Z.L.U. vluchten

                                                                                                        

Vluchten ZLU marathon 2024.                                                       Vluchten West Europese Super Marathon 2024

Agen oude,  Barcelona, Marseille, Narbonne.                                  Pau,  Barcelona,  St.Vincent,  Perpignan.
 

St.Vincent

16-07-2012
Saint-Vincent-de-Tyrosse St.Vincent
>  Smoutweg 2 Sluis

Voorbeschouwing St. Vincent, voorheen Tarbes.

Deze vlucht in 1992 opgestart door de Belgische Verstandhouding, Entente Belge, had eerst  Dax als losplaats, daarna Tarbes en nu in 2012 voor het eerst St. Vincent.

    ENTENTE BELGE

 
Afgelopen jaar werd deze vlucht door Nederland alleen gespeeld, door allerlei communicatie problemen kwamen er onoverbrugbare problemen inzake de dag van inkorven dat de ZLU besloot om haar eigen weg te gaan. In principe zou Duitsland met ons meegaan, maar ter elfder ure haakten zij af zonder de ZLU op de hoogte te stellen. Daarna kwam er , dachten wij als ZLU, ook een beter overleg opgang met de Belgische inrichters, helaas op de laatste Barcelona waren de telefonische kontakten weer minimaal en aan de gevraagde lossing van 9.30 of 10.00 uur werd geen gehoor gegeven.
 
In onderstaand overzicht de aantallen van de laatste 2 jaren:
 
 
2010
2011
Nederland
2.950
* 2.823
Belgie
4.623
4.877
Duitsland
1.440
2.182
Frankrijk
2.640
3.145
Engeland
3.368
390
Luxemburg
7
81
 
 
 
 
15.028
13.498

Het inkorven vindt plaats op woensdag 11 juli, de lossing is gepland op zondag 15 juli, dit alles heeft te maken met het feit dat er op 14 juli in Frankrijk geen duiven gelost mogen worden. Nationale feestdag. Een eerdere optie om op 14 juli in Irun te lossen werd ons door de NPO ontraden dit i.v.m. afspraken dieren bescherming dat deze losplaats te kort bij het water zou liggen.

  
Een snelle convoyeur, de eerste rij staat al open en nog geen duif die vliegt !!
 
ZLU heeft voor deze vlucht nog geen sponsor, ondanks eerdere toezeggingen zijn deze tot op de dag van heden niet nagekomen. Voor ons als ZLU dus ook niet leuk !!
 

Glorieuze winnaar in 2011 de Comb. P. Pieters & Zn uit Philippine. 
Hopelijk weten wij zondagavond ( ?) meer. De weersvooruitzichten zijn te wisselvallig om al een voor -beschouwing voor het weekend te geven. Maar ja, hoop doet leven ! Uitvoerige reportage van de winnaar incl. foto‘s op Top Pigeons , ZLU site en in het Duivensportblad De Duif. Eenieder veel succes op deze vlucht.
 
Hub Wetzelaer.
Sekr. ZLU.
 

Reisverslag St.Vincent 2012

De Nederlandse en Duitse duiven werden donderdagmorgen (12/07) verzameld in Olen (België) bij de transporteur, fa. Bauwens. Aldaar ben ikzelf omstreeks 12.30 uur gearriveerd. De duiven zijn verzorgd; water gegeven en gevoerd. Omstreeks 15.00 uur zijn we vertrokken richting St.Vincent. Via Brussel zijn we richting de Franse grens gereden. We zijn doorgereden tot Pareis en daar gearriveerd rond de klok van 19.15 uur. Aldaar is er water bijgevuld.Na een rusttijd van ongeveer 3 kwartier zijn we doorgereden tot in Chateauroux. We zijn omstreeks 00.30 uur ’s nachts in Chateauroux aangekomen en hebben daar overnacht.
 
