Z.L.U. vluchten

                                                                                                        

Vluchten ZLU marathon 2024.                                                       Vluchten West Europese Super Marathon 2024

Agen oude,  Barcelona, Marseille, Narbonne.                                  Pau,  Barcelona,  St.Vincent,  Perpignan.
 

Barcelona

09-07-2021
Carrer de Cal Notari, Vilanova del Vallès Barcelona
>  Bergstraat 16A  Buggenum
.

VOORBESCHOWING WEDVLUCHT BARCELONA


.
Inmanden : maandag 5 juli
Los : vrijdag 9 juli

.
Internationaal georganiseerd door: BELGISCHE VERSTANDHOUDING

.


.
Voor de wedvlucht Barcelona heeft de inrichter Entente Belge gekozen voor ee n nieuwe losplaats !

GPS Coördinaten: Noord + 413311.7 Oost +021658.0

.


.
De vrachtkosten bedragen € 5,60 per duif. Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht. Of papieren uitslag wordt gemaakt, wacht op besluiten vergadering inrichters - KBDB

Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.

.
Deelname jaarlingen is niet toegestaan.

.
Dubbeling duivinnen: u dient een aparte poulebrief in te vullen.
- internationaal: € 0,25 per duif; uitslag in internationale uitslag


Extra ereprijzen:
  • De eerste 25 duiven van de uitslag
  • Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
  • Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)
  • Prijswinnaar met de verste afstand, prijs behaald per tiental (1 prijs)

De ZLU stelt 2 prijzen ter beschikking aan het meerjarig asduif kampioenschap over 3 en 4 jaar. Een liefhebber kan met de zelfde duif maar een prijs winnen.
.
Ereprijs voor de eerste prijswinnaar is beschikbaar gesteld door:

.
EDI HEIMBACH EUSKIRCHEN


.


.
JELLE JELLEMA, NIJVERDAL SCHITTERT OP BARCELONA 2020
EN WINT MET ‘SILKE‘ DE 1E NATIONAAL.

.


.
Jellema boven
In Nederland kwam de eerste melding van B. Jansen en co. uit Bavel. Hun duif werd om 15.41 uur geklokt op 1179 km aan 841 m.p.m. En daarmee werd de snelheid van alle Belgische duiven overtroffen. Met hele lage snelheden bleek de overvlucht toch te kunnen scoren en de zuidwestelijke wind op de twee vliegdag zal daar zeker aan hebben bijgedragen. De eerste vliegdag was veel zwaarder dan de tweede althans voor die duiven die na zo‘n eerste dag de kracht en fitheid hadden om op het goede spoor door te gaan. Uit dezelfde regio kwamen daarna twee meldingen tussen 16 en 17 uur vanuit Zundert en Chaam. Zou de overvlucht nog kansen hebben? En veel ogen waren daarbij gericht op Jelle Jellema in het Overijsselse Nijverdal. Hij had nu 1293 km voor Barcelona staan en heeft een overvlucht van 114 km op Fran en Helma Jansen in Bavel. En met een vliegsnelheid van 50 km per uur is dat dik twee uur vliegen. En waarachtig hij wist het nog te flikken ook! Om 17.08 uur arriveerde zijn ‘Silke‘ die een snelheid van bijna 858 m.p.m. voor zich liet noteren. Goed voor het nationale goud? Ook Nijverdaal heeft een overvlucht in oostelijk Nederland en in de kop van Noord-Holland en daar waren ook Barcelonaduiven mee. Maar die kans was na een dik uurtje ook verkeken.

..


.
Seizoen 2021.
De 10 geboden, niet van Mozes maar van :
.
Jan Peters, wonende te Bemmel .

.


.
Ik zal mij even voorstellen voor de liefhebbers die mij nog niet kennen,
Geboren in 1948 en met duiven begonnen in 1960. Op dit hokje met in de hand de “Oude Fransman‘ hij was van 1952 die later een grote rol zou gaan spelen bij mij als fondspeler. Deze sterk in geteelde stamopbouw staat mooi omschreven in het boek “The art of a Champion" van Ronald Geerdink. Met deze unieke duivenstam die door sterke inteelt en later in lijnenteelt tot stand is gekomen, en daarna altijd als basis is gebleven , speel ik nog steeds met de beste mee en wat voor mij nog belangrijker is, en waar ik ook geweldig van geniet is dat mijn duiven in kruising op veel hokken succes brengen.

En dit allemaal nog zeer recentelijk zoals in de laatste

6 jaar - 4 Nat en Intern winnaars heeft opgeleverd
In 2020 Pau H Kalter Ijselmuiden en de 2e Nat van Jeroen v Heumen Oss
In 2017 Narbonne N v/d Hurk Oss
In 2016 Narbonne Jan Becker Nijverdal
In 2015 Narbonne Lv/d Weijden Hoogkarspel

Om te laten zien dat na 60 jaar nog altijd deze duif een geweldige stempel op mijn duivenstam drukt laat ik zien aan de hand van de koppelingen

En waarom uniek?
Omdat in die tijd meestal het “Steenbergse of Limburgse “ duiven waren waarmee men een duivenstam maakte voor de fondvluchten.


