Z.L.U. vluchten

                                                                                                        

Vluchten ZLU marathon 2024.                                                       Vluchten West Europese Super Marathon 2024

Agen oude,  Barcelona, Marseille, Narbonne.                                  Pau,  Barcelona,  St.Vincent,  Perpignan.
 

Barcelona

03-07-2015
Avinguda Litoral, 108 Barcelona
>  Oosterweg 16 Andijk

Voorbeschouwing Barcelona 2015.

Aan de vooravond van Barcelona.

Inkorven op zondag 28 juni,

lossing op vrijdag 3 juli.
Uit de (G) OUDE (N) DOOS van Fons van Ophuizen.

Wij staan aan de vooravond van de marathon van het luchtruim. Naar schatting gaan vrijdagmorgen bij gunstige weersomstandigheden ca. 22.000 Spanje vliegers uit de sterkste duivennaties in Barcelona op de wieken voor de monsterrace over de toppen en flanken van de Pyreneeën. En aan spanning en sensatie zal er weer geen gebrek zijn. De Spanje vliegers staan weer voor een zware opgave. Al direct na de start worden ze met de Pyreneeën geconfronteerd en op en rond dit monstergebergte loeren de roofvogels

In vroeger jaren gingen manden met minder goede duiven mee, om de roofvogels die al loerende naar de Barcelona starters, reeds een goed maal te verzorgen alvorens de ware toppers de Pyreneeën passeerden. Achter de Pyreneeën is het peloton inmiddels uit elkaar geslagen en moet er vaak bij een verzengende hitte geknokt worden voor iedere meter. Drinken na vele moeilijke uren vliegen is dan onvermijdelijk. De ervaren fondratten verstaan echter de kunst van het vliegend drinken in stromende riviertjes. De onervaren duiven moeten dit weleens bekopen met de dood. Dan begint de finale van Barcelona en iedere meter is dan een kilometer. De vermoeidheid slaat dan meedogenloos toe . Dan scheren de Spanje vliegers over huizen en velden. Vanuit de dalen tillen zij zich dan weer met moeite over een heuvel en dat betekent steeds weer een extra krachtinspanning. Barcelona is afzien tot de laatste kilometer. Ook al staat de wind van achter, de race vanuit de Catalaanse hoofdstad mag dan ook gezien worden als de zwaarste van alle vluchten

Vrijdagmorgen begint de krachtpatserij weer in het luchtruim over vele moordende kilometers. Hieronder vindt U het dagboek dat Fons bijhield toen hij in 1983 als reporter van het Limburgs Dagblad mee mocht met de trein naar Barcelona en dagelijks een rubriek verzorgde voor deze Limburgse krant.

We schrijven het jaar 1983.
Ook het jaar dat er in Barcelona op de Montjuich 2 convooyen stonden, een via treinvervoer, het andere via wegverkeer. De tijd dat er nog geen internet was, wil zwijgen van Facebook en Twitter. Fons moest zich melden in het dorpje Vorst bij Brussel, dit was de vertrekplaats van de Barcelona duiven met de trein. Guy Libotte, de hoofdconvoyeur van de inrichter Cureghem Centre deelde hem in op een van de 10 wagons die gereserveerd waren voor de duiven naar Barcelona. Trouwens Guy Libotte is ook nu, in 2015 nog steeds hoofdconvoyeur , en dit al zeker 40 jaar.


Gezien het feit dat Fons duivenmelker was mocht ook hij een wagon duiven verzorgen. De organisatie spaarde daardoor ook al in de kosten.

Het vertrek
Op maandagmiddag vertrok het trein konvooi om 15.45 uur, aankomst aan de Franse grens rond 16.45 uur. De eerste gegrilde haantjes werden binnenboord gehaald en verorberd. Een van de aanwezige douaniers merkte daar laconiek op: Nu weet ik ook waarom zoveel duiven van Barcelona achterblijven. Nadat alle papieren te zijn gecontroleerd werd om 17.20uur het Franse land ingetrokken. In Bisigny volgde een stop van 21 tot 22 uur. Deze stopstanden waren noodzakelijk omdat steeds meer wagons met goederen aangekoppeld werden. Deze rustpauzes waren echter goed voor de duiven. Tevens kon er water bijgevuld worden tijdens deze stops. In de vroege morgen uren passeerde de trein de historische losplaatsen zoals Vierzon ( 6.30 uur ), Limoges ( 9.15 uur) , Brive (10.22uur) , Montauban ( 13.15 uur). Dinsdagmiddag rond 18.00 uur bereikten we Narbonne. Via Perpignan ging het toen naar de Spaanse grens en na een korte rustpauze werd Celebere bereikt en aansluitend de idyllische plaats Port Bou bij de Spaanse grens.

Manden overladen.
Hier begon het zware werk voor de convoyeurs. Alle manden moesten omgeladen worden naar Spaanse wagons. In Spanje is het spoor namelijk smaller, tegenwoordig wordt dit opgelost door de wielassen te verwisselen. Woensdagavond om 21.00 uur vertrok de tren richting Barcelona, aankomst 03.30 uur. Het laatse stuk rijdt de tren langs de Middelandse zee, waar Fons genoot van een prachtig stuk natuurschoon.

Eieren in de manden
De "eierbalans "na vijf dagen reizen was dramatisch te noemen. De convoyeurs hadden na het lossen 121 eieren in de manden liggen. Zoiets mag men toch opzienbarend noemen. Wie stuurdt een in verwachting zijnde moeder naar de zwaarste duivenrace ter wereld.. Reeds op de eerste dag na vertrek uit Vorst Belgie lagen al de eerste eieren in de manden. Op het perron van de losplaats aan de Montjuich poogden Spanjaarden stiekum met een netje eieren uit de manden te halen. Maar oei oei, dit mocht niet.

De lossing
Vrijdagmorgen leek het grote moment aangebroken. Om 04.30 uur werd er reveille geblazen, iedereen uit zijn nest, emen begon de vele honderden manden uit te laden en op het perron te zetten. Fons vroeg aan Guy Libotte of hij niet te voorbarig was waarop hij antwoordde: " Waarom het wordt goed weer vandaag ". Het weer was goed en de toppen van de Pyreneeën waren te zien. Om 05.50 uur liep de hoofdconvoyeur naar de telefoon in de stationshal en hij belde naar het weerinstituut. Het gesprek duurde geen 10 minuten en na terugkomst gebaarde hij iedereen om te stoppen met uitladen van de manden. Volgens zijn informatie was het op de vlieglijn in Spanje en Frankrijk slecht weer, en er was een mistral ( noordelijke wind ) rond de pyreneeen van ca. 100 km per uur. Uitgesteld tot morgen dus, helaas voor duif en manschappen. Met een taxi zijn we toen naar een lossing op de Montjuich gaan kijken naar een lossing van ca. 5000 Portugese duiven die daar de vrijheid kregen voor een vlucht van ca. 1.000 km. Een dag later, het was inmiddels zaterdag gingen op het spoorstation Sagrera om 07.40 uur 12.146 duiven van het treinverkeer op de wieken. Honderden toeschouwrs en vele persfotografen sloegen het grandioze schouwspel gaand. De duiven vlogen direkt op de Pyreneen aan en in een mum van tijd waren ze uit het oog verdwenen. Als bijen op de honing doken na de lossing tientallen Spanjaarden op de eieren die nog in de manden lagen. Na de geslaagde lossing nam Fons meteen het vliegtuig huiswaarts. Het concours van het wegverkeer was zeer goed verlopen.

Wegvervoer.
Op de Montjuich stond ook de Nederlandse wagen van het wegvervoer. Jaap Stam, de huidige convoyeur van afdeling 5 was er toen reeds bij als convoyeur. Achteraf werd het de laatste keer ( tot 2007 ) dat de duiven over de weg naar de losplaats werden vervoerd. Er waren toen ook 2 Nationale concoursen in Nederland. Het was in die tijd oorlog tussen de fondspelers, aan samenwerking , toen al geen gebrek. NPO secretaris Gerard van Hout uit Mill gaf om 07.30 uur de duiven de vrijheid ondanks het feit dat hij door de aanwezige mensen van het treinvervoer op de hoogte was gesteld van de uitgestelde lossing i.v.m. het slechte weer op de vluchtlijn. Het werd voor de duiven van het wegvervoer een der grootste rampvluchten uit de Barcelona geschiedenis.