’s Morgens (13/07) om 08.00 uur heb ik vers water gegeven. "Oud" water leeggemaakt, drinkbakjes schoongemaakt en nieuw water gevuld. Rond de klok van 11.00 uur heb ik de duiven gevoerd. Omstreeks 12.30 uur ’s middags zijn we vertrokken en doorgereden tot in Angoulème. Rond 17.00 uur zijn we aldaar gearriveerd. Het water van de duiven is daar gecontroleerd en bijgevuld. Zelf hebben we daar gegeten.Ca. 19.30 uur zijn we doorgereden tot nabij Dax, alwaar we zijn aangekomen rond de klok van 0.00 uur. In Dax hebben we weer overnacht.In de morgen (14/07) heb ik om 07.00 uur water bijgevuld en zijn we daarna vertrokken naar St.Vincent. We zijn aangekomen om ongeveer 10.00 uur. Daar aangekomen heb ik de duiven gevoerd. ’s middags heb ik de drinkbakjes wederom schoongemaakt en vers water gegeven. ’s avond rond 18.00 uur heb ik water gecontroleerd en bijgevuld.De hele heenreis is er slecht weer geweest met veel regen. De temperatuur is ongeveer 18 0C geweest. De losplaats in St.Vincent was echter droog en half bewolkt.
 
’s Zondag morgen (15/07) kon er volgens de Belgische Meteo niet gelost worden. Ca. 8.30 uur werd definitief besloten, door de Belgische organisatie, dat er zondag niet gelost ging worden. Het weer ter plaatse was echter goed; ongeveer 22 0C,licht bewolkt maar zonnig, weinig wind Westzuidwest. Ik heb die zondag de gehele dag het water bijgehouden en regelmatig bijgevuld. ’s middags rond 13.00 uur heb ik de duiven gevoerd.


 
Maandagmorgen (16/07) zijn we omstreeks 05.00 uur uit bed gekomen om een eventuele lossing opnieuw voor te bereiden. Dit wil zeggen; alle manden controleren, op "scherp" zetten, vergrendelingen los, klaar om te lossen. Tegen 06.00 uur kregen we het sein van de Belgische hoofdconvoyeur om de verzegelingen van de manden los te snijden, omdat we om 07.00 zouden gaan lossen. Vervolgens is ook om 07.00 uur gelost. Dit is zonder verdere problemen verlopen. De duiven zijn goed vertrokken. 07.05 uur waren alle duiven weg. Het weer was ongeveer gelijk aan de zondagmorgen; ongeveer 22 0C, licht bewolkt en zonnig, weinig wind Zuidwest.
 
Het totale convooi heeft bestaan uit 5 vrachtwagencombinaties;
1 wagen Franse duiven
1½ wagen Belgische duiven
½ wagen Duitse duiven
½ wagen Engelse en Luxemburgse duiven
1½ wagen Nederlandse duiven
 
Na het lossen hebben we de boel opgeruimd. De manden gecontroleerd, veren, stroo e.d. opgeruimd en de losplaats schoon achtergelaten. Omstreeks 10.00 uur zijn we uit St.Vincent vertrokken. Op dinsdag (17/07) om ongeveer 15.00 uur ben ik weer thuis gearriveerd en heb ik mijn reis naar St.Vincent afgesloten.

is getekend,
 
Mickel Roumans

 
No NPO-Lidnr Naam Plaats Afstand J-Aluring Dag/tijd M/Min
Er zijn nog geen gegevens bekend

NPO Inkorf Lokaal Plaatsnaam DuivenGezet DuivenGemeld Percentage
Er zijn nog geen gegevens bekend

M. De Poorter - Sluis  

Op 15 juli stond op het ZLU programma de wedvlucht vanuit St. Vincent. Doch zoals eigenlijk het hele jaar al het geval is werd vanwege het slechte weer de vlucht een dag uitgesteld en wel tot maandag. Toen waren de voorspellingen gunstiger en kon er om 7 uur worden gelost met mooi weer en een kalme zuidwesten tot westen wind. Doch later op de dag trok een grote storing met veel regen vanuit het westen over België naar het Oosten. Deze storing zorgde ervoor dat veel duiven in een nat pak thuis kwamen. De eerste melding in Frankrijk kwam uit Sourdan, even ten noorden van Parijs waar om 16.11 werd geklokt op een afstand van 730 km. Dit gaf een snelheid van 1322 m/min. Men kon aan het rekenen slaan. Zo ook onze nationale winnaar Martin de Poorter uit het Zeeuwse Sluis. Hij had 5 duivinnen mee en een doffer. Hij verwachte de eerste duiven na de klok van 6 uur. Hij schrok wel even toen even voor 6 uur zijn bovenste van de lijst zich meldde in de schaarse minuten die even droog waren. Hij werd geregistreerd op een tijd van 17.53.17 op een afstand van 920.848km. Dit gaf een snelheid van 1409.57 m/min. Bij melding in het inkorflokaal in Terneuzen bleek het de eerste melding te zijn. Even later verscheen hij ook bovenaan op de meldingslijst op de ZLU site. Hier zou hij tot het sluiten van het concours blijven staan. De nationale zege was een feit. Zijn “Rainman" had 3.161 duiven op de meet verslagen. “Hij werd in een puike conditie ingemand" aldus Martin en had op Bordeaux ZLU jaarlingen al laten zien dat hij vroeg kon vliegen. Toen won hij tegen 4.226 duiven de 76e prijs. Martin klokte verder om 19.22 en 20.05 en had de volgende morgen 5 van de 6 duiven thuis. Internationaal staat hij voorlopig op een 3e plaats tegen 13.085 d.
 