Bij mij is het begonnen met de “Oude Fransman" wat een prachtige bonte doffer was en die werd gezet tegen een blauwe duivin die ik kreeg van de man uit de straat die hem op de werf had gevangen. Uit dit gelegenheidskoppel werden twee jongen gekweekt, namelijk de NL66-1130798 en de NL66-1130810. In 1967 werd de “Oude Fransman" tegen zijn eigen dochter de “810" van 66 gezet, hieruit werd de NL67-603124 geboren wat de laatste jong uit de “Oude Fransman" wasDaarna koppelde ik de NL67-603124 tegen de NL66-1130798 over inteelt gesproken, daaruit kwam de NL70-1346217 Deze “217" won de 12e Nat St Vincent tegen 5108 d in ‘73 - 38e Nat St Vincent 5900 d in ‘74- 19e Nat Dax 1070d ‘74 - 332e Nat St Vincent 7461 duiven in ‘76 en 937e Nat St Vincent ‘77 tegen 7776 duiven en daarna is hij op het kweekhok gezet en wat later zou blijken was zijn gewicht in goud waard.

.


.
De “798" van ‘66 is moeder van de “Drie Gebroers" die o.a. de 5e Nat St Vincent won in 1984 met een van de “Drie Gebroers" die allen onder de eerste 35e van nationaal St Vincent of Dax vlogen, en grootmoeder is van mijn “Pauduif 84" de NL 80-1859642 die de 1e Nat en 1e Intern Pau duivinnen 1984 won .

.


.
Die “Pauduif 84"zetten ik tegen NL78-1666193 vader van de “Drie Gebroers" Daaruit kwamen de NL84-103614 en NL84-103613 , de “614"is de vader van de 90-1991965 die de vader is van de “Super 36" waaruit de doffer van het inmiddels bekende “Betuwe Koppel" komt , en de “613" is de vader van “De Vererver" . En die is weer vaders van o.a. “ Gouden Barcelona duif", en dat zijn de duiven die nu bijdragen aan de heden daagse resultaten .

Het seizoen 2021:
Ook dit jaar ga ik weer mee spelen op de ZLU vluchten wat toch wel de mooiste vluchten zijn, omdat ze dan de hele dag vliegen waardoor de nachten iets minder invloed hebben op de uitslag wat betreft nachtvliegers , en het transport met minder duiven in de mand komt ten goede van de duif, maar daar hangt wel een prijs kaartje aan.

Maar ook wat nationaal vluchten met middag lossingen ga ik vliegen wat ook een goede leerschool is voor de jongere duiven.

Voor de ZLU vluchten ga ik de laatste jaren inkorven in Zetten waar een geweldig team dat verzorgt, en als je daar vroeg draait met spelers als Piet Heikamp v Doorn, Ton Willems aanvoerder klassement 5 jaar Barcelona in 2017, Th Burgers de Nationaal Marathon kampioen van 2017 en nu aanvoerder van het klassement 5jaar Barcelona 2020, Jan Janssen , Bas Weijers, Bernard v Horst Asduif Barcelona 3 jaar in 2017, Piet Eeuwes, enz dan zit je meestal ook nationaal er goed bij.

Voor de middag lossingen ga ik al 25 jaar naar Wijchen waar volgens mij een van de beste speler op de middag lossingen speelt en dat is A Driessen & ZN. De voorbereiding is zoals de laatste jaren simpel ze moeten het doen met volle bak voer en zitten op nest , en gaan in het begin met de club mee en later ga ik samen met Ton Willems inkorven bij Brabant 2000 of Hank.

Alle duiven ongeveer 80 stuks jaarlingen en oude samen , zitten door elkaar al zou het beter zijn om per hok te spelen maar aangezien ik alleen de verzorging moet doen en er meer in het leven is als duiven heb ik daar voor gekozen. Mijn manier van spelen is dat ik niet exact van tevoren weet welke duif mee gaat ,dat bepaald ik kort voor de vlucht aan de hand van de conditie en de stand is daarbij niet bepalend.

De duivensport is in die 61 jaar wel verandert vooral de laatste 12 jaar is de sport professioneler geworden wat betreft begeleiding en de aantalen die door bepaalde liefhebbers worden ingekorfd, wat niet erg is maar daardoor moet je jezelf afvragen wil ik daar in mee gaan of niet.

Voor mij maakt het niet uit, ik geniet op mijn manier van duiven houden zo lang ik het nog kan en leuk vind met een gering aantal duiven zoals ik altijd hebt gedaan en dan af en toe een vroege duif draaien wat zeker kan , kwaliteit verlogen niet.

Neem Nat en Intern Agen oude 2019 onder zware omstandigheden speelt met 6 duiven mee 3 prijzen beginnende met de 4 en 8 Nat van 5214 duiven en Intern de 13 en 21 van 12090 duiven wat ook de twee snelste waren zowel Nat als Internationaal.

Ik zeg altijd je moet alles in verhouding zienEen speciale vlucht om te pieken heb ik niet al is Barcelona natuurlijk wel een uitdaging om daar goed op te presteren.
Nu staan wij aan de vooravond van de vlucht der vluchten n.l. Barcelona 2021.

.


.


.
Ieders droom is een keer Barcelona winnen maar besef als je 50 jaar mee doet wat bijna niemand lukt, is de kans zeer klein maar toch zijn er uitzonderingen.

