Z.L.U. vluchten

                                                                                                        

Vluchten ZLU marathon 2024.                                                       Vluchten West Europese Super Marathon 2024

Agen oude,  Barcelona, Marseille, Narbonne.                                  Pau,  Barcelona,  St.Vincent,  Perpignan.
 

Pau

25-06-2021
Etranger Route Hyppodrome des Graves PIns. Mont de Marsan
>  Neerbeekerstraat 9 Beek


VOORBESCHOUWING WEDVLUCHT PAU

.
Inmanden: maandag 21 juni
Los : vrijdag 25 juni.
Internationaal georganiseerd door: LA COLOMBE JOYEUSE – BRUSSEL


.


.
GPS Coördinaten: Noord + 431830.0 West - 001905.0

.
Deelname met jaarlingen is niet toegestaan.

.
De vrachtkosten bedragen € 5,60 per duif.
Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht. Of papieren uitslag wordt gemaakt, wacht op besluiten vergadering inrichters - KBDB

Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.

Dubbeling duivinnen: u dient een aparte poulebrief in te vullen.
- internationaal: € 0,25 per duif; uitslag in internationale uitslag.


Extra ereprijzen:
  • De eerste 25 duiven van de uitslag
  • Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
  • Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)
  • Prijswinnaar met de verste afstand, prijs behaald per tiental (1 prijs)

De ZLU stelt 2 prijzen ter beschikking aan het meerjarig asduif kampioenschap over 3 en 4 jaar. Een liefhebber kan met de zelfde duif maar een prijs winnen.

.
Ereprijs voor de eerste prijswinnaar is beschikbaar gesteld
.
BRABANT 2000


.
De extra ereprijzen worden gesponsord door:
.
PHARMA BELGICA DE WEERD


.


.
HARRIE KALTER
UIT IJSSELMUIDEN WINNAAR
VAN ZOWEL NATIONAAL ALS INTERNATIONAAL PAU ZLU


..

Verrast door de vroege aankomst.
Harrie had voor deze eerste ZLU-klassieker 27 nestduiven ingemand. Allen zaten te broeden op eitjes van ca. 10 tot 12 dagen. Hij wist van de aankomsten in Zeeland op zaterdag avond. Om half vijf was hij al uit bed om nog even de melding sites te raadplegen. Op de site van de Fondunie 2000 zag hij dat Tim Hage uit Woerden om 6.12 uur gepakt had en door zijn hoofd ging het dat hij toch voor 7 uur moest pakken om vroeg te zitten. Amper gelezen of hij zag een duif aankomen zetten en op de klep van de jaarlingen landden. Deze hadden een dag eerder een dagfondvlucht gevlogen en Harrie dacht dat het nog een nakomer was. Doch al snel kwam ze naar de klep van de oude duiven en Harrie bemerkte dat het een duif van Pau was. Dat was even schrikken en het hart ging een paar slagen sneller kloppen. Na het meldden in het NIC Putten verscheen hij al snel aan de kop van de meldlijsten. Het werden spannende uurtjes. Zou het….. Toen kwam het verlossende telefoontje van de ZLU. De nationale en internationale overwinning was een feit. Wie had dat kunnen bedenken. Al snel kwamen er van alle kanten telefoontjes met felicitaties en werd het voor Harrie een hectische dag. Van de volgende aankomsten heeft hij er maar weinig gezien zo‘n drukte was het. Ongelofelijk. Verdere aankomsten 8 u49 – 8u57, 9u17 – 9u21 (2x) – 9u43 – 10u05 – 10u08 (2x) – 10u10 – 10u15 – 10u26 – 10u37 – 10u46 – 10u49 en tot 11.30 zaten er 18 in de klok. In de Fondunie 2000 stonden ze allen binnen het aantal te melden duiven en dit waren dus 18 prijzen tegen 1.491 duiven.


.
.
.
Seizoen 2021.
De 10 geboden, niet van Mozes maar van :

.
Ijsbrand Kaptein en Tijmen Soeterbroek.
Wonende te Akersloot


.


.
1. Hoe is de voorbereiding seizoen 2021 verlopen ?
Tot nu toe verloopt de voorbereiding goed, ze gaan iedere week mee op de doordeweekse oefenvluchten met afdeling 5. En wat niet mee kan gaat op donderdag of vrijdag mee in de club. De jaarlingen gaan meestal de eerste of de tweede Dagfond vlucht mee om wat extra km‘s te maken.

