugd was Jan al bezeten van dieren en overal in de tuin bouwde hij hokjes voor de dieren waaronder ook duiven. Vader Laurens zag het allemaal oogluikend toe. Soms gaf hij ze mee op reis samen met de duiven van de buurman die duivenliefhebber was. En zo werd hij een gepassioneerd duivenliefhebber. Op zolder van het ouderlijke huis werd leter een hok gebouwd en werd er serieus deelgenomen aan de wedvluchten, voornamelijk op de programmavluchten. In die periode werd Jan vaak geholpen door zijn broer Harry, die nu in Koningsbosch als herintreder weer met de duivensport is gestart en uiteraard met duiven van Jan. In de ruime tuin heeft Jan ook diverse hokken en volières voor zijn tweede hobby, n.l. dieren en vogels. Zo zitten er kippen, sierduiven, kanaries, parkieten en lopen er ook twee wallaby‘s en twee herten rond. Haast een kleine dierentuin. Bij het krieken van de dag is Jan dan ook steeds te vinden bij de duiven en dieren en alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Een beetje tuinieren doet hij er ook nog bij en een leenbedrijf zorgt voor het planten en rooien van allerlei gewassen op de landerijen die in zijn beheer zijn. Het worden soms lange dagen en komt hij vaak laat in de avond pas weer in huis. Een bezige bij.

.


.
Hokken boven de meubelzaak
Op het dak aan de achterzijde van de meubelzaak bouwde Jan (76 jaar) in 1979 een 27 meter lang duivenhok verdeeld in 10 afdelingen. Aan de rechterzijde van de z.g. uitkijktoren waar je een fraai uitzicht hebt over een deel van Schinveld, zijn de oude duiven ondergebracht. De jonge duiven en de kweekduiven vinden aan de linkerzijde hiervan hun verblijf. Het dak is vrij stijl hetgeen voor veel ruimte zorgt boven het plafond, dus een groot luchtvolume. De achterzijde (oostelijke kant) van het hok is tot in de nok beschoten en op enkele plaatsen zijn hier luchtkokers in het dak geplaatst. Aan de voorzijde kijk je tegen de pannen aan en wordt de inkomende lucht naar boven geleid door een schotje van ca. 30 cm tegen de kepers. In het dak zit geen glas doch de voorzijde is voorzien van redelijk grote ramen. Op het hok heerst een aangenaam klimaat. Ook heeft hij mogelijkheden om aan de voorzijde enkele kleine raampjes te openen om extra lucht in te laten. De schuiven in het plafond staan altijd open (ca. 60 cm). Diverse afdelingen zijn voorzien van roosters terwijl andere afdelingen de vloer vrij is en dagelijks gekrabd wordt. Beide methodes bevallen goed.

Twee nestbroers als basis van de huidige kolonie.
In 1968 kon Jan bij Fritz Renneberg uit Bingelrade een duif uitzoeken op het kweekhok en Jan koos een zoon van de “Eenoog" van Jan Grondelaers uit Opglabeek (B). Een dochter hieruit zou samen met de “Eenpoot" van Jef Kusters uit Amstenrade de ouders worden van zijn “537" van ‘85 welke zowel in 1986 als in 1989 de 1ste Nat. München zou winnen en hij werd een van de basisduiven van Jan. Ook de nationaal München winnaar van 1994 kwam uit deze lijn. De “537" kunnen we nog terugvinden in de twee huidige stamvaders en nestbroers, de “165" en de “166". Beiden zijn van 2010. De “166" ofwel de “Nachtvlieger" werd in 2014 - 1ste Nat. Marathon Kampioen ZLU in Whzb/Tbotb met 41e Pau (3020 d.), 2e St. Vincent (3824 d.) en 15e Perpignan (6414 d.) en verhuisde daarna naar het kweekhok om samen met zijn nestbroer de “165" de rode lijn te gaan vormen van de huidige kolonie. De “165" was niet zo goed als zijn illustere broer, toch zette Jan hem op het kweekhok. Het zou een gouden zet zijn. In 2010 kocht Jan een ploegje jonge duiven bij Pierre en André Paulssen uit Maaseik. Een duivin uit dit ploegje van Paulssen en Zn, n.l. het “103", waarin het soort van Harry en Roger Wijnands (kld. “Tafi") x Gijs Dolleweerd Oss zat, werd samen met de “165" de ouders van de “Gehamerde" welke in 2016 zowel 1ste Nat. als 1ste Intern. Agen (ouden) zou winnen. De vader van de beide nestbroers is de “575" van ‘01 en hij is gekweekt uit de “949" van ‘99 en dit is een broer van de “Pauman". De “Pauman" vloog in 1999 de 1ste Nat. en 1ste Intern. Pau. De “949" zat toen gekoppeld aan een van der Wegen duivin. De “Pauman" en zijn broer de “949" komen beiden uit de tweevoudige nationaal München winnaar, de “537" van ‘85. De moeder van beide stamvaders is de “161 Schallie Duivin" van ‘04. Jan mocht haar een jaartje lenen van No Theunissen uit Schinveld, omdat Jan duivinnen te kort kwam. Later mocht hij ze behouden en kreeg er haar nestzuster “de 160" bij. Hierin zit het soort van Hendriks-Meijberg, Cleuskens en een vleugje Janssen.

