Voorbeschouwing St. Vincent 2014.
Deze vlucht in 1992 opgestart door de Belgische Verstandhouding, Entente Belge, had eerst Dax als losplaats, daarna Tarbes en nu in 2014 voor de 3e keer St. Vincent. Voor de 22e keer wordt deze vlucht nu georganiseerd. Deze vlucht is ook in Nederland en België zeer populair gezien de stijgende deelname vorig seizoen.
Dit is dan al de 4e vlucht van ons druk internationaal programma. De Entente Belge, of te wel Belgische Verstandhouding is de inrichter van deze klassieker. De verstandhouding met deze inrichter is vrij goed te noemen. Het is tevens een vlucht waarop jaarlingen zich kunnen meten. Voor de duivinnen is er een aparte dubbeling. Wel op een aparte poulebrief.
Ook Yvan Eeckhout nam het woord en richtte zich eveneens tot de KBDB. Een tijdje geleden werd er in de Waalse pers een oproep gedaan aan zijn liefhebbers om een aparte Waalse federatie op te richten. De secretaris riep de leden en mandatarissen op deze oproep niet te steunen. Liefhebbers hebben volgens de secretaris geen nood aan 2 federaties. Eendracht maakt macht en samen zijn we nog sterker, aldus een strijdvolle Yvan Eeckhout! K.B.D.B. mandataris, Christian Goulem reageerde meteen en zal er naar streven dat de Vlaamse en Waalse federaties in beste verstandhouding verder met elkaar kunnen samenwerken! Yvan Eeckhout is een der stuwende krachten binnen de Belgische Verstandhouding. Zijn organisatie staat borg voor een perfecte afhandeling van de vluchten en, dat is vooral interessant voorde winnaars een fantastische feestdag in Wevelgem op zondag 14 dec. 2014 in de zalen van Salon Cortina. U moet er geweest, dus neem deel aan deze vlucht en er is een kans dat U erbij bent.
Aad Kuyt uit Katwijk klokt de dag na lossing op
zaterdagmorgen om 10:11:07 op een afstand van 10.7.989 km.
Uitvoerige reportage van de winnaar incl. foto‘s op Top Pigeons , ZLU site en in het Duivensportblad De Duif. Eenieder veel succes op deze vlucht.
Hub Wetzelaer.
Sekr. ZLU.
Reisverslag St. Vincent 2014
De Nederlandse en Duitse duiven werden dinsdagmiddag (08/07) verzameld in Olen (België) bij de transporteur, fa. Bauwens. De duiven zijn verzorgd; water gegeven en gevoerd. Woensdagochtend, omstreeks 5.30 uur zijn we vertrokken richting St.Vincent. Via Brussel zijn we richting de Franse grens gereden. We zijn doorgereden tot Parijs en daar gearriveerd rond de klok van 14.00 uur. Aldaar is er water bijgevuld. Na een rusttijd van ongeveer 3 kwartier zijn we doorgereden tot in Chateauroux. We zijn omstreeks 16.00 uur ‘s middags in Chateauroux aangekomen en hebben daar overnacht. De duiven zijn daar tegen 17.00 uur gevoerd en hebben ze vers drinkwater gekregen.
's Morgens (10/07) om 05.30 uur zijn we vertrokken uit Chateauroux. Om ca. 10.00 uur hebben we gestopt nabij Chueauche (nabij Angoulême). Aldaar hebben we vers water gegeven. We hebben de drinkbakjes schoongemaakt en nieuw water gevuld. Rond de klok van 11.00 uur zijn we vertrokken en doorgereden tot in St. Vincent. We zijn aangekomen omstreeks 15.30 uur. De duiven hebben opnieuw vers water gekregen en de duiven zijn gevoerd. In St. Vincent was het goed en warm weer, ca. 30 C. De deuren en luiken van de vrachtwagenopleggers zijn opengezet ter verkoeling van de duiven. 's nachts is het gaan onweren en regenen, waardoor het enigszins afkoelde. Ik schat tot ca. 20 C. De hele heenreis is er slecht weer geweest met veel regen. De temperatuur is ongeveer 18 C geweest. De losplaats in St.Vincent was echter droog en het was warm.