2. Verzorgt U de duiven alleen of ……………… ?
ik verzorg de kolonie niet alleen dat doen ik samen met mijn buurjongen (Tijmen). We verdelen de taken als de een gaat inkorven dan blijft de ander thuis voor de rest van de verzorging. Ijsbrand doet het meeste aan de verzorging, Tijmen doet alle administratie rond de sport en het inkorven van de duiven. En helpt waar nodig is met de verzorging.


.
.
3. Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen ?
Wij vliegen alle 6 vluchten van de ZLU en alle 5 vluchten van de NPO. De ploeg voor de ZLU zal ongeveer bestaan uit 100 duiven.

Heeft U verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom
Wij hebben zeker meerdere ploegen gevormd, de ploeg van Pau zal ongeveer bestaan uit 25 duiven. Wij vormen ploegen zodat we alle vluchten van de ZLU kunnen vliegen, zo kunnen alle duiven 2x mee op de ZLU. Behalve de Barcelona ploeg die gaan meestal maar 1 keer mee.

4. In welk lokaal gaat U inkorven, welke toppers ontmoet U daar ?
De duiven worden ingekorfd in onze club Zaanstreek-Noord in Wormerveer. Bang om mensen of namen te vergeten. De club is sinds vorig jaar weer een inzetlokaal geworden van de ZLU.


..
5. Zoekt U een speciale vlucht uit om te “pieken “ ?
Nee wij zoeken niet een vlucht om te pieken, we hopen om bij alle 6 de vluchten er vroeg bij te mogen zitten.


..
6. Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht ?
Dat is helemaal super!! De verzorging en de hoeveelheid is super geregeld door de ZLU dat is al jaren zo.!

7. Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht ?
Standaard staan de volgende meldpagina‘s altijd aan als de duiven opkomst zijn, www.pipa.be , www.dezlu.nl , www.fondclubnh.nl


..
8. Gaat Uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel ?
Beide! ( Alleen is het soms door weer-invloeden moeilijker om er internationaal vroeg bij te zitten op onze afstand en daarom kijken we dan vooral naar de nationale uitslag.

9. Hoe ervaart U de huldiging op de ZLU Sterrenshow ? Wij vinden de huldiging fantastische, de groten en minder groten des lands zijn aanwezig op dit feest. Misschien dat er nog wel naar een buffetje gekeken kan worden gekeken op zaterdagavond want als je wat verder uit het land komt zou dat wel prettig wezen, en ik denk dat de mensen die van dichtbij komen dit ook zullen waarderen. Verder merken wij dat de zondag flink terug loopt de animo die er zaterdagavond is. Die is er zondag niet meer daardoor krijgt de zondag huldiging niet meer helemaal zijn recht.


..
10. Eigen verhaal/vraag met Uw antwoord !!
Door de ZLU zelf aangeven hadden ze beloofd om naar de hoeveelheidvluchten te gaan kijken om er eventueel 1 vlucht tussen uit te halen. Dat is dit jaar ook gebeurd wij vinden dit erg prettig dat we nu een week rust hebben na Barcelona, hier zal niet iedereen het mee eens wezen maar dit is onze persoonlijke mening natuurlijk hier over.


Zijn er nog verbeterpunten inzake de ZLU organisatie op te noemen !
  • Een verbeterpunt dat ik wel heel graag zou willen aangeven is, de meldsite want die liep er stroef vorig jaar of hij deed het zelfs helemaal niet soms !
  • Verandering van de poule brief zodat de poules en e.d digitaal in de klok zouden kunnen toegevoegd worden. Dat scheelt de verening een hoop werk en de liefhebber ook natuurlijk.

.
Aldus: Ijsbrand en Tijmen !

.

Sportvrienden,
Deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:


.


.
HERBOTS HALLE ( B)

.


.
PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.


.
De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 62 jaar een begrip
in de Nederlandse duivensport !


.
Reporter van het verslag van Pau is:
.
Marcel Görtzen.
.
Dank zij de medewerking van duivensportblad
De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in De Duif..

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.

.Reisverslag (Pau) – Mont de Marsan

.
Beste sportvrienden,

De start van de ZLU vluchten met de wedvlucht Pau mag als zeer succesvol de ZLU boeken ingaan, ca. 4.584 duiven aan de start, internationaal ca. 14.246 duiven. Een plus op alle fronten. ZLU leeft, Pau leeft.

.


.
Veel werk werd er weer in den lande verricht om de start op een voortreffelijke wijze te laten verlopen. Facebook is een uitstekende graadmeter om de stemming onder de liefhebbers te peilen, zeer zeker zolang er geen problemen opduiken.

.


.
Ons nieuw bestuurslid, Ron Krijgsman die met een “snuffelstage “ bezig is om een indruk te krijgen wat er binnen de ZLU “zo speelt “ alvorens de wedvlucht beging was afgelopen dinsdag in Rucpen aanwezig.