En dat is de man die grenzen heeft verlegd wat betreft wat duiven kunnen, en daarmee bedoel ik Jelle Jellema die 2x maal deze vlucht al gewonnen heeft wat een wereld prestatie is, daarna speelt hij ook nog de 2e Nat Perpignan.

Daarmee heeft hij samen met Jan Becker die een 1e Nat en Intern Narbonne won in 2016 en de jaren er voor ook op Nat München die meestal heel zwaar waren geweldige uitslagen maakte Nijverdal op de Nat en internationale kaart gezet. En dat komt niet uit de lucht vallen maar daar moet je heel veel voor doen, en de meeste van ons kunnen of willen dit niet opbrengen.

Jammer dat de gezondheid Jan in de steek heeft gelaten, maar gelukkig kan zijn zoon Luuk zijn passie voort zetten met advies en duiven van vader Jan en Jelle. Zelf heb ik vanaf 1988 deelgenomen aan deze vlucht en heb er een mooie serie op gemaakt zie tabel.

Verder wenst ik een ieder een goede vlucht en hopelijk een beker die je dan gaat halen op de ZLU sterrenshow die ik uit eigen ervaring diverse keren heb mee gemaakt en altijd een belevenis is. Vooral de tweede dag dan kun je duiven kijken en kopen en rustig een praatje maken met liefhebbers die je het hele jaar niet ziet , maar wel tegen vliegt.

.
Aldus Jan Peters.

.
Sportvrienden,
Deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:


.


.
HERBOTS HALLE ( B )

.


.
PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.
.
De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 62 jaar een begrip
in de Nederlandse duivensport !


.
Reporter van het verslag van Barcelona is:
.
Ad van Gils.
.
.
Dank zij de medewerking van duivensportblad
De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in De Duif..

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.
No NPO-Lidnr Naam Plaats Afstand J-Aluring Dag/tijd M/Min Mee
1 23370526 JOHAN BOONEN B BUGGENUM 1112597 9-1084759 12-07 07:14.00 1020,326 33
2 19350411 C.J.DE HEIJDE M MADE 1141478 8-3830193 12-07 08:13.00 993,525 17
3 14250012 C.K. NIESTEN U UITGEEST 1232505 7-1183662 12-07 09:49.00 990,149 17
4 8380142 F.T. HUMMELINK V VORDEN 1211969 8-5162073 12-07 09:28.00 990,090 1
5 18700024 PWA V/D MEULEN S SIRJANSLAND 1133192 7-1247999 12-07 08:15.00 984,357 31
6 6540115 JELLE JELLEMA N NIJVERDAL 1241187 7-1732264 12-07 10:07.00 982,950 52
7 12649127 GEBR. BRUGEMANN A ASSENDELFT 1229942 9-1549231 12-07 09:59.00 980,346 69
8 19350411 C.J.DE HEIJDE M MADE 2 5-3515986 12-07 08:33.00 976,875 17
9 6540115 JELLE JELLEMA N NIJVERDAL 2 8-4295023 12-07 10:23.00 970,258 52
10 12069338 COMB VERWEIJ-DE HAAN M MIJDRECHT 1201664 8-1142290 12-07 09:46.00 967,757 23
11 13160002 C.J. VAN DER LAAN C CASTRICUM 1236617 8-1784572 12-07 10:27.00 963,660 19
12 21309157 VAN SCHIJNDEL & ZNN G GEFFEN 1156844 7-3738598 12-07 09:05.00 963,328 27
13 16140185 A.P. OVERWATER S STRIJEN 1145615 6-1484182 12-07 08:54.00 962,756 17
14 18700016 J L DE BRUINE N NIEUWERKERK 1129610 9-3902149 12-07 08:40.00 960,920 10
15 25810473 J. MARTENS S STEIN 1080078 9-1143040 12-07 07:51.00 958,054 21
16 13261141 LEVI VAN DER WEIJDEN H HOOGKARSPEL 1257963 6-1430652 12-07 10:59.00 956,286 27
17 7600051 D. TEN CATE H HATTEMERBROEK 1245886 7-1806756 12-07 10:47.00 955,898 1
18 21280861 A. POULISSE K KERKDRIEL 1159912 6-1664836 12-07 09:19.00 955,040 15
19 18700024 PWA V/D MEULEN S SIRJANSLAND 2 8-1071552 12-07 08:52.00 953,946 31
20 13261141 LEVI VAN DER WEIJDEN H HOOGKARSPEL 2 7-1172344 12-07 11:09.00 949,370 27
21 19100522 BERNARD BROUWER B BREDA 1132917 7-3713338 12-07 08:57.00 949,319 1
22 19280006 MEVR M VAN GEEL N NIEUW VOSSEMEER 1125364 6-3631852 12-07 08:50.00 948,647 20
23 14250012 C.K. NIESTEN U UITGEEST 2 8-1010837 12-07 10:44.00 948,348 17
24 20072130 GERARD SCHELLEKENS R RIEL 1126651 6-3600813 12-07 08:54.00 946,633 18
25 21300810 G.J.L. VAN NIFTRIK O OSS 1162066 8-1232653 12-07 09:32.00 946,526 9