In de verdere opbouw van de kolonie kwamen er in de loop der jaren duiven bij van o.a. * Rien Zwijnenburg uit Dongen (soort Trommelen uit Dongen), * Jan Cobben uit Nuth (Stichelbout), * Lucie en Anton van der Wegen uit Steenbergen (kleinzoon “Oud doffertje"), * via Peter Benders uit Hout-Blerick het soort van Laurent Schrijnemaekers uit Maastricht (lijn “Zwarte Marseille", 1ste Europese Asduif Grote Fond en 1ste Asduif ZLU in 2008), * Lei Martens uit Stein (geen afstamming aanwezig), * Combinatie Verweij-de Haan uit Mijdrecht ((samenkweek met duivin uit “Milos" (1ste NPO Montauban 1861 d) x “Lieke" (dochter van “Milos") zie verder bij de “085)), * van Hilbert en Michel Pekel uit Brunssum een ingeteelde duivin uit de Marseille Asduif, * van Frans Heijnen uit Susteren uit lijn “Kleine Hub". Veelal worden deze bijgehaalde duiven gekruist tegen afstammelingen van de “165" en “166". In 90 % van zijn duiven vind je ofwel de “165"of de “166" terug en deze lijnen combineert Jan met elkaar in familieteelt om ze dan weer te kruisen.

.


.
Nogal wat verliezen bij de jongen duiven.
Jan beschikt over 17 kweekkoppels welke in een afdelingen zijn gehuisvest waarbij op het bordes voor het hok ook een ren gebouwd is. De kweekduiven koppelde hij medio februari en ze konden twee ronden grootbrengen. Bij elk koppel is één partner verwant aan de “165" ofwel de “166". Samen met de jongen van enkele beste vliegduiven beschikte Jan over een 70-tal jonge duiven. Deze werden een drietal keer opgeleerd en ingespeeld op de navluchten. Helaas kreeg ook Jan te maken met flinke verliezen door de roofvogels, tijdens het opleren en op de wedvluchten. Amper 17 jonge duiven bleven er over en zo kan hij voor komend jaar net 10 doffertjes selecteren. Er zitten wel nog zeven laatjes waarmee hij nu al een zevental keer mee weg is geweest.

Uitblinkers seizoen 2021
De twee doffers welke voor de nodige punten zorgden in het West Europese Super Marathon Kampioenschap zijn de Nl19-1134188 met de 22e (2de getekende) Nat. Pau (4614 d) en 127ste Intern. (14435 d). Het is een zoon van de “082" van ‘14 welke dit jaar de 720ste Nat. Marseille vloog tegen 4310 d. De “082" is een halfbroer van de stamvader de “166". Moeder van de “188" is het “058 van ‘18 en zij is weer uit een broer van de “Pauman" gekoppeld tegen een duivin uit de stamvader de “166".

En de Nl18-1345085 met dit jaar 199ste Prov. St. Vincent (1265 d) en verder op de ZLU vluchten een 99ste (1ste Getekende) Nat. Barcelona (4838 d) – 273ste Intern. Barcelona (16485 d) en de 273ste (1ste Getekende) Nat. Perpignan (4873 d) – 507de Intern Perpignan (13274 d). In 2020 vloog hij de 719de Nat. Pau tegen 4255 duiven. Zijn vader is de “941" van ‘17 en is afkomstig van Lei Martens uit Stein. Helaas is hiervan geen afstamming van bekend. Moeder is het “257" van ‘15 en zij is uit een samenkweek van de “166" met een ingeteelde duivin uit de “Milos" (1ste NPO Montauban 1861 d) x “Lieke" (dochter van “Milos") van Comb. Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Twee beloftevolle jaarlingen zijn als eerste de “818" met ringno Nl20-1714818. Hij vloog een 1452ste Nat. Agen ZLU (6804 jrl.) met de 3928ste Intern. (17759 d) en een 385ste Nat. Narbonne (8188 d) met de 277ste Intern. (13693 d) Hij stamt uit de “589" van ‘18 en dit is een kleinzoon van de “166" en de moeder is een kleindochter van de “166".