 

Ambitieus
De 34 jarige Martin de Poorter zit, net zoals velen onder ons, al vanaf zijn jeugdjaren tussen de duiven in zijn geboorteplaats Breskens. Waren het eerst sierduiven, in 1993 kwamen de eerste postduiven. Diverse van zijn ooms waren eveneens duivenmelker en zorgden ervoor dat bij Martin de rangen van de duivenmelkers kwam versterken. In 2003 verhuisde hij naar Sluis en bouwde er zijn hokken aan de Smoutweg. Hij wilde de sport serieus aanpakken en toog naar diverse topmelkers om er het beste van het beste te halen. Zo werd de “Uno" NL05-0510364 van Herman Calon uit Hoofdplaat aangeschaft. Deze vloog o.a. een 1e NPO Argenton tegen 3.007 d. Ook de Gebroeders Scheele uit Terneuzen werden met een bezoek vereerd en werd de “Superscheel" Nl06-1152249 aangeschaft welke onder meer de 1e Prov. Peronne op zijn naam schreef tegen 8.473 d. Dan “het Zwart Orléans" van Paul de Poorter uit Axel, won 41 prijzen in 3 jaar met o.a. 5e NPO Orléans tegen 3.354 d. Verder toog hij naar Piet van der Merwe uit Dordrecht en haalde er uit de beste duiven, zoals “500", “Sofie", “Femke" etc. Bij Koen Minderhout uit Koudekerke haalde hij iets uit diens toppers zoals de “Blauwe 522", “Zoon Barney 784", “Asduif 933"etc. Met kruisingen uit deze duiven liet hij al direct zien met wie men rekening diende te houden en inmiddels stond hij al vele malen op de teletekst pagina van de NPO. Doch sinds 2010 is zijn vizier ook gericht op de grote fond en wel de vluchten van de ZLU. Zijn eerste aanschaf hiervoor werd gedaan bij Frederik Leliaert uit Aardenburg, die o.a. in 2007 Bordeaux (7.213 d) wist te winnen. Een tiental jonge duiven werden aangeschaft bij dierenarts Piet Blancke uit het Belgische Tielt. Hierbij zat ook de nationale St. Vincent winnaar. Later kwamen er nog eens een 6 tal laatjes bij voor het versterken van het kweekhok. Recentelijk kwamen er nog duiven van de combinatie Batenburg-van der Merwe uit Klaaswaal en duiven uit de lijn van de “Paarsborst" van Ko van Dommelen uit St. Philipsland. Het fonddebuut werd gemaakt in 2011 en in 2012 staat er al een 1e Nationaal op de erelijst. Martin kweekt in principe met duiven die uit bewezen lijnen komen ofwel zelf al een geweldige staat van dienst hebben. Eenmaal een topper ontdekt dan wordt de inteelt niet opzij gezet. 