NPO Inkorf Lokaal Plaatsnaam DuivenGezet DuivenGemeld Percentage
0429 NIEUWLEUSEN 95 13 13,7
0617 BORNE 279 69 24,7
0751 LOCHEM 42 13 31,0
0763 PUTTEN (GLD) 90 23 25,6
0803 DIDAM 94 22 23,4
0850 LICHTENVOORDE 26 6 23,1
0865 ZETTEN 154 43 27,9
1139 SOEST 121 33 27,3
1264 WORMERVEER 472 145 30,7
1536 MAASDIJK 102 21 20,6
1539 NAALDWIJK 189 29 15,3
1542 NOORDWIJKERHOUT 153 40 26,1
1614 KLAASWAAL 100 25 25,0
1622 MIDDELHARNIS 136 42 30,9
1738 HENDRIK IDO AMBACHT 268 72 26,9
1766 WOERDENSE VERLAAT 126 32 25,4
1850 KRUININGEN 164 58 35,4
1859 HOEK 163 52 31,9
1980 WERKENDAM 99 34 34,3
1983 HOOGERHEIDE 267 93 34,8
2013 KAATSHEUVEL 19 4 21.1
2021 TILBURG 105 30 28,6
2128 VELDDRIEL 141 38 27,0
2139 OSS 156 43 27,6
2201 HELMOND 148 30 20,3
2259 VALKENSWAARD 145 39 26,9
2312 ECHT 139 36 25,9
2337 NEER 297 70 23,6
2404 BEEK LB 177 64 36,2
2444 GRONSVELD 76 14 18,4
2449 HEERLEN 81 21 25,9
2563 SIMPELVELD 152 32 21,1
Totaal - 4838 1304 27,0
Aantal prijzen - 1210 1210 102,0
.

‘Caatje‘ bezorgt Johan Boonen
uit Buggenum het goud op Barcelona!


.

.
Wat zou Barcelona 2021 gaan geven was op voorhand de vraag? Voor de vlucht waren er al wel grote ‘veranderingen‘ gekomen. Zo is Barcelona al vele decennia de vlucht van Cureghem Centre. Wanneer zouden zij met de organisatie van deze vlucht zijn begonnen? Zo‘n 60 of 70 jaar geleden? Echter met ingang van 2021 is Barcelona in handen gekomen van de Belgische Verstandhouding (Entente Belge) en organiseert zij de vlucht in België en internationaal. Voor een buitenstaander is het gissen naar de reden maar ‘van buitenaf‘ waren er wel al tekenen van ‘verval‘ op te merken. De eigen website van Cureghem Centre wordt al geruime tijd niet meer bijgehouden met geen uitslagen erop van de recente edities van 2019 en 2020. Het kiezen van een nieuwe losplaats was de laatste jaren een ‘vreemde‘ zaak met steeds grotere vliegafstanden en lossingsplaatsen die meer het binnenland ingingen. Heeft Cureghem Centre geen mannen meer die capabel zijn om de kar te trekken en de zaak in goede banen te leiden? Hoe het ook zij Barcelona en Curgehem Centra waren een twee-eenheid, een monument in de duivensport. En monumenten moet we zeker blijven koesteren en zuinig op zijn. Maar het moet natuurlijk wel naar behoren blijven functioneren en met de tijd meegaan. Hoe vaak zagen we vroeger niet de foto‘s van de huldiging van Barcelona die plaatsvond in het Constant Vandenstockstadion van Anderlecht in Brussel. Dat was me altijd een deftige bedoening en een plaats waar men maar al te graag gehuldigd werd! Het restaurant dat aldaar gevestigd was heeft intussen ook haar poorten gesloten lezen we en het stadion heet tegenwoordig Lotto Park. Maar hoe het ook zij niet getreurd en we moeten in volle vaart voorwaarts. Barcelona 201 heeft een nieuwe lossingsplaats gekregen en wel even noordelijk van Barcelona en dat geeft een beduidend kortere vliegafstand. Omdat de nieuwe lossingsplaats meer oostelijk ligt is de vliegafstand voor westelijk (in hun land) wonende liefhebbers minder afgenomen dan voor hen die oostelijk wonen. Grofweg is de vlucht zo‘n 47 tot 52 km korter geworden dan in 2020 en dat is een redelijk slokje op de gehele borrel. De vlucht is altijd al moeilijk en zwaar genoeg mag men stellen. En na twee dagen uitstel gingen de duiven op zondag 11 juli om 6.45 uur de lucht in op de nieuwe losplaats in het dorp Vilanova del Vallès dat zo‘n 20 km noordelijk van Barcelona ligt en wat oostelijker. Onder prima omstandigheden kon er worden gelost en op de satellietbeelden viel te zien dat de duiven tot halverwege Frankrijk onder een wolkeloze hemel konden vliegen. En de temperatuur zou in de middag in Frankrijk niet naar hoge waarden stijgen maar rond de 23 graden Celsius schommelen en opvallend genoeg was het in Nederland even warm of zelf warmer. De wind waaide in Frankrijk lichtjes uit het oosten en die wind zouden de duiven op het grootste gedeelte van de vliegroute houden. De neutralisatietijd zou op zondag om 22.53 uur ingaan en vanaf 6.45 uur geeft dat een vliegtijd van 16 uur en 8 minuten. En aangezien de kortste vliegafstanden in Frankrijk zo‘n 880 km bedragen zouden er bij een redelijk verloop zeker duiven de eerste vliegdag geklokt kunnen. Een snelheid van 55 km per uur of 916 m.p.m. zou toch minimaal mogelijk moeten zijn? Maar voorspellen is in de duivensport vaak een moeilijke zaak en zeker op Barcelona!