Attentie voor de Catalaanse liefhebbers en de organisatie.

Werden er in het verre verleden slachtduiven gevraagd die voor de officiele lossing het luchtruim werden ingestuurd nu vraagt de sekretaris van Cureghem Cntre Dhr. Luc de Geest om duiven te leveren als dank voor de vele Catalaanse helpers die ter plekke de lossing van Internationaal Barcelona mogelijk maken. Chroom dus niet, indien U deze liefhebbers ter wille wilt zijn om een duif te schenken. Gaarne bericht aan Hub Wetzelaer in deze. ( 0649986123)

De lossing in 2015.
Er zal niet voor 10.00 uur gelost worden, zodat de kans dat er op de dag van lossing duiven ( ook op de kortste afstand ) kunnen thuiskomen vrijwel nihil is. . Op gezamenlijk verzoek van Cureghem Centre en de ZLU zal er in het najaar overleg plaatsvinden met de overige inrichters om te komen tot een nieuwe neutralistie berekening. ( NF14)

Treinvervoer en wegvervoer.

Om redendat er nooit meer in 1 weekend Internationaal of Nationaal Barcelona gevlogen kon worden richtte de Belgische organisatie Cureghem Centre in 1984 een verzoek aan de Catalaanse bond met de onderstaande strekking:


Wie wordt de nieuwe triomfator van deze enige echte duivenklassieker die wereldwijde aandacht krijgt. Wie is de opvolger van Jelle Jellema uit Nijverdal die in 2014 de stunt uithaalde met de 1e en 3e prijs internationaal. Jelle klokt op zaterdagmorgen, de dag na de lossing op vrijdag om 09.00 uur, op een afstand van 1258.697 km. om 05-14-28 en 05-38-05

De Extra Ereprijzen worden gesponsord door:

Beyers Duivenvoeding Antwerpen ( B).

Uitvoerige reportage van de winnaar incl. foto‘s op Toppigeons , ZLU site en in het Duivensportblad De Duif.

Een ieder veel succes op deze vlucht.

Hub Wetzelaer, sekr. ZLU.


Reisverslag Barcelona 2015

De Nederlandse duiven werden vanaf maandagmiddag (29/06) getransporteerd naar het verzamelpunt Wolvertem in België. Zelf zijn we vanuit de afdelingsloods in Geleen rond 12.30 uur met de vrachtwagen vertrokken. We waren omstreeks 14.30 uur in Wolvertem gearriveerd. De vrachtwagen vanuit de afdelingsloods Rucphen arriveerde om ca. 15.00 uur. Aldaar zijn de duiven verzorgd. Op dinsdagmorgen omstreeks 9.40 uur zijn we vertrokken richting Barcelona.


Via Brussel/Antwerpen zijn we richting de Franse grens gereden. Nabij Parijs, Ville Verde zijn we de 1e maal gestopt, zo tegen 13.50 uur. We hebben de duiven water bijgevuld en we hebben de duiven gevoerd. Omstreeks 15.20 uur zijn we verder gereden. Het weer was warm; 36 0C met een oosten windje. Ca. 18.45 uur hebben we Chateauroux bereikt. Aldaar nogmaals het water bijgevuld. Zelf hebben we daar gegeten en overnacht.


's Morgens (01/07) om 09.00 uur zijn we vertrokken uit Chateauroux met de bedoeling om 's avonds Fitou te kunnen bereiken, om daar wederom te overnachten. Fitou ligt nabij Perpignan aan de grens met Spanje. Om ca. 13.00 uur hebben we gestopt nabij Cahors / Montauban. Het weer was warm, ronduit heet te noemen, ca. 35 0C en nauwelijks wind. We hebben de drinkbakjes schoongemaakt en nieuw water gevuld. Rond de klok van 14.30 uur zijn we vertrokken en doorgereden tot in Fitou. We zijn daar aangekomen omstreeks 17.40 uur. In Fitou was het zwaar bewolkt en een graad of 26 0C. Op zich een welkome afkoeling. De duiven hebben opnieuw vers water gekregen. De deuren en luiken van de vrachtwagenopleggers zijn opengezet ter verkoeling van de duiven.


Van de eerste dag rijden en veel drinken onderweg door de duiven, waren toch al 1½ waterton leeg op allebei de vrachtwagens. Dat zijn ca. 600 ltr. water, die al opgedronken waren door de duiven! In Fitou was de mogelijkheid om deze watertonnen opnieuw te vullen en onze voorraad voor de zekerheid op peil te hebben. In totaal hadden we 6 watertonnen op de ene en 4 watertonnen op de andere vrachtwagen staan; goed voor ca. 1800 ltr. water.


In de morgen (donderdag 02/07) zijn we omstreeks 11.00 uur vertrokken met de bedoeling in de namiddag Barcelona te bereiken. We arriveerde om ca. 16.15 uur. Onderweg was het warm, tegen de 35 0C. Eenmaal in Barcelona hebben we wederom de drinkbakjes schoongemaakt en nieuw vers water gegeven. Rond de klok van 18.00 uur hebben we de duiven voor de laatste keer gevoerd. Die avond hebben we het water regelmatig gecontroleerd en bijgevuld. Er werd veel gedronken !! 's nachts is het ca. 28 0C gebleven.


Vrijdagmorgen, lossingsdag; de zon kwam omstreeks 7.15 uur op. Er werd besloten de duiven te lossen om 7.40 uur, toen het zicht voor de duiven goed genoeg was. De vluchtlijn was goed. Het was wel duidelijk dat het een zware vlucht ging worden; meer dan 30 0C met oosten wind.

Het totale convooi heeft bestaan uit 7 vrachtwagencombinaties;

2 wagens Belgische duiven (Lathouwers)
1 wagen met Engelse, Luxemburgse en Poolse duiven (Lathouwers)
1 wagens Franse duiven (Martens)
1 wagen Duitse duiven (Bauwens)
2 wagens Nederlandse duiven (Bauwens)

Na het lossen hebben we de boel opgeruimd en de losplaats schoon achtergelaten. Omstreeks 09.45 uur zijn we uit Barcelona vertrokken. Op zaterdag namiddag (04/07) om ongeveer 16.00 uur hebben we de loods in Geleen weer bereikt. 