.


.
Ik zal hieronder het een en ander verwoorden wat mijn ervaringen zijn geweest en zaken die ik zeker wil vernoemen die hopelijk worden gepubliceerd op de ZlU site. …
.
.
En zoals overal, er is veel man en vakkracht nodig om de duiven op een perfecte wijze aan de start te brengen. Het inchecken via het WCS systeem !.

.


.
Met veel dank aan de fam. Donks
gaan de manschappen graag even genieten van spijs en drank !!

.
Vanochtend vroeg uit te veren om de reis vanuit Hoogblokland te maken richting de loods van Brabant 2000 om het volledig proces van controleren WCS en overladen en laden aan toe mee te mogen maken. Ik was hier al langer nieuwsgierig naar hoe dit alles tot stand komt. Ik werd om 7 uur in de ochtend ontvangen door Wim Donks en na een bak koffie te hebben gedronken heeft hij mij alles laten zien en uitgelegd wie wat doet enzovoorts.

.


.


.


.
Tot mijn verbazing zag ik een vrij grote groep mensen staan die stonden te popelen om aan de slag te gaan met veel enthousiasme en mij allemaal hartelijk verwelkomende. Al vrij snel kreeg ik mijn taak te horen en heb mijn ogen werklijkwaar uitgekeken wat er bij deze werkzaamheden allemaal komt kijken zeg ! Iedereen in de loods ging als een geoliede machine zijn taak vervullen en alles liep als een trein bij deze mensen. Wat ik zelf het allermooiste vond om te zien is de waanzinnige goeie verzorging die de duiven krijgen voordat ze zijn gecontroleerd en uiteindelijk zijn geladen in de vrachtwagens van Bauwens transport. Telkens als de manden worden verreden worden om opengemaakt te worden, wordt het water eraf gehaald en op de nieuwe plek in de loods weer gelijk voorzien van water en dit gebeurd meerdere keren voordat de manden in de vrachtwagen worden geladen. Wat mij enorm opviel was hoe vaak de duiven direct weer begonnen met drinken na het verversen van het water en dit tot aan de vrachtwagen aan toe.

.


.
Ook de ploeg met schoonmakers die elke vuile mand direct weer voorzien van een nieuwe schone mat en krullen is ongekend hoe goed en secuur dit gebeurt. Tijdens het laden direct volle blik met prachtige mooie maiskorrels in de manden en ook hier verbaasde mij direct ook weer het opnemen van de duiven van het vers aangeboden eten. Na een aantal uren werd duidelijk dat we het record van vorig jaar zouden verbreken met het aantal ingezette duiven van meer als 4584 duiven voor de vlucht vanuit Pau. Ik zeg de duivensport leeft en de vluchten op de Zlu leeft nog veel meer.

.


.
Ik wil iedereen bedanken waar ik vandaag mee hebt samengewerkt, en ik ben hierover zo enthousiast geraakt dat ik met Agen weer van de partij zal zijn om mee te mogen helpen met deze geweldige ploeg vrijwilligers. Ik wil graag nog het volgende graag kwijt en dat is dat we niet in deze prachtige sport zonder mensen kunnen die zich zo inzetten om voor ons als duivenliefhebber dit alles mogelijk te maken.

Aldus Ron Krijgsman.
.
.

De aankomst te Chateauroux,
woensdag om ca. 11.20 uur !


.


.


.


.


.
Sil heeft vandaag corveedienst , op de voorgrond de nieuwe voerkist van de ZLU,
ontwerp Roy de Bresser. Bedankt Silvia en Roy !!


Goed vast gesjord aan de stellage !

.


.

Ontbijt op donderdagmorgen, smakelijk !.

.
Mededeling ZLU inzake Pau 2021.

Wijziging losplaats Pau, wegens slechte weersvooruitzichten morgenochtend in Pau, vanwege laaghangende mist en bewolking is er besloten om reeds vandaag, nu 18.00 uur, het convooy te verplaatsen naar Mont de Marsan.

Reden voor deze vroege beslissing is dat de vooruitzichten voor zaterdag en zondag zeker niet beter zullen zijn. Zodra de nieuwe coördinaten bekend zijn volgen deze op de ZLU website en Facebook.

Vlucht coördinator Mickel Roumans.