Vrijdagmorgen (11/07) kon er volgens de Belgische Meteo niet gelost worden. Ca. 8.30 uur werd definitief besloten, door de Belgische organisatie, dat er vrijdag niet gelost ging worden. Het weer ter plaatse was echter goed; ongeveer 22 C, licht bewolkt maar zonnig, weinig wind Zuidwest. Ik heb die vrijdag de gehele dag het water bijgehouden en regelmatig bijgevuld. 's middags rond 16.00 uur heb ik de duiven gevoerd.
Zaterdagmorgen (12/07) zijn we omstreeks 05.00 uur uit bed gekomen om een eventuele lossing opnieuw voor te bereiden. Dit wil zeggen; alle manden controleren, op "scherp" zetten, vergrendelingen los, klaar om te lossen. Tegen 07.00 uur kregen we het sein van de Belgische hoofdconvoyeur om de verzegelingen van de manden los te snijden, omdat we om 07.30 zouden gaan lossen. Vervolgens is om 07.35 uur gelost. Dit is zonder grote problemen verlopen. De duiven zijn goed vertrokken. 07.45 uur waren alle duiven weg. Slechts één duif bleek niet weg te kunnen komen en kon niet vliegen. Zij bleek gewond te zijn aan haar vleugel. De duivin heb ik mee terug naar Nederland genomen. Mickel Roumans heeft zich bij thuiskomst over deze duif ontfermd om terug te kunnen bezorgen aan betreffende liefhebber. Het weer op de losplaats was ongeveer gelijk aan de vrijdagmorgen; ongeveer 22 C, licht bewolkt en zonnig, weinig wind Zuidwest.
Het totale convooi heeft bestaan uit 4 vrachtwagencombinaties;
2 wagens Belgische, Franse en Luxemburgse duiven
½ wagen Duitse duiven
1½ wagen Nederlandse duiven
Na het lossen hebben we de boel opgeruimd. De manden gecontroleerd, veren, stroo e.d. opgeruimd en de losplaats schoon achtergelaten. Omstreeks 9.00 uur zijn we uit St.Vincent vertrokken. Op zondag (13/07) om ongeveer 15.00 uur ben ik weer thuis gearriveerd en heb ik mijn reis naar St.Vincent afgesloten.
Met vriendelijke groet,
Mustafa Samsam
JAC RUIJTERS uit ECHT
Jac Ruijters uit Echt
Nationaal winnaar St. Vincent ZLU
Op vrijdag 11 juli stond op het ZLU programma de internationale wedvlucht vanuit St. Vincent. Deze vlucht werd in 1992 opgestart door de Entente Belge ofwel de Belgische Verstandhouding. Ze had eerst Dax als losplaats, daarna werd het Tarbes en nu in 2014 voor de 3e keer St. Vincent. Voor de 22e keer wordt deze vlucht nu georganiseerd. Helaas waren de weersvoorspellingen voor een lossing op vrijdag niet gunstig. Er werd er uitgesteld tot zaterdag. Op zaterdag waren de condities op de losplaats beter met goed tot zeer goed zicht. De wind stond Noordwest en draaide op de lijn naar de Westhoek. Boven Noord Frankrijk, België en Zuid Nederland was er op zaterdag en zondag een dikke bewolking met regenbuien afgewisseld met motregen.Deze vlucht is in Nederland en België zeer populair gezien de stijgende deelname. Dit jaar werden in Nederland 3.825 duiven in het nationale concours ingetekend. Wat weer een toename betekende t.o.v. verleden jaar toen het er 3.282 waren. Ook het internationale veld liet een toename zien en werden er 11.437 duiven ingetekend. Dit waren er 493 meer dan in 2013. De eerste melding kwam om 19.04 vanuit Criel de Mer aan de Franse kust op een afstand van 733 km. Dit gaf een snelheid van 1063 m/min. Toen de neutralisatietijd op zaterdagavond inging was er in Nederland nog geen duif thuis. In de vroege ochtend kwamen de eerste meldingen uit Limburg. Er was een nachtelijke aankomst om 00.52 bij Jan Stevens uit Schinveld. Daarna werden nog vier meldingen gedaan binnen de neutralisatie tijd en deze waren op kortere afstanden. Uiteindelijk zou Jac Ruijters uit Echt, die op de verste afstand woont, gaan winnen. Hij klokte om 5.06.51 op een afstand van 987.366 km. Zijn duif behaalde hiermee een snelheid van 1075.56 m/min. Jac had 4 duiven mee en klokt verder om 9.48 en 11.23.