Met vriendelijke groet,

Loed Schroen en Hein van der Heijden

No NPO-Lidnr Naam Plaats Afstand J-Aluring Dag/tijd M/Min
1 13180684 KEES DROOG A ANDIJK 1281321 7/1674252 04-07 11:28.59 0983,37
2 19350411 C.J.DE HEIJDE M MADE 1158804 2/3220448 04-07 09:48.09 0963,94
3 14160731 C.J. VAN DER LAAN CASTRICUM 1253879 2/1506751 04-07 12:01.18 0939,02
4 12419197 FAM. HENDRIKS Z ZUIDERWOUDE 1245091 1/1574018 04-07 12:03.13 0931,11
5 15391137 A.W.M. VAN DIJK H HONSELERSDIJK 1190028 2/1543635 04-07 11:08.45 0927,72
6 23370666 HANS GOMMANS B BUGGENUM 1130077 0/1942422 04-07 10:36.10 0903,94
7 14160731 C.J. VAN DER LAAN CASTRICUM 2 1/1626523 04-07 12:53.48 0903,50
8 15391072 P. DE ZEEUW ' 'S-GRAVENZANDE 1185204 3/1164985 04-07 11:39.15 0902,50
9 21289151 MEVR WOUTERSE & ARIE VARIK 1183920 1/1910114 04-07 11:38.50 0901,81
10 12069338 COMB VERWEIJ-DE HAAN M MIJDRECHT 1218975 3/1091237 04-07 12:19.05 0900,89
11 19770141 F.L.A. SLIEDREGT L LANGEWEG 1154013 9/3926827 04-07 11:07.51 0900,27
12 19770141 F.L.A. SLIEDREGT L LANGEWEG 2 9/3926802 04-07 11:08.47 0899,62
13 18191159 W. KOOREMAN KLOOSTERZANDE 1115180 2/3206451 04-07 10:25.56 0899,39
14 15390107 A. BRANSEN JR N NAALDWIJK 1187253 0/1605645 04-07 11:47.13 0898,61
15 15321034 T. MOOR ER HEIJDE AAN ZEE 1190472 2/1543290 04-07 11:58.22 0893,50
16 19750317 MEVR M VAN GEEL NIEUW VOSSEMEER 1142581 9/3955510 04-07 11:04.49 0893,47
17 20060589 A. VAN DEN OUWELAND C CHAAM 1140649 3/1362470 04-07 11:03.53 0892,61
18 17681205 W. VAN DER VELDEN B BOSKOOP 1200325 1/1758353 04-07 12:10.53 0892,51
19 12119371 COMB BOOGAARD/VAN BU AMSTERDAM 1237632 2/1450928 04-07 12:53.49 0891,78
20 10059020 G. ROZEBOOM & ZN BREUKELEN 1215038 2/1646340 04-07 12:28.46 0891,60
21 10200738 GERARD SCHALKWIJK L LOPIK 1192864 1/1502252 04-07 12:08.37 0888,46
22 10201946 P. RUIJTEN I IJSSELSTEIN 1199641 1/1503242 04-07 12:18.21 0887,08
23 18729091 COMB. HOEK ST. PHILIPSLAND 1145090 3/3311861 04-07 11:17.17 0886,78
24 14161167 C.K. NIESTEN U UITGEEST 1249772 2/1510948 04-07 13:20.02 0883,83
25 11150611 J. VAN 'T LAND N NAARDEN 1232509 3/1039726 04-07 13:01.28 0883,22
26 13261141 LEVI VAN DER WEIJDEN H HOOGKARSPEL 1275302 2/5206952 04-07 13:56.33 0879,19
27 15399181 TRIO VOLLEBREGT P POELDIJK 1190605 3/1165324 04-07 12:21.40 0878,24
28 21281417 J. VAN BRIENEN G GELDERMALSEN 1189241 8/1729647 04-07 12:20.20 0878,10
29 16149044 A. SAARLOOS & ZN K KLAASWAAL 1165376 2/1570036 04-07 11:53.42 0877,74
30 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 1181685 2/1543214 04-07 12:13.05 0877,22
31 12100891 O. PALS B BOVENKERK 1226638 2/1447056 04-07 13:08.09 0874,83
32 12100891 O. PALS B BOVENKERK 2 1/1564832 04-07 13:08.10 0874,82
33 18320618 JO MELIS Z ZOUTELANDE 1126607 8/3837121 04-07 11:13.57 0874,73
34 17140689 P. V.D. BOOGAARD KAMERIK 1208240 0/1686566 04-07 12:47.37 0874,51
35 20300201 L. DE HEIJDE GEERTRUIDENBERG 1162529 8/1716682 04-07 12:02.01 0870,15
36 18160314 WIM MULLER W WILHELMINADORP 1134356 2/1670441 04-07 11:30.12 0869,77
37 19119088 COMB B. JANSEN & CO. B BAVEL 1147736 8/3813733 04-07 11:46.01 0869,49
38 15369326 BOS-VEENMAN MAASDIJK 1183346 2/1539699 04-07 12:31.52 0866,37
39 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 2 3/1165222 04-07 12:30.01 0866,33
40 18160446 L. SCHMID GOES 1130131 9/3904009 04-07 11:31.17 0865,81
41 16740184 M.A. ORGERS H HEKELINGEN 1169220 0/1665133 04-07 12:16.50 0865,55
42 12100891 O. PALS B BOVENKERK 3 2/1447137 04-07 13:24.49 0864,55
43 12660290 MARGREET KOEMAN-KOK W WORMERVEER 1247874 1/1589433 04-07 13:50.36 0863,82
44 19350411 C.J.DE HEIJDE M MADE 2 2/3220492 04-07 12:08.26 0863,21
45 21400702 P. WITTENBERG H HERPEN 1181480 8/1754109 04-07 12:38.26 0860,86
46 18040521 P. DE NOOIJER A ARNEMUIDEN 1128005 0/3059508 04-07 11:37.11 0860,30
47 19351298 R. DE LEEUW M MADE 1160736 1/1841580 04-07 12:15.54 0859,87
48 19790460 KEES DE GRAAF E EETHEN 1168225 1/3033635 04-07 12:24.57 0859,65
49 14160731 C.J. VAN DER LAAN CASTRICUM 3 8/1417107 04-07 14:05.29 0859,13
50 06810925 D. BORKENT R RIJSSEN 1254842 1/1376960 04-07 14:06.42 0859,07
51 19750341 P. DE JONG GZN DE HEEN 1144944 1/3032854 04-07 11:59.27 0858,63
52 12119371 COMB BOOGAARD/VAN BU AMSTERDAM 2 1/1568275 04-07 13:49.05 0857,63
53 15391072 P. DE ZEEUW ' 'S-GRAVENZANDE 2 1/1663379 04-07 12:50.52 0855,83
54 17059250 COMB. DE JONG A ALBLASSERDAM 1178012 2/1609722 04-07 12:42.52 0855,57
55 14160731 C.J. VAN DER LAAN CASTRICUM 4 0/1567648 04-07 14:13.59 0854,15
56 16750218 AD FORTUIN S STRIJEN 1162085 1/0325968 04-07 12:26.40 0854,06
57 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 3 2/1543118 04-07 12:50.23 0853,58
58 23669127 GEBR. FRENKEN W WEERT 1125780 2/1874515 04-07 11:46.51 0852,31
59 13330186 YSBR. KAPTEIN A AKERSLOOT 1255141 2/1498995 04-07 14:18.38 0852,31
60 09111046 BAS WEIJERS G GROESBEEK 1187356 0/1409312 04-07 13:00.20 0851,56
61 14161167 C.K. NIESTEN U UITGEEST 2 2/1510998 04-07 14:15.32 0850,46
62 18379160 S V.D VELDE & ZN. B BRESKENS 1115737 1/3015283 04-07 11:38.08 0850,32
63 12111512 R. TIMMERMANS S SCHELLINGWOUDE 1238104 2/1450602 04-07 14:03.31 0849,46
64 08319111 M. & S. WILLEMSEN D DOETINCHEM 1214514 2/1997732 04-07 13:38.12 0848,01
65 23190641 W. GOMMANS E EGCHEL 1138666 9/1443188 04-07 12:10.03 0847,19
66 15549236 J.M. DE WIJS & ZN DEN HOORN 1189260 8/4132411 04-07 13:09.54 0847,11
67 12419197 FAM. HENDRIKS Z ZUIDERWOUDE 2 2/1454136 04-07 14:16.25 0846,76
68 15399181 TRIO VOLLEBREGT P POELDIJK 2 3/1165402 04-07 13:12.33 0846,47
69 13170567 MARCEL TROMP E EGMOND BINNEN 1257025 8/1395193 04-07 14:36.27 0843,39
70 25420555 G. BOIJEN NUTH 1093896 1/1049980 04-07 11:24.00 0842,76
71 13149301 COMB BLOKKER DEN HELDER 1299106 1/1602782 04-07 15:27.33 0842,73
72 09111127 B. VAN DER HORST G GROESBEEK 1185020 1/1475444 04-07 13:12.50 0842,33
73 18041845 M VAN NIEULANDE N NIEUW- EN ST JOOSLAN 1124850 0/3000365 04-07 12:01.57 0841,99
74 23040504 R. STEVENS R REUVER 1137902 2/1833134 04-07 12:17.45 0841,80
75 18329161 COMB. FLIPSE WESTKAPELLE 1129634 5/1465608 04-07 12:09.50 0840,61
76 20131081 F. LAROS K KAATSHEUVEL 1160226 1/3039612 04-07 12:47.20 0839,93
77 09371265 TON WILLEMS B BALGOY 1184629 2/1371238 04-07 13:16.45 0839,72
78 15519057 TEAM VOLLEBREGT WASSENAAR 1205477 2/1551098 04-07 13:41.46 0839,61
79 08701150 C. VAN HAARLEM U ULFT 1210986 3/1912051 04-07 13:48.26 0839,54
80 25810333 TH. DAALMANS E ELSLOO 1095398 1/1064384 04-07 11:33.22 0837,87
81 21280951 J. VAN ENGELEN HEDEL 1172921 2/1782799 04-07 13:06.39 0837,41
82 18260614 ANGELO VD VEEKEN C CLINGE 1106633 1/3011919 04-07 11:47.36 0837,34
83 10200738 GERARD SCHALKWIJK L LOPIK 2 8/1279138 04-07 13:32.07 0836,44
84 21289151 MEVR WOUTERSE & ARIE VARIK 2 1/1910152 04-07 13:22.15 0835,95
85 16049143 GEBR.DE VREEDE JR. B BLEISWIJK 1192892 1/1710679 04-07 13:33.34 0835,61
86 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 4 3/1165265 04-07 13:21.07 0835,04
87 22160464 T. JANSSEN H HELENAVEEN 1146995 0/4186378 04-07 12:39.56 0834,83
88 12111512 R. TIMMERMANS S SCHELLINGWOUDE 2 2/1450655 04-07 14:30.34 0833,98
89 13180684 KEES DROOG A ANDIJK 2 2/1488579 04-07 15:22.52 0833,72
90 22209287 VAN HAM-BARTELS W WINTELRE 1141526 2/3246492 04-07 12:36.04 0833,19
91 16140258 W.L. VAN NEDERPELT K KLAASWAAL 1164681 2/1570424 04-07 13:06.18 0831,74
92 17550642 P.J. VAN SCHAIK B BENSCHOP 1195659 0/1721327 04-07 13:45.29 0830,62
93 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 5 0/1606654 04-07 13:29.18 0830,24
94 15369075 P.SOLLEVELD & PALOMA M MAASDIJK 1182883 2/1540498 04-07 13:31.15 0829,95
95 23669127 GEBR. FRENKEN W WEERT 2 1/2006957 04-07 12:27.45 0826,72
96 15429168 COMB. ZWAAN R RIJNSBURG 1211370 2/1525030 04-07 14:14.01 0825,17
97 03312109 JOS SIEBUM WEITEVEEN 1303848 2/4715154 04-07 16:06.32 0824,94
98 16220496 J. JONGEJAN M MIDDELHARNIS 1160543 1/1700831 04-07 13:12.55 0824,88
99 16049143 GEBR.DE VREEDE JR. B BLEISWIJK 2 3/1181860 04-07 13:58.14 0821,42
100 23120416 G. VAN HEUGTEN NIEUWSTADT 1106453 2/1841580 04-07 12:13.14 0821,28
101 16140185 A.P. OVERWATER S STRIJEN 1162887 2/1597833 04-07 13:22.11 0821,14
102 17110939 RON KRIJGSMAN H HOOGBLOKLAND 1182895 0/1639597 04-07 13:46.39 0821,08
103 13001526 N.C. VOLKENS B BERGEN 1265830 2/1475409 04-07 15:29.20 0820,19
104 21309157 VAN SCHIJNDEL & ZNN G GEFFEN 1174273 1/3048638 04-07 13:39.54 0818,94
105 11289024 COMB. HARTOG L LAREN 1227456 2/1431017 04-07 14:44.56 0818,89
106 18130801 J L DE BRUINE N NIEUWERKERK 1146776 0/1739343 04-07 13:06.34 0818,79
107 13290619 C.J. SCHERMER C CASTRICUM 1254538 0/1556871 04-07 15:18.12 0818,78
108 18320332 R.J. MINDERHOUD WESTKAPELLE 1130012 8/1607982 04-07 12:46.21 0818,64
109 12640551 B. VAN DE PEPPEL W WORMER 1248265 2/1468034 04-07 15:11.21 0818,35
110 18260614 ANGELO VD VEEKEN C CLINGE 2 1/3029108 04-07 12:20.03 0817,28
111 16179622 MUDDE & HERPST RIMPEN A/D IJSSEL 1182123 1/1697297 04-07 13:52.48 0817,06
112 12649127 GEBR. BRUGEMANN A ASSENDELFT 1247217 2/1468933 04-07 15:12.47 0816,89
113 10120885 T. VAN DER KAMP IJK BIJ DUURSTEDE 1200317 1/1527690 04-07 14:18.49 0814,98
114 13170532 C.G. ZUURBIER GMOND AAN DE HOEF 1259746 2/1486744 04-07 15:36.24 0812,53
115 18160314 WIM MULLER W WILHELMINADORP 2 0/3038414 04-07 13:02.44 0812,15
116 12070456 MARLON KOK RANSDORP 1239628 2/1451070 04-07 15:13.06 0811,75
117 14161159 W.G. NIEMARKT BEVERWIJK 1245817 9/1069151 04-07 15:21.08 0811,54
118 12419197 FAM. HENDRIKS Z ZUIDERWOUDE 3 2/1450777 04-07 15:20.46 0811,26
119 13260723 P. CHATTELLON ABBEKERK 1276745 9/1057007 04-07 15:59.53 0811,21
120 20060589 A. VAN DEN OUWELAND C CHAAM 2 2/3252830 04-07 13:13.01 0810,69
121 13339037 J. HOMMES & ZONEN A AKERSLOOT 1254190 2/1498874 04-07 15:34.13 0810,09
122 18130437 J. VAN POPERING B BRUINISSE 1149210 3/1286757 04-07 13:26.47 0808,86
123 18160888 CARLO DOMINICUS G GOES 1130124 9/1247608 04-07 13:04.20 0808,19
124 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 6 1/1664774 04-07 14:09.54 0807,22
