Inkorven op maandag 15 juni, lossing op vrijdag 19 juni.
Het aftellen is begonnen. Op het moment dat er nog op vrijdag ruim 15.000 St. Vincent vliegers in de manden zitten, met een enorme onweersdreiging in het vooruitzicht, staat ZLU minded Nederland zich op te maken voor de 1e Internationale krachtmeting.
Wie volgt
Ineke van der Rhee uit Alblasserdam op.
Dank zij Top Pigeons zal er in 2015 ook weer het bekende vluchtwinnaars project voortgang vinden. Dit houdt ondermeer in dat alle ZLU vluchtwinnaars een geweldige reportage krijgen aangeboden door sponsoring van Top Pieons – Zuid Limburgse Unie en Pixeon. De winnaars worden uitvoerig op de sites van de ZLU en Top Pigeons aan U voorgesteld. Misschien zijn er namen bij in 2015 die U al kende maar hopelijk ook veel onbekende gezichten die op het hoogste podium dat Nederland kent, het ZLU podium, aan U worden voorgesteld.
Pau, door de Colombe Joyeuse in Anderlecht-Brussel in het leven geroepen in 1965, organiseert voor de 50e keer i.s.m. de ZLU deze klassieker. In 2003 werd deze vlucht niet vervlogen i.v.m. de vogelpest.
Alle wedvluchtwinnaars zullen door de samenwerking in het vlucht winnaars projekt op een aparte manier in het zonnetje worden gezet. Het verslag opgemaakt door de mensen van de ZLU., Ad van Gils en Marcel Görtzen gaat naar het duivensportblad De Duif en een reportage naar het Spoor der Kampioenen.
Wie wordt in 2015 de glorieuze opvolger van Ineke van der Rhee uit Alblasserdam op ?????
Ineke van der Rhee uit Alblasserdam was in 2014 de snelste op deze Pau, op zaterdagmorgen klokt zij haar winnende duif om 05.33.30, snelheid 1013 mtr./min.
Hub Wetzelaer.
sekr. ZLU.
Reisverslag Pau 2015
Op maandagavond ben ik met de ophaaldienst vanuit de afdelingsloods Limburg in Geleen meegereden naar de afdelingsloods van Brabant 2000 in Rucphen. In Rucphen zijn alle Nederlandse duiven verzameld en geringd en gestempeld. Ook de Duitse duiven zijn hier aangekomen. In Rucphen hebben we de duiven, nadat ze in de vrachtauto‘s geladen waren, watergegeven en gevoerd. Met twee vrachtwagens zijn we dinsdagmiddag (16-06) vanuit de afdelingsloods Rucphen om ca. 16.00 uur vertrokken naar Olen (B). Woensdagochtend zijn we vertrokken richting Pau.
Via Brussel/Antwerpen zijn we richting de Franse grens gereden. We zouden die dag rijden tot voorbij Parijs en dan doorrijden tot in Chateauroux. In Parijs is het water gecontroleerd en bijgevuld, omstreeks 13.00 uur. Het weer was redelijk. Niet te warm, 21
0C en bewolkt. Ca. 14.20 uur zijn we vertrokken en Chateauroux vervolgens tegen 19.30 uur bereikt. Aldaar vers watergegeven en gevoerd. Zelf hebben we daar gegeten en overnacht.
's Morgens (18/06) om 07.00 uur zijn we vertrokken uit Chateauroux met de bedoeling om ‘s middags in Pau aan te komen. Om ca. 11.30 uur hebben we nog een tussenstop gemaakt. Het is niet warmer geweest dan een graad of 20, 21 en er stond een kalme noorden wind. Aldaar hebben we water gegeven. We zijn aangekomen in Pau omstreeks 17.45 uur. De duiven hebben opnieuw vers water gekregen, nadat we de drinkbakken hadden schoongemaakt. Ook hebben we toen gevoerd. De deuren en luiken van de vrachtwagenopleggers zijn opengezet. De reis is goed verlopen. Onderweg is de wind eigenlijk continu noord tot noordwest geweest. De wind was echter niet al te sterk. Het is wel de hele reis bewolkt gebleven.
Vrijdagmorgen, lossingsdag; de zon kwam omstreeks 06.40 op. Er werd besloten de duiven te lossen om 7.15 uur. De lossing is geweest bij een temperatuur van ongeveer 16
0C, met westen wind op de losplaats. Het was bewolkt.