No NPO-Lidnr Naam Plaats Afstand J-Aluring Dag/tijd M/Min Mee
1 24049055 FAM. JACOBS B BEEK 915088 8-1308315 25-06 18:48.00 1319,458 10
2 23080380 HERMAN HENDRIX B BROEKHUIZENVORST 978767 8-1286933 25-06 19:52.00 1292,329 10
3 21371128 J. VAN HEUMEN O OSS 979194 9-3942607 25-06 19:53.00 1290,848 18
4 23370810 J. NIJSSEN H HAELEN 947568 7-1475045 25-06 19:40.00 1270,482 4
5 25020008 A. EUSSEN R RANSDAAL 910355 8-1332320 25-06 19:12.00 1269,348 3
6 25810309 M. COX S STEIN 914723 8-1351205 25-06 19:17.00 1266,082 4
7 24049055 FAM. JACOBS B BEEK 2 8-1308314 25-06 19:18.00 1264,196 10
8 25020008 A. EUSSEN R RANSDAAL 2 5-1102433 25-06 19:15.00 1263,738 3
9 25630008 G. JANSSENS E EPEN 902757 9-1135218 25-06 19:16.00 1251,974 6
10 24220348 N . STEVELMANS B BRUNSSUM 921709 7-1499899 25-06 19:33.00 1248,139 3
11 24440010 V VAN BOGAERT M MARGRATEN 903750 9-1112576 25-06 19:19.00 1247,326 7
12 21511459 A. VAN LEUKEN N NISTELRODE 977803 9-1035564 25-06 20:24.00 1238,980 17
14 19390335 J.W. VAN GILS O OOSTERHOUT 948003 6-1612221 25-06 20:05.00 1230,134 8
15 24229062 H. PEKEL & ZOON B BRUNSSUM 920276 7-1500235 25-06 19:44.00 1227,307 9
16 25630822 HELMUT-GEERT SCHMITZ E EIJS 908547 8-1346130 25-06 19:36.00 1224,925 3
17 23120572 ALB. BEUNEN O OHE EN LAAK 930971 7-1462675 25-06 19:57.00 1221,560 5
18 25630822 HELMUT-GEERT SCHMITZ E EIJS 2 8-1346126 25-06 19:38.00 1221,494 3
19 10240899 JAY LISSENBERG U UTRECHT 1003125 9-1493004 25-06 20:57.00 1220,297 11
20 24499002 WYCKMANS-MIDDELBURG H HEERLEN 918349 9-1116155 25-06 19:51.00 1214,399 2
21 24440010 V VAN BOGAERT M MARGRATEN 2 9-1112562 25-06 19:40.00 1212,599 7
22 25570039 J. STEVENS S SCHINVELD 923139 9-1134188 25-06 19:56.00 1211,813 6
23 22590012 F. DE TURCK L LEENDE 942120 7-1442547 25-06 20:14.00 1209,164 5
24 21351007 W.J. TIELLEMANS S SCHAIJK 981301 8-3848309 25-06 20:49.00 1204,420 14
25 25570039 J. STEVENS S SCHINVELD 2 4-1342082 25-06 20:03.00 1200,545 6

NPO Inkorf Lokaal Plaatsnaam DuivenGezet DuivenGemeld Percentage
0429 NIEUWLEUSEN 43 15 34,9
0617 BORNE 138 53 38,4
0751 LOCHEM 38 10 26,3
0763 PUTTEN (GLD) 222 68 30,6
0803 DIDAM 49 10 20,4
0850 LICHTENVOORDE 20 5 25,0
0865 ZETTEN 159 49 30,8
1139 SOEST 121 33 27,3
1264 WORMERVEER 489 146 29,9
1536 MAASDIJK 104 26 25,0
1539 NAALDWIJK 158 38 24,1
1542 NOORDWIJKERHOUT 152 39 25,7
1614 KLAASWAAL 136 35 25,7
1622 MIDDELHARNIS 154 46 29,9
1738 HENDRIK IDO AMBACHT 333 82 24,6
1766 WOERDENSE VERLAAT 184 62 33,7
1850 KRUININGEN 285 96 33,8
1859 HOEK 281 101 35,9
1980 WERKENDAM 143 60 42,9
1983 HOOGERHEIDE 256 99 38,7
2021 TILBURG 84 25 30,5
2128 VELDDRIEL 192 8 4,2
2139 OSS 290 84 30,9
2201 HELMOND 70 30 42,9
2259 VALKENSWAARD 96 25 26,0
2312 ECHT 60 21 35,0
2337 NEER 76 25 32,9
2404 BEEK LB 126 65 51,6
2444 GRONSVELD 43 24 55,8
2449 HEERLEN 90 38 42,2
2563 SIMPELVELD 20 15 75,0
Totaal - 4611 1433 31,2
Aantal prijzen - 1153 1153 106,2

.