De nationale winnaar “De Pau man" geen eendagsvlieg
De nationale winnaar, een donker kras doffer, draagt ringnummer NL09-1439062 en zal verder door het leven gaan als “De Pau man". Hij behoort tot een van de beste duiven van Jac en als jaarling zette hij zijn fonddebuut in met een 63e Prov. Cahors (2627 d). Daarna vloog hij volgende erelijst bij elkaar.
‘11 - 134e Nat. Pau (2706 d), 499e Prov. Bordeaux (3722 d) en 937e Nat. Narbonne (3968 d)
‘12 – 34e Nat. Perpignan (5636 d), 783e Nat. St. Vincent ZLU (3224 d) en 313e Nat. Pau (2650 d)
‘13 – 156e Nat. St. Vincent ZLU (3294 d), 294e Nat. Pau (3126 d) en 566e Nat. Perpignan (4985 d).
‘14 – 67e Nat. Pau (3020 d) en nu als klap op de vuurpijl de 1e Nat. St. Vincent ZLU tegen 3882 d. Internationaal zal hij in de top 25 eindigen tegen 11.437 d.
Gezien de meldingen verwachtte Jac eigenlijk geen aankomst meer op de zaterdagavond en besloot, nadat hij buiten nog eens alles had gecontroleerd, de voetbal wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Brazilië te gaan bekijken. Even voor de klok van 23 uur deed hij de buitenverlichting en de lamp op het hok uit en koppelde het klokje af. Na het voetballen ging hij nog even buiten kijken of er toch nog een duif was aangekomen. Tot zijn grote schrik zag hij naast de schoorsteen van het huis een gestalte van een duif. Daar zat er een! Snel de lampen weer aan en maar roepen. Doch er bewoog geen veer. Wellicht toch een vreemde duif, dacht Jac. Na verwoede pogingen besloot hij dan toch maar om naar bed te gaan en de wekker op 4.30 te zetten. ‘s Morgen vroeg bleek de duif nog op de zelfde plaats te zitten en Jac koppelde het systeem weer aan en eveneens knipte hij de lampen aan. Hij begon te roepen, en na geruime tijd kwam er beweging in de duif en maakte aanstalten om naar het hok te komen. Uiteindelijk kwam ze naar beneden en wipte snel binnen. Het was zijn ‘Pau man‘ die uiteindelijk de nationale winnaar zou worden.