Totaal weduwschap
Op de hokken in Sluis werden dit jaar de 20 kweekkoppels en de 25 vliegkoppels op 2 januari gekoppeld en werden de eitjes van de kweekduiven overgelegd bij de vliegduiven. Zijn de jongen 2 weken oud dan gaan de duivinnen van het hok af en zijn eigenlijk gelijk al weduwduivinnen. De doffers brengen de jongen verder groot tot ze speenrijp zijn. Zodoende staan deze begin maart op weduwschap. De 25 vliegkoppels worden op totaal weduwschap gespeeld op alle programma vluchten t/m de dagfond en gaan wekelijks mee. Een 20 tal doffers en duivinnen zijn bestemd voor de ZLU vluchten. Zo gingen er 6 mee naar Pau en werd tegen 2651 duiven de 613e prijs gewonnen. Op Bordeaux werden 9 jaarlingen en 6 oude duiven ingemand en won hij bij de ouden de 8e tegen 4447 d. en bij de jaarlingen werd het de 76e, 534e en de 579e tegen 4226 d. Op St. Vincent 6 duiven mee met bekend resultaat. De volgende vlucht zal Narbonne ZLU zijn waar er een tiental zullen meegaan. Gezien Martin al vroeg op weg is naar zijn werk, trainen de duiven alleen in de namiddag. Omstreeks 16.15 zijn eerste de jonge duiven aan de beurt, waarna de duivinnen vliegen. Als laatste zijn de doffers aan de beurt. Dit alles neemt ongeveer drie uur in beslag. Alles traint met de vlag. Als de duiven thuiskomen van de vlucht krijgen ze vliegvoer in de bak en mogen hiervan hun behoefte stillen. Daarna ’s morgen een lepel van een lichte mengeling in de vorm van Gerry Plus of Super Winner van Mariman. ’s Avonds dan weer een energierijke mengeling en dan volle bak. Als supplement pinda’s en kaas. Als Martin denkt dat er iets niet in orde is, dan overlegt hij met dierenarts Piet Blancke of wel met Jan Van Wanrooy (de Weerd). Op hun advies wordt er dan gehandeld. Naar eigen inzicht wordt er om de 4 a 5 weken een geelpil opgestoken. Verder geen preventieve kuurtjes o.d. 

Opleren jonge duiven
Tot afgelopen jaar werden er een 60 tal jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt welke werden verduisterd en duchtig aan de tand gevoeld. Gezien zijn ambitie voor het zwaardere werk werden er dit jaar maar 40 jonge duiven gekweekt en werden deze aangevuld met zijn toekomstige compagnon Twan Bongers uit Odilliapeel. Twan Bongers bouwde zijn hok op uit de oude Aarden duiven van diverse bekende tophokken, Gebr. Saya, van Wanrooy, Jellema etc. Vanaf 2013 zullen Twan Bongers en Martin de Poorter een nieuwe combinatie gaan vormen en hun doel is te gaan pieken op de zware fondvluchten. Zodoende werden de jonge duiven dit jaar niet verduisterd en zullen ‘opgeleerd’ worden tot Orléans toe. Vooreer ze naar de eerste vlucht van 100 km gaan zijn ze een 4 tal keer weggebracht. Voor de jonge duiven geld hetzelfde verzorgingssysteem als bij de oude duiven.
 
 
“Rainman"
Zo werd de nationale winnaar gedoopt. Dit jaar moest hij tweemaal de regen trotseren om vroeg thuis te raken. Hij draagt ringnummer BE11-4245800 en werd aangeschaft bij dierenarts Piet Blancke uit Tielt. Zijn vader en moeder zijn afkomstig van het fondkampioenen hok van Antoine en Rudi Desaer uit Ruiselede (B). Desaer en Zoon waren in 2010 1e Nat. Kampioen Fond Oude duiven KBDB. In de pedigree van “Rainman" zien we diverse topduiven staan welke op hun beurt veelal weer afstammen van het edele bloed van de toppers van Gaby Vandenabeele.
 Geen eendagsvlieg
Martin de Poorter mogen we zeker niet zien als eendagsvlieg want al vele jaren behoort hij tot de top van Zeeland. In 2012 stond hij ook al diverse keren op de NPO Teletekst pagina van Afdeling Zeeland 96, zoals:
2e plaats Gien tegen 4.349 d.
7e plaats Pithiviers tegen 6.184 d.
9e Chateaudun tegen 5.629 d.
En op de ZLU fondvluchten 8e Nat. Bordeaux 4.447 oude duiven  En als topper de 1e Nat. St. Vincent tegen 3.161 d.  Bij dezen willen we Martin dan ook hartelijk feliciteren met dit geweldige succes.
  

ZLU - Marcel Görtzen 


 

Wedvlucht: Nationaal - St Vincent
gelost: 16-07-2012, 07:00 uur
 
     
Nederland 3161  
Belgie 5431  
Duitsland 1382  
Frankrijk 2763  
Engeland 291  
Luxemburg

55

 
totaal

13.085

duiven

MELDINGEN - NATIONAAL 
Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie over wat cookies zijn, welke cookies op onze website worden gebruikt en wat ze bijhouden is beschikbaar in het onderdeel cookies van ons privacy statement    Akkoord Niet akkoord