125 21289151 MEVR WOUTERSE & ARIE VARIK 3 9/1373114 04-07 14:12.50 0807,13
126 21281328 G. VAN TUYL H HELLOUW 1180618 1/1916433 04-07 14:09.48 0806,54
127 10319216 COMB BERGACKER & HAK TIEL 1191879 1/1512628 04-07 14:24.31 0806,13
128 19520093 LEON BRASPENNING R RIJSBERGEN 1140932 2/3224216 04-07 13:21.49 0805,85
129 19079073 VAN HEIJST, C. & ZN BERGEN OP ZOOM 1135634 7/3752695 04-07 13:16.13 0805,29
130 17180047 C. VAN DE GRAAF D DORDRECHT 1171978 2/1623247 04-07 14:01.48 0805,04
131 07549091 COMB.FOPPEN-VLIJM H HARDERWIJK 1242522 2/1270541 04-07 15:29.27 0805,03
132 19800246 PETER VAN ESSEN W WOUDRICHEM 1176442 8/3827104 04-07 14:09.17 0803,97
133 24740967 R. DUURLAND H HOENSBROEK 1095389 2/1905458 04-07 12:29.04 0803,62
134 21289151 MEVR WOUTERSE & ARIE VARIK 4 7/2006892 04-07 14:20.08 0803,13
135 18281048 LEX THIJS S ST. JANSTEEN 1104671 0/3005262 04-07 12:41.53 0802,88
136 15199088 L. KNETSCH & ZN. KATWIJK A/D RIJN 1211015 2/1525987 04-07 14:54.46 0802,65
137 18160314 WIM MULLER W WILHELMINADORP 3 9/3956612 04-07 13:19.59 0802,24
138 21309177 M & W BOEIJEN GEFFEN 1176282 0/3041785 04-07 14:12.27 0802,13
139 03340681 M. SCHUURMANS ZWARTEMEER 1308265 0/4791388 04-07 16:57.39 0801,81
140 19350411 C.J.DE HEIJDE M MADE 3 1/3025010 04-07 13:52.15 0801,25
141 17110939 RON KRIJGSMAN H HOOGBLOKLAND 2 3/1250744 04-07 14:23.06 0800,82
142 20309129 COMB WOUSTRA-DE OUDE NIEUWEDIJK 1169441 1/1832525 04-07 14:07.09 0800,36
143 13339037 J. HOMMES & ZONEN A AKERSLOOT 2 3/1122486 04-07 15:53.23 0800,18
144 21280861 A. POULISSE K KERKDRIEL 1177322 1/1910045 04-07 14:20.08 T115943
145 12069338 COMB VERWEIJ-DE HAAN M MIJDRECHT 2 2/1465662 04-07 15:15.58 T120329
146 15490393 TON VAN VELZEN VOORSCHOTEN 1205382 1/1671942 04-07 14:59.15 T120346
147 14090322 PETER HOMAN Z ZWANENBURG 1234894 1/1625186 04-07 15:36.32 T120410
148 22550285 W. LOOYMANS LIEROP 1144712 2/1823606 04-07 13:45.00 T120521
149 21510712 M. VAN CREIJ VEGHEL 1162589 2/1775586 04-07 14:08.04 T120604
150 23329098 COMB THEEUWEN & JACO W WANSSUM 1164306 9/4161090 04-07 14:11.41 T120733
151 23030179 P. PANSTERS BEESEL 1134804 2/1831301 04-07 13:35.27 T120811
152 13079070 VERTELMAN EN ZNN H HOOGKARSPEL 1275389 1/1599341 04-07 16:33.34 T121034
153 12410724 N. TETTEROO P PURMEREND 1251925 1/5013880 04-07 16:04.38 T121058
154 25630512 GEERT SCHMITZ S SIMPELVELD 1088544 2/1928306 04-07 12:40.50 T121124
155 08490217 PIET EEUWES H HUISSEN 1203755 0/1376858 04-07 15:04.53 T121126
156 18130666 PWA V/D MEULEN S SIRJANSLAND 1150364 2/1667719 04-07 13:58.32 T121149
157 23540084 JAN. STRAETEMANS T THORN 1119908 2/1867277 04-07 13:21.04 T121225
158 23120416 G. VAN HEUGTEN NIEUWSTADT 2 0/1925394 04-07 13:05.10 T121321
159 18500811 C. PAAUWE K KRUININGEN 1125058 1/1811269 04-07 13:29.58 T121453
160 15320063 G.B. BOERS DEN HAAG 1191580 0/1605904 04-07 14:53.26 T121512
161 16029227 COMB W.DE BRUIN & ZN B BARENDRECHT 1174900 1/1681081 04-07 14:33.08 T121545
162 18130887 A. SCHULTS BRUINISSE 1149333 2/1668019 04-07 14:01.17 T121552
163 15399092 GARDIEN LOEK RBBG N NAALDWIJK 7 3/1165135 04-07 14:42.40 T121648
164 16220895 J. GROENENDIJK SOMMELSDIJK 1160719 0/1644058 04-07 14:16.43 T121704
165 26090393 A. GEELEN WIJLRE 1085519 1/1070920 04-07 12:42.48 T121709
166 23379037 GEBR KUYPERS N NEER 1133202 9/1456770 04-07 13:44.04 T121848
167 15339201 BORSBOOM-STEENVOORT MONSTER 1190776 0/1598070 04-07 14:56.09 T121855
168 22209206 HOEKSTRA-HERMANS R RIETHOVEN 1132053 1/3042089 04-07 13:43.57 T122008
169 22010060 STEFAN VAN GROOTEL H HELMOND 1146678 0/1886308 04-07 14:02.20 T122014
170 18070590 P. OELE O OUDELANDE 1119313 1/3053059 04-07 13:29.45 T122151
171 25850389 FR. HEYNEN S SUSTEREN 1110378 0/2032729 04-07 13:20.14 T122330
172 15390107 A. BRANSEN JR N NAALDWIJK 2 0/1542312 04-07 14:57.21 T122432
173 17580775 REEDIJK&JONGEKRIJG PUTTERSHOEK 1169481 1/1778338 04-07 14:37.35 T122658
174 16140185 A.P. OVERWATER S STRIJEN 2 2/1597808 04-07 14:29.35 T122713
175 12119371 COMB BOOGAARD/VAN BU AMSTERDAM 3 2/1450890 04-07 16:03.31 T122743
176 15541061 CINTH VOGELS DEN HAAG 1192039 2/1554304 04-07 15:07.59 T122911
177 18500935 A.C. VAN DE LINDE R RILLAND 1123284 0/3038403 04-07 13:43.26 T123034
178 19750970 C. SUIJKERBUIJK LEPELSTRAAT 1139028 8/3838120 04-07 14:03.47 T123114
179 19249052 MEVR.HOOGENDAM &ZN F FIJNAART 1151099 9/1291561 04-07 14:20.19 T123241
180 21301269 A. VAN OORT G GEFFEN 1175264 1/4116732 04-07 14:50.38 T123248
181 24220041 H. CLEMENT BRUNSSUM 1099736 9/1494228 04-07 13:16.33 T123307
182 18050461 B. LIPLIJN S SPUI 1107214 1/3008375 04-07 13:25.56 T123310
183 23710284 A. VAN DIJCK A ASENRAY 1127215 2/1876304 04-07 13:52.04 T123417
184 22041201 FR. VAN WEL BAKEL 1153896 0/3045118 04-07 14:25.44 T123436
185 24259080 KURVERS-DE WEERD H HULSBERG 1090594 1/1017422 04-07 13:07.20 T123520
186 21050252 J. LINDELAUFF BOEKEL 1163996 2/1774814 04-07 14:39.45 T123600
187 20251745 D. SACK V VEEN 1174148 7/1991718 04-07 14:55.03 T123836
188 24040404 R. SOETELMANS S SPAUBEEK 1096294 0/2012472 04-07 13:19.51 T124044
189 13330186 YSBR. KAPTEIN A AKERSLOOT 2 1/1618363 04-07 16:38.45 T124104
190 16220992 P.A. DE VOGEL O OUDE TONGE 1153799 2/1576236 04-07 14:33.26 T124226
191 11289024 COMB. HARTOG L LAREN 2 1/1337612 04-07 16:06.13 T124308
192 22599417 HERMANS-HOEKSTRA W WAALRE 1136611 0/3049969 04-07 14:12.55 T124324
193 17070606 J. VAN KLINK O OUDE WETERING 1215708 2/1609896 04-07 15:52.58 T124434
194 24490758 Q.H. RICHARDSON S SCHINVELD 1102156 1/2018251 04-07 13:31.12 T124445
195 23120441 L. VERSTRAETEN E ECHT 1112852 9/1440173 04-07 13:45.16 T124527
196 22591471 W. VERBAAL V VALKENSWAARD 1134025 2/1825963 04-07 14:12.47 T124630
197 21400702 P. WITTENBERG H HERPEN 2 1/4123085 04-07 15:12.15 T124639
198 16371226 A.H.M. POT R ROTTERDAM 1182995 9/1128673 04-07 15:15.06 T124736
199 13079070 VERTELMAN EN ZNN H HOOGKARSPEL 2 2/1479907 04-07 17:11.27 T124827
200 13079070 VERTELMAN EN ZNN H HOOGKARSPEL 3 2/1480014 04-07 17:11.27 T124827
201 19830644 CHR. MUSTERS HOOGERHEIDE 1125278 0/3038707 04-07 14:04.11 T124850
202 18160314 WIM MULLER W WILHELMINADORP 4 0/3038352 04-07 14:15.45 T124903
203 15399181 TRIO VOLLEBREGT P POELDIJK 3 0/1599305 04-07 15:26.35 T124934
204 16519381 COMB D. BAKKER EN ZN P POORTUGAAL 1174187 0/1661840 04-07 15:06.12 T124943
205 12119371 COMB BOOGAARD/VAN BU AMSTERDAM 4 2/1450914 04-07 16:28.40 T125252
206 25570039 J. STEVENS S SCHINVELD 1101725 0/2022112 04-07 13:39.06 T125311
207 19350411 C.J.DE HEIJDE M MADE 4 1/3039837 04-07 14:50.37 T125321
208 23080606 FR MUYSERS LOTTUM 1156231 2/1836525 04-07 14:48.01 T125358
209 23040504 R. STEVENS R REUVER 2 8/1821512 04-07 14:25.22 T125414
210 09111046 BAS WEIJERS G GROESBEEK 2 1/1520608 04-07 15:27.12 T125415
211 16750196 ANDRE FORTUIN S STRIJENSAS 1160562 3/1219148 04-07 14:53.47 T125419
212 13169074 DUO DE GROOT- LEIJEN E EGMOND AAN DE HOEF 1260461 2/1486070 04-07 17:00.03 T125543
213 12111512 R. TIMMERMANS S SCHELLINGWOUDE 3 8/1366218 04-07 16:32.23 T125600
214 12419197 FAM. HENDRIKS Z ZUIDERWOUDE 4 2/1450770 04-07 16:42.34 T125727
215 16040021 L.VAN DEN BERG B BERGSCHENHOEK 1190117 1/1685146 04-07 15:34.10 T125746
216 17381774 H. DE JONG P PAPENDRECHT 1174029 0/1722624 04-07 15:14.23 T125805
217 18041152 HANS VAN DE GRUITER ARNEMUIDEN 1127904 1/3006491 04-07 14:17.07 T125829
218 19831852 PH. GEERDINK H HOOGERHEIDE 1125228 1/1870275 04-07 14:14.27 T125909
219 15390344 J.C.M. POST N NAALDWIJK 1187942 3/1164269 04-07 15:33.08 T125927
220 13261141 LEVI VAN DER WEIJDEN H HOOGKARSPEL 2 2/5206921 04-07 17:22.49 T125956
221 17381774 H. DE JONG P PAPENDRECHT 2 0/1722623 04-07 15:16.15 T125957
222 23510199 J. GERAEDTS SWALMEN 1132357 8/1828598 04-07 14:24.15 T130003
223 16220500 JAN POLDER M MIDDELHARNIS 1160388 0/1643444 04-07 14:59.36 T130021
224 19601294 P. VAN NIJNATTEN R ROOSENDAAL 1135787 2/3224938 04-07 14:29.03 T130034
225 18720017 KO VAN DOMMELEN ST. PHILIPSLAND 1144906 1/3019167 04-07 14:40.41 T130048
226 18299029 WESTSTRATE-VD VELDE KAPELLE 1128485 2/3208519 04-07 14:20.29 T130107
227 16140827 J.P. VAN NEDERPELT K KLAASWAAL 1163814 2/1569640 04-07 15:04.48 T130117
228 13330020 W. VAN HOOLWERFF HEEMSKERK 1248116 2/1468931 04-07 16:51.21 T130227
229 19119088 COMB B. JANSEN & CO. B BAVEL 2 8/3813717 04-07 14:45.54 T130228
230 24440253 GEORGE VAESSEN G GRONSVELD 1079912 2/1896877 04-07 13:22.00 T130321
231 15369326 BOS-VEENMAN MAASDIJK 2 2/1539085 04-07 15:31.38 T130342
232 15010847 P. OVERKLEEFT 'S-GRAVENZANDE 1186361 2/1995514 04-07 15:35.36 T130353
233 16220992 P.A. DE VOGEL O OUDE TONGE 2 2/1576237 04-07 14:55.28 T130428
234 10009196 TEAM VAN GINKEL V VEENENDAAL 1206169 2/4410324 04-07 16:03.50 T130722
235 18290348 F.H. JANSSENS K KAPELLE 1128580 1/3012785 04-07 14:27.38 T130809
236 11071594 T. MAASSEN A AMERSFOORT 1219499 1/1534030 04-07 16:21.56 T130848
237 21309157 VAN SCHIJNDEL & ZNN G GEFFEN 2 0/3042433 04-07 15:25.43 T130907
238 18160314 WIM MULLER W WILHELMINADORP 5 1/1796969 04-07 14:36.31 T130949
239 16810748 G. VAN RUIVEN OUD BEIJERLAND 1170179 2/1601371 04-07 15:21.27 T130958
240 25229167 H. WIJNANDS EN ZN. M MAASTRICHT 1082544 3/1522057 04-07 13:31.59 T131003
241 15399122 COMB. P.&S. VERBEEK N NAALDWIJK 1186978 2/1542126 04-07 15:43.13 T131044
242 15399122 COMB. P.&S. VERBEEK N NAALDWIJK 2 1/1747103 04-07 15:43.20 T131051
243 20251745 D. SACK V VEEN 2 0/1830552 04-07 15:27.37 T131110
244 18299029 WESTSTRATE-VD VELDE KAPELLE 2 0/3006227 04-07 14:30.44 T131122
245 08259031 COMB DIESVELT & WAND LOIL-DIDAM 1210013 0/1453190 04-07 16:12.49 T131133
246 16740184 M.A. ORGERS H HEKELINGEN 2 0/1664676 04-07 15:22.27 T131210
247 24220348 N . STEVELMANS B BRUNSSUM 1100134 1/1016211 04-07 13:57.21 T131326
248 25229167 H. WIJNANDS EN ZN. M MAASTRICHT 2 3/1522131 04-07 13:35.29 T131333
249 19750511 ANT. VAN DER WEGEN STEENBERGEN 1143548 1/3052883 04-07 14:52.15 T131403
250 26170271 RON PRUMPELER NIJSWILLER 1084111 2/1893806 04-07 13:38.20 T131426