Familie Jacobs uit Beek Nationaal winnaar uit
Pau (Mont de Marsan) ZLU.


.


.


.
Voor het laatste weekend van juni waren de weersvoorspellingen voor de omgeving van Pau, aan de voet van de Pyreneeën, niet om te juichen. De vooruitzichten waren ‘een laaghangend wolkendek en mist‘ en dit zou er het lossen wellicht onmogelijk gaan maken. Op donderdag werd er dan ook besloten het konvooi te gaan verplaatsen naar het ca. 50 km noordwestelijk gelegen Mont de Marsan. Vrijdag was het weer op de nieuwe losplaats goed. Een enkel wolkje en een temperatuur van ca. 18 °C. Er stond een kalme westelijke wind en deze zou in het noorden van Frankrijk gaan krimpen naar zuidwest. Om 7.15 uur klonk het lossingssein en de 14.246 internationaal getekende duiven konden hun weg naar huis beginnen. Het Internationale ZLU-fondprogramma 2021 startte dus niet met Pau maar Mont de Marsan. Het internationale concours werd ingericht door La Colombe Joyeuse te Brussel en kende ondanks de minder goed verlopen vluchten als voorbereiding voor de fondvluchten, weer een toename van het aantal ingekorfde duiven. In Nederland was er een toename van 318 duiven en 4.584 duiven namen deel. Ondanks dat Engeland i.v.m. de huidige Corona toestand geen duiven mocht inkorven, nam het internationale aantal ook toe en wel met 1118 duiven en kwam het totaal op van 14.246 duiven.

In de loop van vrijdagavond zijn er heel veel liefhebbers welke de mediakanalen inschakelen om de eerste mogelijke aankomsten in Noord-Frankrijk te zien verschijnen en verder te volgen. Van hieruit kan men dan gaan rekenen wanneer er mogelijk duiven kunnen aankomen.

Het werd 15.44 uur toen er op de site van Pipa een melding verscheen uit het Franse Cormontreuil, een gemeente in het Franse departement Marne en deel uit makend van het arrondissement Reims. Hier meldde Jean-Jacques Dimanche de eerste duif. Zijn afstand is 685 km en dit gaf een snelheid van 1345 m/min. Voor de overige deelnemende landen was deze vroege aankomst zeker een verrassing en op vele hokken werd snel het systeem of de klok in gereedheid gebracht. In België klokte Samuel Flasse uit het dorpje Audregnies, gelegen aan de Belgisch-Franse grens nabij Quievrain, om 17.21 uur. Op een afstand van 786 km zou dit een snelheid geven van 1297 m/min. In Duitsland werd de snelste duif geklokt door de combinatie Daniels Berks uit Würselen. Zij klokten om 18.59 uur op een afstand van 919 km. Hier was de snelheid 1305 m/min.

.


.
In Nederland werd het steeds spannender. Het wachten werd doorbroken toen de bekende familie Jacobs uit het Limburgse Beek hun eerste duif meldden om 18.48 uur. Ze moest een afstand van 915 km afleggen en had een snelheid behaald van 1319 m/min. Gezien de westelijke en zuidwestelijke wind op de vluchtlijn zou het in het voordeel weken voor de Limburg liefhebbers. Dit werd duidelijk in het verloop van de meldingen. Opmerkelijk was dat diverse Limburgse liefhebbers al heel snel twee duiven na elkaar konden klokken. Zo klokten de winnaars, de familie Jacobs, om 19.18 uur hun tweede duif en deze stond als 7de gemelde. Ook Guus Eussen uit Ransdaal werd verrast en klokte twee van zijn drie inzetten binnen 3 minuten en staat als 5de en 8ste genoteerd. Nico Stevelmans uit Brunssum klokte kreeg er twee binnen 8 minuten, te beginnen om 19.33 uur, 10de en 12de gemelde. Hij had er 3 mee. Helmut en Geert Schmitz uit Eys pakte er twee binnen twee minuten en staan als 14de en 15de op de lijst. Zij hadden hun drie inzetten ‘s avonds thuis. Jos Hermens uit Echt had er twee mee en om 20.19 waren beiden thuis als 19de en 23ste. Jeroen van Heumen uit Oss was de enige liefhebber buiten Limburg die zijn eerste duif in de top tien kon pakken. Hij klokte om 19.53 klokte op een afstand van 979 km en dit was de 3de melding.

.