Eerste duiven
Hoeveel deelnemers aan Barcelona zullen afgelopen zondagavond en maandagmorgen niet de meldingslijsten heel regelmatig hebben bekeken? Voor Nederlanders is dat eerst die van Pipa waarop alle internationale meldingen komen. En vanuit Frankrijk met een kortste afstand van rond de 880 km en het Duitse Saarland met een kortste afstand van rond de 930 km mogen die het eerste verwacht worden. Maar gaat dat ook zo? De vroegste duif werd om 20.39 uur gemeld vanuit het Franse Heutrégiville en die reikte tot 1051 m.p.m. Een minuut later en wel om 20.40 uur werd in Franse Rollot een duif geklokt die 17 km meer moest vliegen en een snelheid van 1070 m.p.m. kreeg die toegewezen. En daarna kwam de drieklapper van Ludovic Guirado uit Saint Nicolas d‘Aliermont en dat dorp ligt in de buurt van de kustplaats Dieppe en bijna aan het Kanaal in de hoge noorden van Frankrijk. Ludovic klokte maar liefst drie duiven om 20.45, 20.54 en 20.56 uur. Op bijna 929 km werden zijn duiven snelheden aan 1105, 1093 en 1091 m.p.m. geklasseerd. Op iets grotere afstanden daar langs de Franse kust werden nog meer vroege duiven geklokt maar die konden die snelheden niet overstijgen. Maar zo‘n 1,5 uur na de eerste duif van Ludovic Guiroda zorgde een Franse duif nog voor een grote verrassing. In de noordpunt van Frankrijk op 1048 km klokte Robert Ben in Calais om 22.18 uur en zijn duif ging de ranglijst aanvoeren met een snelheid van 1118 m.p.m. . En in Calais zit men al 100 km westelijker dan het meest westelijke punt van Nederland in Zeeuws- Vlaanderen. De liefhebber Rober Ben is natuurlijk gekend van zijn ‘Super Ben‘ en deze doffer van 1998 schitterde vier jaar op de vluchten Barcelona en Perpignan. In zijn stamboom zat hoofdzakelijk Nederlands fondbloed. Op zondagavond stonden twee Belgische duiven geklasseerd maar daar was er later eentje van over en die werd in Pesche onder Charleroi geklokt en die zal de 13e internationaal gaan winnen. Voordat een Nederlandse liefhebber een Barcelonaduif zou kunnen klokken moest er tot maandag gewacht worden. Alhoewel er was een Nederlandse liefhebber die op zondagavond een Barcelonaduif in de klok had en wel Willem van Breene die om 21.04 uur draaide. Hij woont echter in het Franse Saint Germain du Pert en dat is een dorpje aan de Normandische kust en dat is de omgeving alwaar D-day in juni 1944 plaatsvond en de geallieerde troepen aan land kwamen om de Duitsers te gaan verdrijven. Willem van Breene woont daar uiterst westelijk in de voorvlucht en zijn duif zal aan 1049 m.p.m. de 19e internationaal gaan winnen. Willem van Breene is uit Driebergen afkomstig en maakte vorig jaar nog deel uit van het NPO-bestuur. Met het oostelijke windje bleek het mogelijk daar zo‘n vroege duif te klokken. ‘s Avonds waren zo‘n 36 Franse duiven door.

Nederlands goud.
Hoe laat mochten de eerste Nederlandse Barcelonavliegers worden verwachten? Een extra nachtje buiten en stoppen met vliegen doet de snelheid toch drukken? Geen duiven met deze weersomstagheden toch die in de neutralisatietijd wat extra vliegtijd ‘pikken‘ en zo hun snelheid op papier kunnen doen stijgen? De neutralisatietijd liep van 22.53 tot en met 5.12 uur en tussen 5 en 6 uur werd in de voorvlucht slechts 1 duif geklokt. In Nederland werd de eerste Barcelonaduif om 7.14 uur geklokt in Buggenum. Johan Boonen zag ze niet aankomen daar haar hok achter een ander hok staan en Johan die duiven niet altijd kan zien vallen. Op zijn Unikonsysteem kreeg hij de melding door en dat terwijl hij juist gezien had dat er nog geen duif in Nederland was gemeld. Dat moest wel een vroege duif zijn! Het was de tweejarige nestduivin NL19-10984759 die er op Barcelona echt de vaart had ingezet. Op 1112 km kwam zij tot een snelheid van 1020 m.p.m. Maar als men in Limburg bovenaan de meldingslijst van de ZLU komt te staan dan is het altijd afwachten of de overvlucht nog een snellere duif gaat brengen en zeker op Barcelona is die kans in het verleden niet onaanzienlijk gebleken. Een uur later (8.13 uur)klokte Cor de Heijde in Made terwijl die 29 km verder zit en met een snelheid van 993 m.p.m. zou hij uiteindelijk het nationale zilver gaan grijpen terwijl hij het eerst twee prijsduiven heeft met een tweede duif die twintig minuten (8.33 uur) later werd geklokt. In de ‘echte‘ overvlucht klokten Kees Niesten in het Noord-Hollandse Uitgeest en Frans Hummelink in het Overijsselse Vorden twee bomvroege duiven. En Frans Hummelink had zelfs maar één duif mee. Ook met 1 duif mee zitten de comb. ten Cate in Hattemerbroek op 1245 km met prijs 17 en Bernard Brouwer in Breda met prijs 21 puur aan de kop. En op Barcelona zijn dan altijd veel ogen gericht op Jelle Jellema die op 1241 km in Nijverdal met duiven om 10.07 en 10.23 uur weer twee duiven in de nationale top-10 heeft.