Het totale convooi heeft bestaan uit 3 vrachtwagencombinaties;
1 ½ wagens Franse en Belgische duiven
½ wagen Duitse duiven
1 wagen Nederlandse duiven
Na het lossen hebben we de boel opgeruimd en de losplaats schoon achtergelaten. Omstreeks 08.00 uur zijn we uit Pau weer vertrokken. Op zaterdagavond (20/06) om ongeveer 19.30 uur en ik thuis aangekomen.
Met vriendelijke groet,
Mustafa Samsam
Johan Hamstra en Eric Aldus uit Poortugaal
zegevieren op nationaal Pau.
Op vrijdag 19 juni werd om 7.15 uur het signaal gegeven voor de lossing van de internationale wedvlucht Pau georganiseerd door de ZLU in samenwerking met Colombe Joyeuse, Anderlecht-Brussel. Het jaar 2015 is het jaar van een 50 jarig samenwerkingsverband met de Belgische organisatie. Een mijlpaal in de internationale duivensport en dus een gouden jubileum.
Er werd weliswaar met een licht bewolkte hemel gelost doch het zicht was prima. Op de losplaats stond een zwakke noord-westelijke wind welke in midden Frankrijk naar het noorden draaide, om daarna weer te ruimen naar noord-west.Pau ZLU zit weer in de lift want er werden, ondanks het mindere voorseizoen, toch 3.444 duiven nationaal ingetekend. Dit betekent 414 duiven meer dan verleden jaar. Internationaal stonden er 8.854 duiven ingetekend. De eerste melding kwam uit het Franse plaatsje Heutregiville, even ten NO van Reims. Hier klokte Richard Roge om 20.48 een duif op een afstand van 755 km. Dit gaf een snelheid van 928 m/min. In België bereikte op de losdag om 22.20 één duif haar hok in Melden bij De Smeyter-Restiaen op een afstand van 884 km. Dit zou later de Internationale winnaar gaan worden. Duitsland en Nederland moesten de liefhebbers wachten tot zaterdag morgen en de eerste Nederlandse duif welke op de meldlijst van de ZLU verscheen was deze van Pie Schurgers uit Heer (Maastricht) en wel om 8.44 uur, afstand 876 km en snelheid 815 m/min. Nu was het wachten op eventuele vroegere meldingen met hogere snelheden op de verdere afstanden. Deze kwam uit Poortugaal, ten ZW van Rotterdam, waar de bekende liefhebber en duivenreporter Johan Hamstra met zijn compagnon Eric Aldus om 9.02 hun duif klokten op een afstand van 1014 km. Snelheid van hun duif 853 m/min.In de loop van de zaterdag morgen kwam er geen vroegere melding zodat de zege als een nieuwe parel aan de lange erelijst van het duo mag worden toegevoegd. Internationaal staan ze voorlopig op een fraaie 20e plaats.
Schapie
Johan en Eric hadden voor deze eerste ZLU vlucht 2 duiven ingemand en het was hun rode doffer met de naam “Schapie" welke zich als eerste melde. Hij is vernoemd naar de overleden vriend van Johan, en dan heeft hij het over wijlen Henny Schaap uit het Brabantse Dongen. Hij draagt ringnummer NL07-1398741 en viel om 9.02 op de klep. Hij liet een snelheid uitrekenen van 853 meter per minuut. Goed voor de nationale overwinning. Weer een nieuwe parel aan de lange erelijst van Johan en Eric. “Schapie" is geboren uit een samenkweek welke Johan deed met een doffer van zijn neef Wilfried Hamstra. De vader van “Schapie" is de “Vale 953" van ‘07 en is afkomstig van het hok van de nationale allround liefhebbers Gerard Reedijk en Elly Jongekrijg uit Putterhoek. Grootvader is “Zoon Demi" uit “Rain Man" x “Demi" (1e Nat. Montauban). Beiden voeren het edele bloed van de Jan Theelen duiven. “Zoon Demi" zat gekoppeld tegen de “Kweekduivin 655" van ‘97. Moeder van o.a. 3e, 27e en 104e Nat Bordeaux. Ook zij voert het edele Theelen. Uit “Chief" x “Kld 099". “Zoon Demi" is vader is van o.a. “Daylight" met een 3e Nat. Bordeaux.