Dan de “825" met ringno Nl20-1714825. Deze jaarling vloog een 92ste Nat. Agen ZLU (6804 jrl.) met de 311de Intern. (17759 d) en een 256ste Nat. Narbonne (8188 d) met de 165ste Intern. (13693 d) Hij werd gekweekt uit de “452" van ‘16 welke weer een zoon is van de stamvader de “166" toen gekoppeld aan een duivin van Peter Benders uit Hout- Blerick (kld. Zwarte Marseille van Laurent Schrijnemaekers uit Maastricht). De moeder van de “825" is afkomstig van Frans Heijnen uit Susteren uit de lijn van diens “Kleine Hub" (vader van o.a. 3de Int. Marseille ‘15)

.


.
Een rijke erelijst
Jan is geen onverdienstelijk liefhebber. Hij heeft in de vorige eeuw al een reputatie opgebouwd door drie keer nationaal München te winnen en wel in 1986, 1989 en 1994. In 1999 won hij zowel de 1ste nationaal als 1ste internationaal Pau met zijn “Pauman". En in 2016 won stond hij met zijn “Gehamerde" weer als 1ste Nationaal en 1ste Internationaal Agen ZLU (6887 oude duiven) te boek. Ook internationaal als snelste van 20.898 duiven oude en jaarlingen. Nu mag hij aan zijn erelijst een 1ste Keizerschap Fond van de Fondclub Parkstad, een Grootmeesterschap op de ZLU-wedvlucht Pau en het prestigieuze West Europees Super Marathon Kampioenschap toevoegen.

Uitslagen 20121
ZLU vluchten nationaal en Internationaal
Pau 4614 d. – 6 mee – 22-25-49-110-130-458 – Intern. 127-173-381enz. (6 v.d. 6 – 14435 d)
Agen 6804 jrl. – 7 mee – 92-482-1452 – Intern. 311-1491-3928 (17759 d)
Barcelona 4873 d. – 6 mee – 99-1173-1181 – Intern. 272-3236-3260 (16485 d)
Marseille 4310 d. – 6 mee – 179-714-720 – Intern. 421-1414-1433 (10830 d)
Narbonne 8188 d. – 12 mee waarvan 6 jaarlingen – 256-385-1594 – Intern. (ouden) 3777 (15121 d), Intern. Jaarlingen – 165-277-1164 (13.693 d)
Perpignan 4873 d. – 10 mee – 231-273-969 – Intern. 413-507-1896 (13274 d)

Weduwschap en nestspel.
Jan startte dit jaar het duivenseizoen met 40 doffers verdeeld over 5 afdelingen. Hiervan waren 10 jaarlingen Daarnaast beschikte hij over een 15-tal duivinnen. Helaas kende hij met de duivinnen welke hij op nest en dubbel weduwschap speelde maar weinig succes en wist hij nog niet zeker of hij er wel mee door zou willen gaan. De doffers, welke op het traditionele weduwschap werden gespeeld, werden op 12 april gekoppeld en ze mochten overbroeden. Van enkele beste vliegers verlegde hij de eitjes. Aansluitend zaten ze op weduwschap. Zowel de doffers, welke nog gescheiden zaten, als duivinnen gingen vanaf de start van het seizoen elke vlucht mee. Jan speelt het liefst per afdeling en afhankelijk waarop ze worden ingezet gaan ze mee op een vlucht welke ca. twee weken voor de inkorving plaats vindt. Veelal is dit een dagfondvlucht of zoals de Pau groep, deze vlogen Limoges. Tussen twee fondvluchten in is er drie weken echt rust en worden ze ook niet gelapt. Jan heeft de duiven in de rui- en winterperiode elke dag los als het weer het toelaat. Eerst de oude duiven en aansluitend de jonge duiven. Hij verspeelt er wel een aantal aan de roofvogel doch hij ziet wel wat er blijft als het nieuwe seizoen begint. In het vliegseizoen gaan ze tweemaal daags los. Het eerste half uur staat de klep open en kunnen ze in- en uitvliegen om vervolgens nog een uur met gesloten klep te vliegen. In het begin klappert Jan nogal eens met de kruiwagen welke in de tuin staat en na een week weten ze wat ze moeten doen. De duivinnen vliegen alleen ‘s avonds en deze doen het beter als de doffers, zegt Jan. Voor het inmanden komen de duivinnen soms een kwartiertje tot een halfuur bij de doffers. Soms krijgen ze alleen een schotel. Maakt volgens Jan niet zoveel uit en maakt het soms makkelijk voor hemzelf om het eenvoudig te doen. Na de vlucht krijgen ze hun duivin en dit varieert van enkele uren tot de volgende dag. Echt motiveren doet Jan zijn doffers niet.