.

.
Gebroeders Boonen
Bij het zien van de naam Boonen bovenaan de meldingslijst moesten we gelijk denken aan de liefhebber Boonen die twee jaar terug ook een aansprekende zege op een ZLU-vlucht wist te behalen. Het is geweten dat er twee broers Boonen in Buggenum op de grote fond meespelen. Maar wint nu dezelfde van 2019 ook Barcelona 2021? Nee, het is nu Johan Boonen die de ‘schoonste‘ grote-fondvlucht van het jaar weet te winnen en in 2019 was het broer Wil Boonen die op nationaal Marseille zegevierde. Johan en Wil Boonen komen uit Neer alwaar ze jaren met hun vader Loet en een oom in combinatie hebben gespeeld. In hun toenmalige bond Phoenix ‘schopten‘ het zelfs tot algeheel generaal kampioen. En vader Loet was ook een echte verenigingsman en maar liefst 40 jaar voorzitter van de p.v. Tot Ziens. In 2017 is vader Loet overleden. De broers Johan en Wil zijn allebei in Buggenum gaan wonen. Wil kocht er in 2004 een huis en Johan volgde in 2008. Wil is daar bijna de buurman van Jan Theelen en Johan is in de straat komen te wonen alwaar Jan Theelen zijn café ‘Oppe Berg‘ had. En dat café was een paar decennia een trekpleister voor duivenmelkers. Allereerst voor de duiven van de kastelein zelf maar ook omdat er in die jaren veel duivenverkopingen werden gehouden. Op de website van de broers lezen: “Vanaf 2010 werd gestart met een missie. Deze missie was het excelleren op de internationale vluchten met als hoofddoel Barcelona. Om dit te bereiken werd er flink in kwaliteit geïnvesteerd. Als basis werden de duiven van Ton Vorselen uit Thorn aangeschaft. Deze duiven lopen als een rode draad door onze huidige kolonie. Als aanvulling werdener bij diverse topspelers duiven aangeschaft.. Zoals o.a. bij Rogier Nijs in Tegelen, comb. Nouwen-Paesen in Peer (België), comb Janssens-Hausoul in Epen, comb. Schreurs- Hauben in As (België) en Jos Martens in Stein. Opvallend is zeker dat de broers met een hun eigen kolonie spelen maar een gezamenlijk kweekhok hebben, alles met elkaar overleggen en altijd samen optrekken.

.


.


.
Caatje
Met flinke ploegen zijn de broers Boonen naar Barcelona gegaan. Johan is met 33 duiven aan de start gekomen en Johan met 32 duiven. En die 33 waren onder te verdelen in 11 weduwnaars, 3 nestdoffers en 19 nestduivinnen. En het nationale goud is gewonnen door de tweejarige nestduivin NL-1084759 die na haar zege de naam ‘Caatje‘ heeft gekregen. En dat is een verwijzing naar de vrouw van Johan die Carin heet en hij noemt haar ook vaak Caatje. De duivin vertrok op jongen van 2 tot 3 dagen naar Barcelona en haar laatste vlucht dit jaar was Limoges en op die vlucht vloog ze in District 1 prijs 27 van 143 duiven terwijl dat provinciaal geen prijs meer was. Toeval of niet op Limoges vertrok ze wel als 1e-getekende. Na die Limoges zijn de duiven door broers nog veelvuldig gelapt. Soms wel drie keer in een weekeinde en wel op vrijdag, zaterdag en zondag en de nestduiven gingen altijd mee. De verste lossingsplaats was Sankt Vith en dat ligt in de Belgische provincie Luik tegen Luxemburg en Duitsland aan. De oostlijn wilden ze aanhouden in verband met de vluchten Marseille, Barcelona en Narbonne. De afkomst van ‘Caatje‘ is wel een verrassing. Haar vader was een doffer van 2015 die bij Lothar Lessmeister in het Duitse Hütschenhausen werd aangekocht. Hij is een zoon van ‘Evita‘ die in 2006 de 1e nationaal Barcelona in Duitsland won en dat was ook goed voor de 7e prijs internationaal. Deze ‘Evita‘ werd weer gekweekt uit een duif van Kipp en zoon en een duif van Theo Ernest uit Halsteren. In 2016 won Lothar Lessmeister de 1e internationaal Barcelona en de winnares van deze vlucht was toen zes jaar oud en haar vader was een broer van ‘Evita‘. Deze Lessmeisterdoffer hebben Johan en Wil niet meer want nog niet zo heel lang geleden besloten ze hem te verkopen via de site van Herbots. Op een bepaald moment moeten er keuzes gemaakt worden en de kweekploeg kan niet blijven groeien. De moeder van ‘Caatje‘ is ook van buitenlandse afkomst en zij is afkomstig van Francois Callebaut uit het Belgische Meldert (gelegen tussen Lummen en Diest in Belgisch Limburg). Met deze liefhebber kwamen ze in contact door een opgevangen duif. Francois Callebout ving een jonge duif van Johan op en gaf die op. Als dank daarvoor schonken de gebroeders hem een koppel eitjes. En weer wat later schonk Francois Callebaut hen een jong uit zijn beste fondduif van het hok en wel ‘de Bonten‘ die in 2016 bomvroeg vloog van Marseille en Montelimar. En de moeder van ‘Caatje‘ is van het jaar dat haar vader die bomvroege prijzen vloog! Je zult het maar krijgen! En deze duivin zit nog op de kweekstal in Buggenum. Opvallend genoeg had Johan geen idee meer waar Francois woonachtig is en voor contact heeft hij nog een telefoonnummer paraat.