.
Een nieuwe euforie
De broers Jos, Frank en Hans hadden nadat ze de duiven hadden verzorgd, plaats genomen in de tuin. Ook de inmiddels 83-jarige moeder Nelly, die de aankomsten van de duiven voor geen geld in de wereld zou wil missen, had zich bij haar zonen gevoegd. De familie had 10 duiven ingekorfd waarvan 6 duivinnen. Ze werden gespeeld op totaal weduwschap. Ook twee liefhebbers uit de buurt waren op bezoek om de sfeer bij de aankomsten te proeven. Toen ze de eerste meldingen op Pipa hadden gezien sloegen ze aan het rekenen. Gezien de eerste arriverende duiven in België een lagere snelheid hadden stelden ze hun verwachte uur van aankomst enigszins bij. Het zou voor 19.00 uur moeten zijn wilden ze gaan voor een topplaats. Frank had plaats genomen op de trap naar het hok toe. Het was net 18.48 geweest toen Frank plots een duif naar het hok zag aankomen. “Hier is er een" riep hij en meteen viel ze op de klep toe en liep snel binnen. Het systeem gaf aan 18.48.32. Het was een duivin met ringnummer Nl18-1308315 welke als achtste duif op de inkorflijst stond. Snel melden en even later verscheen hun naam boven aan de meldlijst van de ZLU. Een half uur later meldde zich een doffer en deze werd om 19.18.51 in het systeem aangeven. Deze doffer verscheen als 7de gemelde duif op de lijst.

Spannende uurtjes braken aan. Zou het weer een nationale zege gaan worden.
Op het einde van de avond bleek dat er in Nederland geen snellere duif zat welke de duivin van de familie Jacobs van de hoogste plek op de lijst had afgehouden. Helaas liet het nieuwe meldsysteem van de ZLU soms te wensen over en wisten ze niet of er toch elders een snellere duif was geklokt. Uiteindelijk kregen ze de volgende dag rond de klok van 9 uur het verlossende bericht van de ZLU-voorzitter dat ze nationaal winnaar van Mont de Marsan (Pau) waren geworden. Internationaal zouden ze op een voorlopige 3de plek eindigen (14.246 d)
Een nieuwe parel aan hun rijke erelijst en ze konden een derde nationale overwinning in hun boeken noteren. Verleden jaar wonnen ze nationaal Narbonne en nationaal Bergerac sector Zuid in één weekend. Ongelofelijk. Verder klokten ze op Mont de Marsan op zaterdag nog om 6.12, 7.00 (broer van de winnares), 9.28, 12,56 en 14,23 uur en ‘s avonds waren er 8 van de 10 thuis. Het feest kon beginnen.

.


.
“Juul" de nationale winnares.
“Juul", genoemd naar de zoon van Hans, is een blauwe duivin die voor deze nationale zege zorgde. Ze werd gekweekt uit de “Zoon Kleine Dure" van Sjaak van der Velde uit Breskens. Deze doffer hadden ze aangekocht op een jonge duivenverkoop welke van der Velde organiseerde op Toppigeons. Speciaal uit de “Kleine Dure" omdat het een topper was (1ste Nat Bordeaux ‘09) en er Aarden via A.P. Overwater in zat. Inmiddels blijkt deze “Zoon Kleine Dure" en zeer goede kweekduif te zijn want twee kinderen uit hem vlogen al een 1ste Nationaal (Bergerac ‘20 en Mont de Marsan ‘21).

Haar moeder is het “Nestzuster 601". De “601" werd 2de Asduif Agen ZLU over de jaren 2016-2018. Zie verder de stamkaart.

.


.
Als jaarling vloog “Juul" al zeer goed op de programmavluchten en kreeg haar fond-doop op Bergerac, waarvan ze net een prijs miste. Als tweejaarse vloog ze o.a. de 151ste Nat. Narbonne (6.725 d). Dit seizoen vloog na een gedegen voorbereiding de 175ste Prov. Limoges (1.654 d) om nu te zegevieren op nationaal Mont de Marsan. Gezien haar halfbroer verleden jaar de 1ste prijs nationaal Bergerac (S1) vloog, zal ze naar alle waarschijnlijkheid naar het kweekhok verhuizen.

.