NPO Inkorf Lokaal Plaatsnaam DuivenGezet DuivenGemeld Percentage
0259 DRACHTEN 62 7 11,3
0429 NIEUWLEUSEN 48 10 20,8
0433 URK 53 12 22,6
0617 BORNE 48 14 29,2
0751 LOCHEM 65 15 23,1
0763 PUTTEN (GLD) 71 13 18,3
0803 GIESBEEK 84 28 33,3
0850 LICHTENVOORDE 60 10 16,7
0865 ZETTEN 134 40 29,9
1020 IJSSELSTEIN UTR 119 30 25,2
1139 SOEST 106 20 18,9
1300 ALKMAAR 379 98 25,9
1318 ENKHUIZEN 33 10 30,3
1536 MAASDIJK 72 16 22,2
1539 NAALDWIJK 358 84 23,5
1542 NOORDWIJKERHOUT 212 58 27,4
1604 BERGSCHENHOEK 119 30 25,2
1622 MIDDELHARNIS 166 41 24,7
1681 ZUID BEIJERLAND 173 47 27,2
1738 HENDRIK IDO AMBACHT 171 30 17,5
1766 WOERDEN 142 32 22,5
1850 KRUININGEN 240 100 41,7
1861 TERNEUZEN 126 35 27,8
1975 STEENBERGEN 129 45 34,9
1980 WERKENDAM 74 23 31,1
1983 HOOGERHEIDE 97 36 37,1
1994 WERNHOUT 82 28 34,1
2021 TILBURG 144 36 25,0
2128 VELDDRIEL 92 25 27,2
2139 OSS 208 54 26,0
2201 HELMOND 203 51 25,1
2259 VALKENSWAARD 130 33 25,4
2303 BEESEL 106 34 32,1
2312 ECHT 160 42 26,3
2337 NEER 207 53 25,6
2404 BEEK LB 169 67 39,6
2444 GRONSVELD 108 40 37,0
2450 HEERLEN 113 28 24,8
2563 SIMPELVELD 118 31 26,3
Totaal - 5181 1406 27,1
Aantal prijzen - 1295 1406 108,6