.

.
Verzorging tijdens de vluchten
Jan betrekt het voer van de plaatselijke voerleverancier De Onderste Molen (Diederen) en dit bestaat uit een ruimengeling Duo van Paloma voor der rui- en winterperiode. In de kweekperiode Start Plus van Versele. In het vliegseizoen komen er drie mengeling aan te pas. Komen ze thuis van de vlucht dan krijgen ze 1 dag zuivering. Daarna Champion en Gerry Plus (50%) van Versele en één week voor het inmanden alleen de Champion mengeling. Hierbij voegt hij dan wat energierijke mengeling. Jan voert de duiven in de woonbak en hanteert hierbij de lepel. Steeds zorgt hij ervoor dat ze voldoende eten. Mocht er voer blijven liggen dan krijgen ze minder. De eetlust moet blijven. Een mineralen mix, grit, piksteen en Vitamineral staat steeds ter beschikking. 1 keer per week krijgen alle duiven Tollyamin Forte van Dr. Schoeder in de drinkpan.

Medische aspecten
In het najaar krijgen alle duiven een 10-daagse kuur tegen paratyfus. Broeden de duiven dan volgt er een kuur van 6 dagen tegen trichomonas. Voor en tijdens het vliegseizoen gaat hij met enkele duiven op controle bij Dr. Schroeder en alleen op diens advies wordt er iets verstrekt. Verder houdt Jan het bij het natuurlijke.

Kwaliteitsvolle fondduiven.
Op de vraag wat hij belangrijke eigenschappen vindt aan een beloftevolle fondduif antwoorde Jan, dat hij bij het in de hand nemen van een duif graag heeft dat ze een heel goede indruk achter laat. Goed en evenwichtig gebouwd en fijne zachte en strakke pluim. Soms moeilijk uit te leggen, maar ook daar kun je mee vergissen, meent Jan. Verder vindt hij een goede afstamming ook belangrijk. Dat geeft vertrouwen en Jan heeft er dan ook heel veel geduld mee. Meermaals werd dit geduld beloond met een klinkende prestatie. Graag ziet hij ook flexibiliteit (beweeglijkheid) in de ogen. Verder een goede uitstraling en gezondheid en vitaliteit. Maar de uitslag geeft uiteindelijk het eindoordeel.

.


.
Ook een Wallaby zit er in zijn tuin !

.
Toch een onverwacht succes
Jan liet zich al een eerder ontvallen dat er in de duivensport soms momenten zijn dat het van geen kant wil lukken en dat je er de brui aan zou willen geven. Doch dan gebeuren er soms weer dingen die je nieuwe moed geven om toch door te gaan. Zo was het ook in het jaren dat hij zowel nationaal als internationaal Pau en Agen won. De goede prestaties bleven uit en toch kwam er net dat onverwacht succes. Eigenlijk had Jan voor het begin van dit seizoen geen zin om er alles aan te doen om uit te blinken. Een beetje schoorvoetend nam hij deel aan Pau ZLU en het werd een succes. Een Clean Sweep en Grootmeester van Pau bij het Spoor der Kampioenen en nu staat hij op het Podium der Grootmeesters van de ZLU vluchten. Dit gaf vertrouwen en bleef volhouden. Op het einde van het ZLU-seizoen bleek hij voldoende punten te hebben behaald voor het behalen van het West Europese Super Marathon Kampioenschap. Een dubbel proficiat.

Marcel Görtzen









Geplaatst op: 05-11-2021


« Vorige pagina
Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie over wat cookies zijn, welke cookies op onze website worden gebruikt en wat ze bijhouden is beschikbaar in het onderdeel cookies van ons privacy statement    Akkoord Niet akkoord