De moeder van “Schapie"
is “Madam Monique" welke aangekocht werd door Johan op de verkoop van Cees van de Poel uit H.I. Ambacht. Zij stamt uit “Brassie" van de Gebr. Bras uit Dordrecht. Werd 4 keer gespeeld en won in de Fondclub De Marathonvliegers drie keer de eerste. 2e Nat. St. Vincent, 20e Nat. Montauban en 82e Nat. Perpignan. “Brassie" stamt uit duiven van de Gebr. Hagens uit Achthuizen en geweten is dat ook hier het Theelen bloed de hoofdtoon voerde. De duivin waar “Brassie" tegen gekoppeld zat is de “Saya" duivin afkomstig van Ad en Max Saya uit Maastricht. Zij stamt uit “Bonte Marathon" (7e en 21e Nat. Barcelona) x “Dochter Abor".“Schapie" is een laat jong van 2008 en op zijn palmares staan o.a. de volgende nationale prijzen:
2010 : 559e Narbonne – 3850 d., 931e Bordeaux – 3987 d.
2012 : 403e Pau – 2651 d., 531e Narbonne – 4303 d.
2013 : 152e St. Vincent – 3294 d.
2014 : 88e Narbonne – 6650 d.
2015 : 1e Pau – 3433 d. – 20e (voorlopig) Int. Pau 8.854 d
Twee “assen" waar het om draait
Johan is in het duivenwereldje een bekend reporter en veel van zijn interessante en leerzame pennenvruchten zijn er al verschenen in het verleden en heden. Hierdoor was hij in de gelegenheid om veel topliefhebbers te ontmoeten en er niet alleen over schreef, maar welke bezoeken ook leerzaam voor hem waren. Toen hij overstapte naar de grote fond wist hij uit al zijn bezoeken die liefhebbers te benaderen voor een nieuwe start waarvan hij wist wat voor kwaliteit deze onder de pannen hadden en voor hem voorbeelden in de duivensport waren. Bij de start van de samenwerking tussen Johan en Eric klopten zij aan bij de volgende toppers en niet voor manden vol duiven doch slecht een of enkele van het beste. Zo togen ze naar: Piet de Vogel uit Oude Tongen en ze haalden een dochter van de “Black Star"x “Steketee Duivin" wat dus een volle zus is van de “Zwarte As 69", 4e Nat. Asduif 2012 (kleinzoon Paarsborst) Jan Polder uit Middelharnis waar ze “King Ploder" aanschaften. Het is een zoon van “Broken Wing" (vader “Viktoria" met haar 1e Nat. St. Vincent ‘05) en “Delta Queen" (moeder 16e en 20e Nat. Barcelona).
Combinatie Tieleman-Buyks uit Ridderker hier werden enkele kinderen van “De Dries" aangeschaft. Een ware topper met o.a. een 1e Nat. St. Vincent Sect. 2. Ook heeft “De Dries" voor samenkweek op het kweekhok bij Eric Aldus in Opijnen. Sjaak van de Velde en Zoon Sjaak jr. uit Breskens Bij deze Zeeuwse kampioen haalden ze in 2013 een dochter uit “De Kleine Dure" 1e Nat. en 1e Int. Bordeaux. De “Kleine Dure" zat gekoppeld tegen het “Super 11fje", 4e Asduif ZLU ‘10 t/m ‘12 Narbonne. Vloog o.a. twee keer een 3e Nat. Duivinnen. Marco Meijer uit Sint Philipsland Ook hier werden in ‘13 en ‘14 de nodige duiven gehaald uit diens Ko van Dommelen duiven. Rini Vermaas uit Anna Jacobapolder en wel een dochter uit diens vermaarde “Bulls Eye" en een dochter uit de vader van “Bulls Eye" n.l. “Kras Diamond" En last but not least Ko van Dommelen uit Sint Philipsland In de winter van 2014 op 2015 werden er enkele toppertjes gehaald bij de Zeeuwse grootmeester zelf.
Deze duiven vormen momenteel mede de basis van het gezamenlijke kweekhok van Johan en Eric. In het najaar van 2012 zijn Johan en Eric een eerste samenwerking aangegaan op kweekgebied. Dit kweekhok staat bij Eric Aldus in Opijnen in Gelderland. De basis van het kweekhok van Eric bestond n.l. uit de “Superkweker" Nl87-2483723 en diens zoon de “Mike" Nl98-2375860 en dit zijn de beide assen waar rond alles gaat draaien in de toekomst. De nieuw aangeschafte duiven zullen met deze lijnen gekruist worden en op het gezamenlijke vlieghok in Poortugaal worden uitgetest.