Kees Droog, uit Andijk
wint schitterend op een ongenadig warme Barcelona met zijn ‘252‘
Een bijzonder warme en zware editie is Barcelona 2015 geworden. Midden in een hittegolf in ons land moesten de duiven van Barcelona wederkeren. Een klein ‘gelukje‘ was de windrichting die het eerste deel zuidoostelijk stond en daarna vanuit het zuiden waaide. Windje mee heet dat maar stel je voor dat de duiven ook nog de wind op de kop hadden gehad. En terwijl de wind in Nederland op vrijdag vanuit het noordoosten waaide draaide die in de nacht van vrijdag op zaterdag naar het zuiden en daarna door naar het westen. En terwijl in het binnenland het kwik kon stijgen naar 32, 34 of 36 graden Celsius bleef de temperatuur vlak langs de kust beduidend lager. En als we naar de tien snelste het hele konvooi kijken dan is het wel heel opvallend dat het merendeel daarvan min of meer dicht langs de kustlijn is gevallen. Op vrijdag 3 juli werden de duiven om 7.40 uur in Barcelona gelost onder een blauwe hemel en veel bewolking zouden de duiven op hun terugreis niet meer tegenkomen. Voor zaterdag werden in de loop van de middag fikse onweersbuien in Frankrijk en meer noordwaarts verwacht zodat de kaarten voor die dag beduidend slechter lagen. Die dag zou de wind in Frankrijk ook draaien van zuid, naar west en naar noord. Met de zuidelijke tot zuidoostelijke wind was een puur noordelijke koers het meest gunstig en westelijk van die denkbeeldige zuid-noordlijn waren weinig duiven op Barcelona gekorfd maar wel viel de eerste duif daar en wel aan de monding van de Seine en vlakbij de havenstad Le Havre in de plaats Montvillers. Daar klokten vader en zoon Cuffel om 20.57 uur op een afstand van 917 km terwijl de minimale afstand voor internationale deelname op 890 km is gesteld. Aan 1150 m.p.m. is deze duif afgevlagd. Dezelfde avond was dat de enige duif die werd aangemeld.Het zou tot zaterdagmorgen rond 7.40 uur duren voordat andere Franse duiven werden aangemeld en die kwamen slechts tot 880 m.p.m. En dat deed menigeen toch twijfelen of die bomvroege duif van vrijdag wel juist was. De eerste Belgische duif verkleinde dat ‘grote gat‘ en kwam van Noël Peiren uit het West-Vlaamse Zedelgem. Hij klokte om 8.05 uur op 1083 km en zijn blauwe duivin kwam tot een snelheid van 985 km. En wat zou Nederland doen? De voorvlucht in Nederland en wel Zuid-Limburg heeft ongeveer een gelijke afstand maar met deze hitte en wind mochten daar niet de vroegste Nederlandse meldingen verwacht worden. De eerste duiven van Bergerac die ochtend waren ook hoofdzakelijk aan de westkant gevallen. En een grote verrassing was de eerste melding van Cor de Heijde uit Made die om 9.48 uur wist te klokken. Op 1158 km kwam zijn duif tot 963 m.p.m. En dezelfde morgen had hij eerder en wel met een constatering om 7.11 uur de 2e nationaal Bergerac in de sector zuid weten te scoren. Zou het hem lukken om dat te overtreffen met de 1e nationaal Barcelona? Geruime tijd leek hij dat goud te gaan grijpen tot in de pure overvlucht en dat mogen we wel stellen als we over de kop van Noord-Holland en meer bepaald West-Friesland hebben een duif door Kees Droog uit Andijk werd gemeld. Op maar liefst 1281 km klokte hij om 11.28 uur zijn achtjarige nestduivin NL07-1674252 die een snelheid van 983 m.p.m. wist te bereiken. Een prestatie van formaat met de 1e nationaal als beloning! In Noord-Holland vielen daarna om even over 12 uur nog twee bomvroege duiven op wat kortere afstanden en die leveren Cees van der Laan uit Castricum het brons op en de familie Hendriks uit Zuiderwoude de 4e prijs.