.
Duivensport een deel van hun leven.
De broers Jos, Frank en Hans, allen goede 50‘ers kregen de duivensport met de z.g. paplepel van wijlen vader Jan. Na diens plotselinge overlijden in 2005 sloegen de broers de handen in elkaar en werden in de loop der jaren echte fanatieke en gepassioneerde duivenliefhebbers. Naast het gezamenlijk verdelen van de taken in de verzorging rond de kweek- en vliegduiven hebben ze haast de gehele dag telefonisch contact met elkaar om dingen verder te bespreken en te plannen. Daarnaast zijn Jos en Frank ook bestuurlijk actief. Jos is o.a. secretaris van de vereniging de Olijftak en samenspel Beek-Bug en tevens inkorfleider (ook NIC). Een manusje van alles. Frank is commissaris in het vervoer van de afdeling. In de dagelijkse verzorging start Jos in de vroege morgen en laat een groep duiven los voor de training en verzorgt ze aansluitend. Hans is om rond 9 uur present en laat de tweede groep duiven los en verzorgt deze dan verder. Frank wipt ‘s avonds even binnen en doen ze gezamenlijk de verzorging en overleggen hoe verder te doen met betrekking tot de komende vlucht(en). Als je met hen over de duivensport babbelt merk je met welke passie ze de sport beleven. Ze runnen een aanzienlijke kolonie van programma- en fondduiven en dit betekent haast een dagtaak. Maar als je dan een dergelijke nationale zege als beloning krijgt is het dubbel genieten.

Herkomst Fond Duiven
In de loop der jaren hebben ze voor de fond een ‘eigen soort‘ weten te formeren bestaande uit de lijn van de “93" van ‘97 (soort Thei Hermans uit Helden-Beringe, lijn 1e Nat Dax 1990 x Delbar duivin afkomstig van Hub Nijsten uit Geulle). Dit werd in de aangevuld met duiven Jacques, Trudie en Jourie Winkens-Rothenburg uit Itteren (lijn “Limoges" en “Miss Wonderfull" en Sjaak van der Velden en Zoon Breskens (o.a. lijn “Kleine Dure") Uit deze voornoemde duiven stellen ze jaarlijks 12 kweekkoppels samen. Frank besteed in de stille periode heel wat uurtjes om de geschikte combinaties te kunnen maken. Kweken is een tweede passie van hem geworden. Hij is de sturende hand op het kweekhok. Als zijn plannen klaar zijn worden deze besproken met de broers. De kweekduiven worden gekoppeld medio december en de eitjes worden omgelegd naar een tegelijkertijd gekoppelde groep vliegduiven. Ook de tweede ronde wordt omgelegd. Daarna herkoppelen ze de kweekduiven en kweken nog een derde en vierde ronde. Zo bezitten ze van elke kweekduif liefst 8 jongen welke als jonge duif, indien mogelijk, het jonge duiven programma afwerken. Daarna worden ze geselecteerd op de volgende punten;

* goed en fit thuiskomen en liefst een prijs kunnen winnen. Vooral de afdelingsvluchten tellen hierin mee.
* goede afstamming waarbij oudere (half)broers/zussen al hebben laten wat ze in hun mars hebben.
* fysieke hoedanigheden. Goed gebouwd, fijne pluim en gezondheid.

Hiervan hopen ze dan na het seizoen 35 doffers en 35 duivinnen te kunnen selecteren.

Ruime hokken.
Op het ruime erf ten huize van de familie Jacobs aan de Neerbeekstraat, staat een riant vlieghok van 23 meter en dit telt 9 afdelingen. Op deze afdelingen zijn zowel de programma duiven als de fondduiven ondergebracht. In de onderbouw is er plaats voor de duivinnen en zitten de diverse jonge duiven in twee afdelingen. Deze afdelingen zijn beiden voorzien zijn van een ren. En geheel achter in de ruime tuin staat een hok met twee afdelingen voor de kweekduiven. Ook hier zijn beide afdelingen voorzien van een ren. De afdelingen op het vlieghok zijn allen voorzien van schuiven in het plafond waarmee tijdens het vliegseizoen wordt gewerkt om het hokklimaat aangenaam te houden Ook zit er een infrarood warmtepaneel tegen het plafond en dit wordt aangezet bij koud en vochtig weer en zorgt zo voor behaaglijkheid op het hok. Sinds drie jaar zijn de ramen voorzien van windbreekgaas en staan dag en nacht open. Ze hadden bemerkt dat de duiven in de zomer vaak een dipje kregen. Na enig zoekwerk kwamen ze erachter dat het ‘te‘ warm was op de hokken en de vochtigheid ‘te‘ laag werd. Met het aanbrengen van het windbreekgaas bleek dit een duidelijke verbetering. Op de vloer van de jonge duiven afdelingen ligt een dikke laag stro (tarwe) welke elke 14 dagen wordt ververst.

.


.
Dubbel weduwschap en nestspel.