Zijn broek versleten tussen duiven
Johan, geboren in Rotterdam zit al als broekie tussen de duiven zowel bij zijn vader als bij zijn opa Arie Vreugdenhil op zolder in het Oude Noorden van Rotterdam. Later, toen hij naar Hoogvliet verhuisde vloog hij in verschillende combinaties met zijn vader en dit op de programma vluchten en speelden in de toenmalige C.C. Zuid West meer dan verdienstelijk. In de 90er jaren gingen ze stapvoets over naar de overnachting en al snel ging dit ook al heel succesvol. Na het stappen in het bekende huwelijksbootje werd er aangemeerd in Poortugaal en na rijp overleg bouwde hij op zijn kleine een bescheiden accommodatie. In 1999 werden er wat late jongen op geplaatst en een nieuwe start gemaakt. Gezien zijn toch kleine behuizing geld hier de wet van ‘surviving‘ voor zijn duiven. Er is geen plaats voor twijfelaars. Johan probeert met deze beperkte middelen graag een vroege duif te pakken en er plezier aan te beleven door alleen het beste van het beste een plaatsje te gunnen. Zijn keuze is gevallen op de vluchten met ochtendlossing van de ZLU welke hij toch de eerlijkste vluchten vindt omdat de duiven de eerste dag moeten knokken om aan de kop van de uitslag te prijken. Eric die zich tegenwoordig enkel nog bezighoud met het kweekgebeuren heeft zijn voetsporen en na de nodige tropenjaren ook al meer dan verdiend binnen de sport. Zo speelde hij zoal een 2e nat. St. Vincent op de loodzware uitgave van 1998 en zo kan men nog wel even doorgaan. De bewijzen zijn vele teletekstnoteringen en kampioenschappen. Daarna, na een vijfjarige periode van fulltime hokverzorger te zijn geweest, is hij terug gekomen om in no time in combinatie weer terug aan de top te komen. Toen eenmaal hier een einde aan kwam is Johan op zijn pad gekomen met het gekende resultaat op de Pau.
Geen duivenpaleizen
Op het kleine erf aan de Akkerstraat in Poortugaal staan de vlieghokken van Johan en Eric welk in 2011 geheel zijn vernieuwd. De oude hokken voldeden niet meer om er goed op te vliegen en er werd er een prachtig hok geplaatst van 3 meter met 20 broedbakken voor de nestduiven. Wel in deze wil ik extra vermelden dat het Eric Aldus is die het advies gegeven heeft hoe de verluchting gemaakt moest worden en zo werd het ook gedaan. En in deze blijkt, zo heeft Eric al meerdere hokken gezien, dit probleem geholpen qua verluchting. Haaks hierop een hok van 2.40 meter voor de jaarlingen en de jonge duiven verblijven in de schuur op een hokje van 80 cm bij 2.50 meter. De verluchting is via de nok door een opening van 5 cm over de gehele lengte van het hok en voor in het hok onder het raam zit een klein strookje voor de toevoer van verse lucht. De rest is dicht. Koppelen doen ze half maart en de vliegduiven brengen geen jongen groot.
Verzorging
Als voer krijgen ze de mengelingen van Koopman All in One van de fa. Beyers en dit al verschillende jaren lang en in overleg met Dick de Leeuw van de fa. Beyers. Ze hanteren het volle bak systeem. De jonge duiven krijgen een Spartaanse opleiding. In het najaar worden ze in een periode van twee weken een 8 tal keer weggebracht en begonnen wordt op een afstand van 20 km en dit het liefst met oostenwind. Al snel worden ze een voor een gelost en op het eiland Neeltje Jans eindigt de opleiding.
Medisch houden Johan en Eric de vinger aan de pols. Na het invliegen als de duiven hun kilometers gemaakt hebben krijgen ze een volledige geelkuur. Maar zou er iets aan mankeren dan weten de mannen de weg naar Belgica de Weerd of naar Ko Schoenmakers . Er word hier op het hok qua bijproducten veel gewerkt met de producten van de gekende Gert Jan Beute en Travipharma dit tot volle tevredenheid van beide mannen. De waterbak ruikt heel vaak naar knoflook wat betekend dat dit natuurlijke product 365 dagen per jaar in de drinkpan verblijft. (op de periode van de geelkuur na)
Tenslotte
Als schrijver van dit verslag ben ik al op vele hokken geweest bij vele grote en kleine hokken. Maar deze overwinning op nationaal Pau 2015 bewijst maar weer eens dat ook de kleine hokken met veel inzet, kwaliteit kunnen zegevieren. Want om op een hokje van 3 meter voor de oude duiven, met 13 koppels op nest (exclusief jaarlingen) te kunnen zegevieren op de Koninginnenvlucht onder de ZLU klassiekers, ja dan ben je een topper.
Marcel Görtzen