Bewezen fondvlieger
Met 13 ervaren nestduiven trok Kees Droog uit Andijk naar Barcelona. En de oudste van het stel en wel de NL07-1674252 bezorgde hem de mooiste zege en duivensportmoment van zijn leven. De duivin vertrok op kleine jonkies naar de Catalaanse hoofdstad. Vorig jaar was ze op Pau de eerste duif in Andijk en ze won de prijs 195 tegen 3020 duiven. Daarna vloog ze Marseille en won ze prijs 305 tegen 4899 duiven en met 11 mee werd er begonnen met de prijzen 22 en 57 terwijl Kees totaal 5 prijsduiven had. De ‘252‘ won eerder in de afdeling een 31e Cahors en dat was een morgenlossing. De eerste jaren was ze weduwduivin daar er pas de laatste vijf jaar volledig op nest wordt gespeeld. Sinds vorig speelt Kees Droog puur de ZLU-vluchten nadat er zoveel perikelen en problemen rond de middaglossingen waren en hij het op een bepaald moment het zat was om die nog te spelen. Met een grote ploeg neemt hij aan de ZLU-vluchten deel. Het seizoen 2015 begon hij met 48 koppels oude duiven en 32 koppels jaarlingen. Alles wordt op nest gespeeld en eind maart werd er gekoppeld. Na een jong te hebben grootgebracht werden de duiven gescheiden en zo‘n drie weken voor Pau werd alles herkoppeld. Op eieren van 10 dagen gingen er naar Pau en op oude eieren of hele kleine jongen ging er daarop een grote ploeg naar Agen. Op Pau zat Kees trouwens ook al in het snuitje van uitslag met de 6e nationaal en met een paar seconden gaf hij op die vlucht de 1e prijs in Noord-Holland af tegen Dirk en Elitsa Veldhuis uit Amsterdam die de 5e prijs nationaal grepen. Naar Agen is Kees Droog met twee grote ploegen gegaan. Hij korfde 30 oude duiven en won daarmee 15 prijzen en kreeg op zijn grote afstand 9 duiven dezelfde dag door en hij begon met de 71e nationaal. Met een nog grotere ploeg van 47 jaarlingen won hij nationaal 16 prijzen en hij begon met de 152e nationaal en kreeg dezelfde avond drie jarigen door. Op deze Barcelona kon hij na de winnares de tweede vliegdag nog duiven klokken om 15.22, 19.08, 19.46, 21.22 en 21.41 uur. En in het eigen inkorfcentrum in Enkhuizen waren zaterdag 10 van de 33 gekorfde duiven terug.

Afkomst
De ‘252‘ kweekte Kees in 2007 uit een doffer van 2001 en een duivin van 2003. De doffer was nog een directe zoon van zijn 2e nationaal Dax in 1996. En uit die doffer heeft Kees een heel goed nageslacht kunnen kweken met een vaste duivin. Een reeks duiven die vroeg op de grote fond konden vliegen kwamen uit dat koppel. De doffer was zelf van 1993 en de duivin van 1992. Toen Kees met hem de 2e nationaal Dax vloog in 1996 was hij juist naar zijn huidige adres en ouderlijke erf verhuisd en waren zijn duiven over een kleine afstand overgewend. De doffer kweekte hij uit twee duiven van Wim Muller uit Wilhelminadorp terwijl zijn duivin was overgenomen van Henk Nieuwenhuis en zij had van Wanroybloed in de aderen. De moeder van de winnares is een duivin die als laat jong werd aangekocht bij Cees van der Laan in Castricum. Oktober 2003 haalden Kees daar 15 laten van het kweekhok. Cees van der Laan pakt op deze Barcelona naast het brons ook nog prijs 7 plus nog twee kopduiven aan de plaatsen 47 en 55. En vorige week scoorde hij al de 3e nationaal Agen bij de jaarlingen. De doffer die 14 dagen geleden de 6e nationaal Pau vloog in Andijk kweekte Kees uit een duivin van Jelle Jellema uit Nijverdal en een zoon van de ‘10‘ van Fré de Boer uit Bovenkarspel. In 2011 heeft Kees duiven bijgehaald van Jelle Jellema en de dierenarts uit Nijverdal was er snel bij om Kees te feliciteren met de 1e nationaal Barcelona terwijl hij zelf op Barcelona 2014 zo ongenadig had toegeslagen met de 1e en 3e internationaal. Echter op Barcelona 2015 zat men in oostelijk Nederland slecht en de eerste duif aan die kant is D. Borkent uit Rijssen aan prijs 50