Eldele afstamming
Vader van de “Pau man “ is “De Meek" DV- 6612-06-141 welke Jac via een bon van de Fondclub Midden Limburg kreeg bij Willi Johnen uit Ubach-Palenberg. De “141" en stamt uit diens “Luca" die in 2005 de 1e Nat en 4e Internationaal van Perpignan won. Hier zien we het soort terug van Jos Thone (Diego Armando) en Freialdenhofen & Sn. lijn “Bunte" (klzn Oud Doffertje 4 Simons). “Luca" stond gekoppeld tegen “Zus Diana" van Freialdenhofen & Sn. “Diana" was 1e Nat Asduif 2001 (6e Nat Perpinan en 8e Nat Dax) Moeder van de “Pau man" is “de 37 kweekduivin" Nl05-1669837 van Jac en zij is een inteelt product naar het “Oud Doffertje 4" van Simons en Zn, Maaseik. De grootvader is afkomstig van Albert Beunen uit Echt. Hier eveneens inteelt “Oud Doffertje" Simons De grootmoeder is afkomstig van Martin van Heel uit Maria Hoop en zus van “Diona" met een 1e Nat. Mont de Marsan in 2002. Zij stamt uit twee duiven van Albert Beunen, nl. “Broer 54" wederom inteelt “Oud Doffertje" Simons x dochter van de “60 duivin" van ‘92 welk 13 prijzen van de 13 won op de overnachting.“De 37 kweekduivin" is een top kweekduivin en moeder van o.a. 1e Nat. St. Vincent ZLU, 4e Nat. Tarbes, 35e Nat. Perpignan, 38e Nat. Tarbes, 47e Nat. Tarbes, 53e Nat. Dax, 67e Nat. Pau, 80e Nat. St. Vincent ZLU, 88e Nat. Dax etc.
Spel en verzorging
De thans 61 jarige Jac Ruijters werd op 17 jaar geïnteresseerd in de duivensport. Toen hij via school stage liep bij een uitvoerder hoorde hij steeds de verhalen over duiven en op een dag verrasten ze hem met een mand vol duiven. Hij was van toen af gewonnen voor de duivensport. Hij vloog op het ouderlijke huis aanvankelijk mee op de programma vluchten. Gezien zijn werk, was de vrije tijd krap en in 1980 belsloot hij over te stappen naar de grote fondvluchten. De eerste duiven voor de grote fond haalde hij bij Albert en Willy Simons uit Maaseik en dit waren de pure van der Wegen duiven. Hier zien we de lijnen terug gaan naar “Het Oud Doffertje" van van der Wegen vele malen in afstamming terug.Deze duiven werden aangevuld met het van der Wegen soort welke hij via een bon verkreeg bij Willi Johnen, Ubach-Palenberg welke het soort van de familiecombinatie Freialdenhofen und Söhne uit het Duitse Aldenhoven rijkelijk bezit. Verder kwamen er ook via enkele clubgenoten welke ook van der Wegen duiven hadden, de gelederen versterken.Daarnaast haalde hij diverse duiven uit de toppers van Ludo Verstraeten uit Echt en dit waren Theelen duiven. Uit twee zuivere Verstraeten duiven kweekte hij in 2006 zijn “Kyra" welke in 2008 de 1e Nationaal St. Vincent (Sector 1) won tegen 11.932 d. Deze twee soorten houdt hij enerzijds zuiver om ze dan te kruisen. Beiden leverden al succes op.
De duiven zijn ondergebracht op een 10 meter lang tuinhok waar de 28 oude weduwnaars beschikken over 3 afdelingen. Deze weduwnaars worden gespeeld op het traditionele weduwschap. Daarnaast een afdeling met 27 jaarlingen welke hij als ‘paters‘ houdt. D.w.z. dat zij nimmer een duivin zien en enkele opgeleerd worden op twee fondvluchten met morgenlossing. Dan is er nog een afdeling voor ca. 70 jonge duiven welke alleen op de navluchten hun scholing krijgen. De tien kweekkoppels zitten in een afzonderlijk hok met ren. Het zijn alleen de oude weduwnaars waar Jac meedingt op de vluchten. Zijn voorkeur hebben de ZLU vluchten en de drie nationale vluchten met middaglossing. De kweekduiven worden rond de kerst gekoppeld en brengen vier ronden jongen groot. De oude weduwnaars worden half maart gekoppeld en mogen twee keer op eitjes van vier dagen broeden en staan dan op weduwschap. Ze gaan van het begin van het duivenseizoen mee tot ca. 450 km. De z.g. ‘paters‘ jaarlingen krijgen dezelfde opleiding en gaan drie keer mee op de 450 km vluchten om vervolgens de twee morgenlossingen van de afdeling te vliegen. Hier worden die duiven genoteerd welke steeds te laat arriveren en op het einde van het seizoen uitgeselecteerd.