Oude duiven
De oude duiven, zowel voor de programma vluchten als voor de fondvluchten, worden het hele seizoen gespeeld op dubbel weduwschap. Ze worden in groepen tegelijk met de kweekduiven gekoppeld om eitjes te kunnen verleggen. Daarna zitten ze op weduwschap, waarbij de duivinnen naar de afdelingen op de benedenverdieping verhuizen. Ze gaan na de dagelijkse training hier ook in en uit. Voor ze worden ingekorfd komen de partners samen en soms krijgen ze ook een andere partner in de nestbak om vervolgens weer even bij hun eigen partner te zijn. De broers houden van afwisseling om de duiven niet in een sleur te brengen. Het geeft een extra motivatie.

Jarige duiven
De jarige duiven worden na het grootbrengen van een koppel jongen ook op totaal weduwschap gespeeld. Dit tot de eerste fondvluchten in zicht zijn waarop de jaarlingen hun fond-doop krijgen. Dan worden ze per hok gekoppeld zodat ze op de eerste fondvlucht op eitjes van 10 dagen tot een jong van ca. 2 dagen zitten. Zo zitten er nu 37 jaarlingen klaar om op deze neststand naar Agen ZLU te gaan en 22 stuks op deze stand naar Nationaal Agen. Na thuiskomst worden ze weer gescheiden en de prijs vliegende jaarlingen gaan dan ca. 1 maand later op dubbel weduwschap weer mee naar Narbonne en de prijs missende jaarlingen maar toch fit thuiskomen krijgen een tweede kans op een fondvlucht (ook een maand later) met middaglossing om te kijken of ze dit wel aankunnen. De vliegduiven werden verduisterd vanaf begin maart tot begin juni om de rui te remmen en zodoende de laatste vluchten goed te kunnen afwerken.
In het begin van het seizoen trainen de duiven in groepen tweemaal daags voor een uurtje. De kleppen zijn dicht. Eenmaal verder vluchten op het programma staan wordt er maar éénmaal daags voor een uurtje getraind. De duiven zijn goed ingevlogen en rust is dan belangrijker dan intensief trainen. In de rustperiode tussen twee fondvluchten worden ze indien mogelijk ook nog eens gelapt. De vliegduivinnen welke op de benedenverdieping huizen mogen na het trainen naar behoefte eten uit de voerbak. Na een uurtje, als ze ook goed gedronken hebben, worden ze opgesloten in hun nestbak. Zo blijven ze fel en gaan ze onderling niet aanlopen.

Verzorging van de duiven en medische aspecten
In het verleden kregen de duiven tijdens het vliegseizoen een mix van diverse mengelingen om naar een vlucht toe te werken. Sinds enkele jaren krijgen de duiven nu tijdens de Vitesse vluchten een mix van 50% Gerry Plus en 50% Koopman All-in-one. Eenmaal de midfond begonnen krijgen ze alleen nog de All-in-one Koopman mengeling vanaf thuiskomst tot inkorving. Zowel de doffers als duivinnen krijgen steeds een volle bak voer ter beschikking. Het is zeer eenvoudig en het bevalt zeer goed. Medisch gezien gaan ze maandelijks met enkele duiven op controle bij dr. Vincent Schroeder en alleen op diens advies wordt er iets gegeven. Ook overleggen ze met hem als ze menen iets te hebben opgemerkt over de gezondheid. Gezien hun aanzienlijke kolonie duiven is een waakzaamheid zeker gepast. Ze gebruiken de volgende supplementen van dr. Schroeder. Bij thuiskomst Immunol (hoogwaardig dierlijk eiwit) en Oregano poeder. Verder midweeks Tollyamin Forte.

Een onvergetelijke dag
Tijdens het bezoek was de gehele familie aanwezig en allen konden genieten van het succes van de broers. Ze mochten het als eens meemaken doch steeds is het weer een hele belevenis. Een dag versiert met bloemen en felicitaties. Om nooit meer te vergeten.

Marcel Görtzen
Wedvlucht: Internationaal - PAU
gelost: 25-06-2021, 07:15 uur
Nederland 4584
Belgie 3514
Duitsland 1148
Frankrijk 5000
Engeland ---
Luxemburg ---
Internationaal 14.246 Duiven

.


.
Lossing (Pau) Mont de Marsan om 07.15 uur

.


.


.


.


.
Inzake Pau 2021:
Frans Huynen heeft de ingezonden bestanden Pau geverifieerd met het WCS bestand. Onderstaand het resultaat:

.


.


.
Ook tijdens het transport voert de ZLU temperatuur controles uit. Zo kunt U zien dat er bij een buitentemperatuur van 16.9 gr. een binnentemperatuur heerst van 17.0 tot 18.0 gr.. Vochtigheid 79 %.Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie over wat cookies zijn, welke cookies op onze website worden gebruikt en wat ze bijhouden is beschikbaar in het onderdeel cookies van ons privacy statement    Akkoord Niet akkoord