.

.
Vliegploeg
Johan begon het seizoen met 35 weduwnaars en 22 doffers en 40 duivinnen voor op nest. Voor het seizoen zijn de nestduiven niet gekoppeld geweest en gescheiden zijn ze allemaal ingevlogen. Voor de eerste grote-fondvlucht worden ze gekoppeld en op nest gebracht. En met een volledige baan erbij is het onderhouden en spelen van zo‘n kolonie geen sinecure en dat geldt voor Johan maar ook voor Wil die bovendien vrijgezel is en dus ook nog het huishouden helemaal zelf moet regelen en bestieren. Op de middaglossingen speelt Johan slechts twee oude weduwnaars die hun boontjes op deze discipline al ruim verdiend hebben. Beide doffers had dit jaar op St. Vincent prijs en bezorgde Johan een 100%-score. De twee gingen daarna naar Dax met nu hokgenoten die anders naar St. Vincent ZLU zouden gaan. En éen van de twee vloog op Dax weer prijs en als we de ringnummers mogen geloven zijn die twee doffers al 8 en 6 jaar oud! Natuurlijk is Barcelona de vlucht van het jaar voor Johan en Wil. En met het winnen van het nationale concours tegen 4819 duiven zal een droom zeker in vervulling zijn gegaan. Maar Johan stipte ook aan dat hij graag wat meer prijsduiven had willen draaien. Johan klokte om 8.51 uur nog een vroege duif die prijs 33 zal gaan winnen en kreeg om 11.10 uur zijn derde duif. Om 18.11 uur had hij zijn 7e duif terug. Broer Wil had om 17.50 uur er 11 in de klok zitten van de 32. Het voer betrekken de broers van Simons uit Ransdaal en daar komen ook de producten van Belgica-de Weerd vandaan. Johan voert Koopman all in one en Gerry Plus met als toetje daarbij pinda‘s. Voor gezondheidszaken wordt Norbert Peeters bezocht en daar kunnen ze ook in de avonduren terecht en dat is een voordeel voor hen die overdag moeten werken. Voor een fondvlucht krijgen de duiven een ornithosekuur van 5 dagen dagen gevolgd door een geelpil vlak voor de dag van inkorving plus een vitaminenpil van Vanhee en die krijgen ze ook na aankomst. Op maandag 12 juli moest Johan een extra vrije dag aan zijn baas vragen. De duiven van Barcelona zouden immers die dag gaan komen. En hoe schitterend kan zo‘n dag dan verlopen als men plots een duif een speciale naam moet gaan geven omdat ze de 1e nationaal Barcelona wint. En plots heeft Johan twee Caatjes in huis waar hij supertrots op is en vast zielsveel van houdt!

Ad van Gils
Wedvlucht: Internationaal - BARCELONA
gelost: 11-07-2021, 06:45 uur
Nederland 4919
Belgie 6913
Duitsland 1088
Frankrijk 3637
Engeland ---
Luxemburg 38
Internationaal 16.595 Duiven


Lossing Barcelona om 06.45 uur

.

Barcelona 2021 allerlei !


Eeuwige roem en eer voor de Barcelona winnaar !

.
Barcelona, de duivenwedvlucht met de meeste superlatieven, maar de laatste jaren ook met de meest negatieve incidenten. Het vorig jaar de ramp met het drinkwater bij een gedeelte van de Franse duiven, het niet stempelen van de Duitse duiven, waardoor er een rare gedachte achter de Internationale overwinning kwam. De toewijzing dit jaar aan een andere inrichter via een kort geding !! Veel vragen geen antwoorden !!

.


.
Een van de Top favorieten voor de …………………………………

.


.
Werk genoeg bij het inkorven !
.
En als klap op de vuurpijl nu in 2021 een nieuw controlesysteem voor de Belgische inkorvers .
Gummi vervangt vleugelmerk als controle op Barcelona !!

.
Zie onderstaande tekst van de inrichter:
Voor de vlucht uit Barcelona zullen alle duiven een extra gummiring om de poot krijgen, die moet aangemeld worden bij aankomst, en het vleugelmerk vervangt.
Komende maandag gaan de duiven de mand in voor Barcelona. Vroeger was dit op zondag omdat de duiven op maandag nog een vleugelmerk kregen opgestempeld. Dit vleugelmerk wordt nu vervangen door een extra gummiring, die moet aangemeld worden bij aankomst.

.