Trainen doen de oude weduwnaars ‘s morgens terwijl Jac de hokken krabt en de duiven verzorgt voor hij naar zijn werk vertrekt. Na de weduwnaars mogen de ‘paters‘ los. Zij hebben al hun verzorging gehad en zijn vrij in doen en laten. Vaak zijn het onhandelbare vrijgezellen welke niet luisteren naar hun baas. Als Jac dan weer thuis is van zijn werk, gaan de oude weduwnaars weer los en aansluitend de jonge duiven. Voor het inkorven wordt er geen duivin getoond en eveneens geen schotel. Rustig de mand in. Hun beloning krijgen na de vlucht.
Bij thuiskomst krijgen de doffers welke op de vlucht meewaren super dieet. Dan, afhankelijk van de zwaarte van de vlucht, een à twee dagen volop kweekmengeling. Ze worden gevoerd in een potje in de woonbak. Daarna wordt er gevoerd met de lepel en krijgen ze een eiwitarme mengeling waar hij dan ca. 10% gerst toevoegt. Alleen de laatste vier dagen voor het inmanden krijgen ze volop van een mix van Vlucht Exclusief en Top Energie van Vanrobaeys en zoveel ze lusten. De laatste drie dagen geeft Jac een mix van diverse supplementen (Energie Extra + Conditiepoeder + Biergist) over het voer welk afwisselend vochtig gemaakt wordt met olie, aminozuren ofwel vliegvitaminen. Alle producten worden verkregen bij Dr. Vincent Schroeder. De dag van inkorven krijgen ze weer gewoon voer.
Medisch Aspect
Alle duiven worden geënt tegen paramixo. Dan krijgen de kweekduiven een kuur tegen tricho als ze broeden, terwijl de vliegduiven deze tricho kuur krijgen voor het vliegseizoen begint. Ook wordt er behandeld tegen luchtwegen infecties twee weken voor de eerste vlucht. Een week voor de eerste officiële fondvlucht krijgen de duiven welke de mand ingaan een tricho pil opgestoken. Naar eigen inzicht wordt er tijdens het vluchtseizoen iets gegeven tegen luchtwegeninfecties.
Enkele toppers
Sinds Jac de weg naar de grote fond is ingeslagen wist hij zich al diverse keren in de kijker te spelen.
In 2007 30e Nat. München
In 2008 1e Nat. St. Vincent NPO
In 2009 4e en 47e Nat. Tarbes.
In 2010 49e Nat. Perpignan
In 2011 38e Nat. Tarbes en 53e Nat. Dax
In 2013 29e Nat. Marseille en 54e Nat. Tarbes
In 2014 1e Nat. St. Vincent ZLU
Dit seizoen werd er ingemand op de vier ZLU vluchten met volgend resultaat.
Pau (3020 d) 5 mee – 67 en 343
Agen (5910 ouden) 9 mee – 37-138-757-1287 en 1313
Barcelona (5423 d) 6 mee – 799-1111
St. Vincent (3832 d) 4 mee – 1e Nat. en plm. 25e Intern.
Tenslotte
Voor Jac was het de tweede de tweede nationale overwinning. Een dergelijk nationale overwinning brengt heel wat te weeg en zeker als het eentje is waar de overwinnaar bij een liefhebber zit welke nog deel neemt aan het arbeidsproces en zodoende beknot is in zijn vrije tijd. Op een dergelijk dag en ook de volgende dagen is het een drukte van jewelste, felicitaties over en weer, controleurs ZLU op bezoek, reporters aan de lijn en zo blijft het wel nog even doorgaan. Straks zal hij in Kerkrade worden gehuldigd. Een dag om niet gauw meer te vergeten.
Marcel Görtzen