Joop Zoetemelk
Omdat hij al drie keer een 2e nationaal had gevlogen op een middaglossing waande Kees Droog zich lang de Joop Zoetmelk van de duivensport. Echter na 5 keer een 2e plaats in de Tour de Frances won onze Joop de Tourin 1980 toch nog en in 1985 won hij zelfs nog het wereldkampioenschap op de weg op 38-jarige leeftijd. Kees won naast de 2e nationaal Dax ook nog twee keer de 2e nationaal Bergerac en zat dit jaar op Pau ook nipt naast de zege in Noord-Holland. Echter met het winnen van de vlucht der vluchten zal dat ‘leed‘ nu wel vergeten zijn! De nestduiven worden in Andijk voor hun eerste grote-fondvlucht danig ingespeeld. Ze maken vooraf allemaal een dagfondvlucht en de jaarlingen zelfs twee keer. In het weekeinde is er in Edam de mogelijkheid om voor de africhting Hank te korven en dan geeft Kees daar zijn duivinnen mee als hij de doffers op een programmavlucht mee heeft. En het kan ook andersom zijn. Op woensdag wordt er dan nog een africhting vanuit Hank verzorgd door Ewout v.d. Weijden uit Hoorn. Verschillende fondliefhebbers brengen bij hem hun duiven en met de eigen (fond)duiven erbij rijdt hij dan naar Hank. Voor inkorving van een ZLU-vlucht brengt Kees ze vaak zelf nog twee keer weg tot 30 of 60 km. De jaarlingen vliegen alleen Agen van de ZLU en de prijsvliegers en de meeste thuiskomers worden doorgehouden. Van de afgelopen Agen heeft Kees 38 van de 47 jaarlingen terug. In de vroege morgen gaan alle oude duiven er verplicht uit en wordt de klep gesloten. Ze verplicht een uurtje laten trainen lukt hem echter niet en na een paar rondjes vallen ze vaak al en dan laat Kees ze verder hun gang gaan. Na de ouden gaan de jonkies los en daarna de jarige nestduiven. En als de jarigen weer binnen zijn wordt de klep van de ouden opengezet en mogen ze die dag verder in- en uitvliegen. De top van de tweede pen van winnares had Kees voor Barcelona afgebeten om het vallen van die pen te vertragen en met de volle vleugel kon ze haar zegetocht afwerken.

Nieuw hok
In 2011 heeft Kees Droog samen met Ton Hooijman uit het naburige Lambertschaag nieuwe hokken gebouwd. En Kees heeft dat gedaan naar de hokken die hij als jonge jongen op het ouderlijk erf had. Een hok met een naar voren aflopend lessenaarsdak met golfplaten erop. Op zulke hokken presteerde hij indertijd keihard op vitesse en midfond en op de fabriekshokken met mooie kappen was het bij hem altijd wat met de luchtwegen en moesten er ter verbetering kuurtjes gegeven worden. In de ogen van Kees doen we op dit gebied allemaal veel te moeilijk. Voor de vliegers heeft hij 7 afdelingen met 12 bakken. Op de afdelingen van de oude duiven wordt sinds vorig jaar elke dag gepoetst. De duiven krijgen volle bak van de mengeling variamix van Mariman. De bak wordt meestal bijgevuld en na een paar dagen leeggemaakt en die resten gaan dan weg of worden aan de jonge duiven gegeven. Naar een vlucht toe krijgen de duiven vetrijke ‘zaken‘ extra zoals pinda‘s, Tovo en snoepzaad. Ook krijgen de duiven regelmatig van de ‘emmer‘ van Patagoon en zeker na thuiskomst van een vlucht. Dit eten de duiven liever dan gewoon voer en kan dus niet dagelijks op het menu staan. Elke dag krijgen de duiven ook vers grit. Voor de vluchten worden de duiven en de mest bij dierenarts Venema in Putten nagekeken en naar zijn oordeel wordt al of niet gehandeld. Dit jaar kregen de vliegers voor de vluchten een geelkuur en Kees denkt erover om die na deze reeks vluchten te herhalen. Zijn 6e duif op deze Barcelona is zijn vaste Barcelonaduif die reeds twee keer eerder op de Spanje-vlucht succesvol was.

Zijn tweede duif was vorig jaar op tijd van Perpignan en zijn derde duif was dat vorig jaar op Marseille. Zijn 5e duif was vorig jaar zijn eerste duif op Perpignan met prijs 224 nationaal en met 19 mee had hij toen sterk 10 stuks als prijsduif. In 2014 was St. Vincent ZLU trouwens zijn fraaiste vlucht want toen begon hij met de prijzen 41, 63, 70, 76, 121 en 178 tegen 3824 duiven met totaal 8 van de 16 in de prijzen Als knaap van 12 jaar begon Kees met postduiven nadat hij die had gezien op het erf van zijn vriend Jaap Kluin wiens vader liefhebber was. Kees is lid van de p.v. de Luchtpost in Enkhuizen en die grotere plaats ligt evenals Andijk aan het IJsselmeer. Sinds 1990 heeft Kees het tuinbouwbedrijf van zijn ouders overgenomen en hij heeft een zogenaamde broeierij en dan moeten we niet denken aan eieren en kuikens maar aan bloembollen. Het broeien slaat dan op het laten opgroeien van tulpenbollen tot bloemen voor in een vaas. Dit geschiedt op het bedrijf van Kees van begin november tot begin mei. Bloembollen worden opgepot, verblijven dan drie weken in een koelcel en groeien daarna in drie weken uit tot een bloemsteel die geoogst en tot een bosje gebonden kan worden. De tulpen van Kees gaan naar een Duitse handelaar die de Duitse vestigingen van de Lidl als klant heeft. Een nuchtere Noord-Hollander mogen we Kees zeker noemen. Eerder werd hem eens gevraagd waaraan een goede fondduif volgens hem moet voldoen qua bouw, oog, duif snel naar huis toekomt. Al heeft ie een grote kop, een scheel oog of een vleugell als een kraai het maakt hem niet uit. Wel beschouwt hij zachte pluim als eerste vereiste en onontbeerlijk voor een goede fondduif. In 1999 won Joop Torreman uit Rockanje de 1e nationaal Barcelona met een zevenjarige duivin en Kees Droog doet dat 2015 met een maar liefst achtjarige duivin! Een duivin die de eerste jaren als weduwduivin rust kreeg en later jaarlijks één tot fondvluchten per jaar vloog en vaak met succes. En dan weet ze te pieken met de 1e nationaal en 3e internationaal onder een verzengende hitte op 1281 km! Een ‘gouden‘ en machtig bezit zit daar op de Andijkse hokken die haar baas Kees Droog ongekend sportief succes heeft bezorgd!

Ad van Gils
Wedvlucht: Internationaal - Barcelona
gelost: 03-07-2015, 07:40 uur
België 7835
Nederland 5181
Duitsland 1295
Frankrijk 3134
Polen 1276
Engeland 331
Luxemburg 30
Denemarken --
totaal 19.083 duiven


MELDINGEN - NATIONAAL


Lossing Barcelona om 07.40 uur
Loed Schroen en Hein van der Heijden

Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie over wat cookies zijn, welke cookies op onze website worden gebruikt en wat ze bijhouden is beschikbaar in het onderdeel cookies van ons privacy statement    Akkoord Niet akkoord