.
BELANGRIJK BERICHT i.v.m. de INKORVING voor BARCELONA
ALLE elektronisch ingekorfde duiven die deelnemen aan de internationale vlucht uit Barcelona van 9 juli e.k., zullen bij de inkorving één gummiring opgestoken worden, met uitzondering van de Nederlandse duiven waarvoor het WCS- controlesysteem wordt toegepast. De duiven die mechanisch ingekorfd worden zullen twee gummi‘s dragen : één om te bestatigen en één om aan te melden. Deze controle-gummi (4 cijfers) vervangt het vroegere vleugelmerk en dient, samen met het exacte uur van aankomst (uur, minuten en seconden) van ELKE duif verplicht te worden aangemeld aan zijn inkorvingslokaal. Dit kan per telefoon of via een door de KBDB aanvaard aanmeldingsplatform, bvb www.anons.be voor Belgë. De controlegummi‘s hoeven niet bestatigd te worden maar moeten wel samen met de klokken, binnen gebracht worden in het inkorvingslokaal.

De organisatoren.
Ook aan de ZLU werd in deze om medewerking gevraagd, dus niet !! Natuurlijk is de ZLU daar niet gelukkig mee, vandaar onze protestbrief naar de KBDB. Helaas nog geen reactie.
Vorig jaar werden de Duitse duiven niet gestempeld i.v.m. tijdgebrek. Dit jaar korft men zelfs 1 dag later in. Over tijdgebrek praat niemand meer !!
.


.
Colombe Joyeuse is het ZLU controle systeem komen bewonderen in 2019 en zij waren vol lof. Dit ook op de KBDB vergadering van de int. inrichters medegedeeld. KBDB hebben wij tot 2 maal toe uitgenodigd, geen reactie !! Bij de inkorving wordt de controlering aangelegd, in eigen lokaal dus. Waar gaat het meestal mis als de controle ontbreekt, juist in het eigen lokaal !

Terug naar ons eigen landje.
Uit de eerste berichten lijkt het weer een mooi aantal duiven te worden, uit het inkorfschema van Wormerveer blijkt dat men ca. 470 duiven verwacht. Ook weer een organisatie als een militaire planning en discipline.Colinda Brugemann is de favoriete bij de inkorvers. Waar mag dat aan liggen !! Een greep uit de aantallen ingekorfde duiven: Oss 410 duiven - Borne 416 duiven – Hendrik Ido Ambacht 268 duiven – Hoogerheide 267 duiven – Neer 297 duiven – Hartelijk dank aan inzetters als zowel inkorvers, fantastisch werk geleverd !
.


.
In Borne werden de begeleiders van de ophaaldienst extra verwend !!

.


.
Vele handen maken licht werk !!

.


.
Ook bij onze buren in België slaat de Barcelonakoorts toe !!
Hoe krijg je die manden 10 hoog ??

.


.


.
Een laatste blik naar het baasje !!

.


.
Een mooie extra ere prijs voor verste afstand !
Bornse Barcelona Club.
=============================================

.
Beste sportvrienden,
Ook Ron, ons actief ZLU bestuurslid was vandaag weer “aan de slag “ in Rucphen. Bij deze zijn inbreng: Vanochtend tijdens het aankomen bij de loods in Ruchpen stonden al 2 personenwagens met duiven vol geladen van NIC Ijsselstein te wachten voor het hek. Na een gesprekje met de Heren van Houten en Wim Klomp hebben wij hun duiven overgenomen en direct van water voorzien, Ben ontzettend blij dat de liefhebbers in het getroffen gebied met de vogelgriep weer hun duiven kunnen inkorven. Afgelopen nacht heeft de minister groen licht hiervoor gegeven en hier is dus ook direct gebruikt van gemaakt door NIC Ijsselstein en NIC Woerden die vanochtend om 5:00 uur zijn begonnen met inkorven en daarna direct naar Ruchpen hun duiven hebben aangeleverd.

.


.
Wim Donks en Tim Hage bij het inchecken van de duiven.

.
Tim Hage was uit Woerden meegekomen en hebben wij een korte impressie gegeven hoe we de duiven verwerken van begin tot eind. Duidelijk zichtbaar, een meer dan een tevreden Tim die hier behoorlijk enthousiast over was na het zien van de werkzaamheden.

Dinsdagavond heb ik ( Hub ) nog even met Tim Hage gebeld: Het inkorfverbod in zijn regio was een onwezenlijke periode voor hem, de duiven waren goed afgericht en klaar gemaakt voor topprestaties op de vluchten. Verschrikkelijke periode ! Hij drukte mij nogmaals op het hart, na het zelf aanschouwen van het incheckwerk en verzorging in Rucphen, om ons geen wijziging door derden te laten opdringen in controle-systeem ( WCS) en vervoer in riet van de duiven.

Waarvan akte !!

.


.


.
Als ik de baas van deze
“baasjes “
moet geloven moet het een kunst zijn om het
“ soort “
van beide baasjes voor te blijven !


.
Het verwerken van de ruim 4900 duiven liep wederom weer als een trein met deze fantastische groep vrijwilligers .

.


.
Ron aan de “slag “ !!

.
De controle van Agen totaal, zowel oude als jaarlingen !!

.


.
Iedereen alvast veel succes, en hopende op een storingsvrije Barcelona, zowel in het luchtruim als op internet.

Groetjes,
Hub Wetzelaer.
Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie over wat cookies zijn, welke cookies op onze website worden gebruikt en wat ze bijhouden is beschikbaar in het onderdeel cookies van ons privacy statement    Akkoord Niet akkoord